search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:05
MENU CLOSE

Koρωνοϊός: Ριτσώνα-Κιλκίς «προάγγελοι» απασφάλισης της «βόμβας» των κέντρων προσφύγων

02.04.2020 08:04
Koρωνοϊός: Ριτσώνα-Κιλκίς «προάγγελοι» απασφάλισης της «βόμβας» των κέντρων προσφύγων - Media

 

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κανένα κρούσμα, σε καμία δομή φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε όλη τη χώρα», διαβεβαίωνε τη Βουλή πριν από μια ακριβώς εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώθηκαν οι ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και για την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».

Ωστόσο από τότε”κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι” και ήδη μετράμε τα πρώτα κρούσματα σε δομές προσφύγων που συνυπάρχουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, χιλιάδες πρόσφυγες. 

Σε καραντίνα για 14 ημέρες τέθηκε ήδη η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα, καθώς διαπιστώθηκαν 20 κρούσματα ατόμων θετικών στον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι την Τρίτη βρέθηκε θετική στον ιό γυναίκα που διαμένει στο κέντρο και γέννησε πριν από μερικές ημέρες σε νοσοκομείο της Αθήνας και από τότε σήμανε «συναγερμός» με τις αρχές να πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους.

Ο Ν. Μηταράκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς» και πρόσθεσε ότι αποστέλλονται τρόφιμα για όλη την εβδομάδα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τα μέτρα περίφραξης, ενώ περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο το προσωπικό για να προστατευτούν τόσο οι διαμένοντες στη δομή όσο και η κοινωνία. Σύμφωνα με τον υπουργό, δυστυχώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πως εισήχθη ο κορωνοϊός μέσα στη δομή, εάν μεταφέρθηκε από κάποιον εργαζόμενο ή από κάποιο διαμένοντα που βγήκε για ψώνια ή για άλλο λόγο.

Κρούσμα σε Αφγανή πρόσφυγα στο Κιλκίς

Όμως χθες έγινε γνωστό ότι θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε και Αφγανή πρόσφυγας, η οποία γέννησε στη Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς. Πρόκειται για το έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον νομό.

Σύμφωνα με το eidisis.gr η 29χρονη γυναίκα δεν είναι από τη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας αλλά διαμένει εδώ και καιρό σε σπίτι στην πόλη του Κιλκίς. Πριν από ημέρες γέννησε με καισαρική στην κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς και μετά από επιπλοκές που είχε διαπιστώθηκε πως είναι και θετική στον κορωνοϊό. Τις τελευταίες ημέρες προληπτικά και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης είχε απομονωθεί σε θάλαμο του ιδρύματος και πλέον μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ.

Ιχνηλατούνται όλες οι επαφές που είχε η γυναίκα και έχουν παρθεί συνολικά 45 δείγματα για εξέταση. Σήμερα, Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα για τα πρώτα δέκα δείγματα, που είναι και τα πιο κρίσιμα για την πορεία και του ίδιου του νοσοκομείου, όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στην πόλη του Κιλκίς βρέθηκε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της σοβαρής κατάστασης που δημιουργήθηκε. Παράλληλα απολυμάνθηκαν κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και η Παιδιατρική όπου φιλοξενήθηκε το νεογέννητο.

Τα δύο αυτά περιστατικά έρχονται να αναδείξουν την έλλειψη σχεδιασμένης πολιτικής όσον αφορά τις δομές προσφύγων καθώς το μόνο που υπάρχει, όπως φαίνεται, είναι η πολιτική του αυστηρού περιορισμού και όχι της πρόληψης με μαζικά τεστ αλλά και της παρουσίας ικανού αριθμού γιατρών και νσοηλευτών σε δομές όπου συγχρωτίζονται χιλίαδες άνθρωποι στις χειρότερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00