search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:56
MENU CLOSE

Ικαρία – Κορωνοϊός: Τρεις νομικοί κατέθεσαν αίτηση και ζητούν να πληρώσει την αεροδιακομιδή ο 25χρονος

05.04.2020 13:49
Ικαρία - Κορωνοϊός: Τρεις νομικοί κατέθεσαν αίτηση και ζητούν να πληρώσει την αεροδιακομιδή ο 25χρονος - Media

 

Αίτηση με την οποία ζητούν να πληρώσει την αεροδιακομιδή ο 25χρονος από την Ικαρία κατέθεσαν τρεις νομικοί, την Παρασκευή, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Η αίτηση κατατέθηκε από τον δικηγόρο και Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τιμολέων Κοσμίδη και τους συναδέλφους δικηγόρους κ.κ. Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη και Χρήστο Χασάπη- Διδάκτορα Νομικής, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση αεροδιακομιδής από την Ικαρία στην Αθήνα του 25χρονου φορέα Covid-19, ο οποίος φέρεται να παραβίασε την καραντίνα επιστρέφοντας από το Λονδίνο.

Ο 25χρονος είχε επιστρέψει από το Λονδίνο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου και στις 17 Μαρτίου φέρεται να έσπασε την καραντίνα και να ταξίδεψε με το Blue Star Mykonos στο νησί της μακροζωίας, μαζί με την Ολλανδέζα φίλη του, ίσως και με ένα ακόμη άτομο Βρετανικής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, ο νεαρός ήταν ήδη άρρωστος και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λίγες μέρες μετά όταν και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Επέστρεψε άμεσα στην Αθήνα με πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε ειδική κάψουλα του ΕΚΑΒ, τη μοναδική που υπάρχει γι αυτές τις περιπτώσεις και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά τη μέρα.

Οι δικηγόροι αναφέρουν στην αίτηση που κατέθεσαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι από την απερίσκεπτη ενέργεια του 25χρονου «αισθανθήκαμε προβληματισμό, όπως αναμφισβήτητα κάθε εχέφρων συμπολίτης μας».

Θεωρούν ότι θα ήταν απαράδεκτο τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού υποβάλλεται σε πρωτόγνωρους περιορισμούς και θυσίες, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να διαφυλαχθεί η κρατική ευστάθεια και η κοινωνική συνοχή, κάποιοι μεμονωμένοι συμπολίτες να αγνοούν επιδεικτικά να συμμορφωθούν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα παραπάνω αγαθά.

Και μάλιστα, τονίζουν, θα ήταν αδιανόητο μία τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά να επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις κρατικές δομές και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Με την κατάθεση της αίτησης, ζητούν να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάκτησης της προκληθείσας δαπάνης (κόστος καυσίμων, κόστος πληρώματος κλπ) καθώς και να δοθεί ένα μήνυμα εμπέδωσης της ατομικής ευθύνης που βαρύνει τον καθένα μας απέναντι στην κοινωνία και στην πατρίδα πάντοτε, αλλά προπάντων στις ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Διαβάστε την αίτηση που κατέθεσαν οι τρεις νομικοί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΑΙΤΗΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ

1. Αλεξάνδρου-Γεωργίου Σπυριδωνίδη του Χαραλάμπους, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Θεσσαλονίκης,
2. Τιμολέοντος Κοσμίδη του Θεοδώρου, Επίκουρου Καθηγητή του Αστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Θεσσαλονίκης και
3. Χρήστου Χασάπη του Στεφάνου, Διδάκτορος Νομικής, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Αθηνών.

Κυρία Επίτροπε,

Περιήλθε σε γνώση μας από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι στις 27-3-2020 έλαβε χώρα αεροδιακομιδή από τη νήσο Ικαρία στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας, με χρήση στρατιωτικού μεταφορικού αεροσκάφους C-27 J, άρρενος ασθενούς πάσχοντος από μολυσματική ασθένεια (κορωνοϊό). Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες πληροφορίες εγκρίτων εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, εμπροθέτως παραβίασε τις σαφείς υποδείξεις και οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Διότι ο προαναφερόμενος ασθενής, καίτοι είχε επιστρέψει στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου 2020, προερχόμενος από το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή από αστικό χώρο, στον οποίο κατά τα παγκοίνως γνωστά η ρηθείσα μολυσματική ασθένεια ευρίσκεται σε έξαρση, και συνεπώς όφειλε να παραμείνει απομονωμένος στην κατοικία του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εντούτοις ενσυνειδήτως επέλεξε να ταξιδεύσει στη Νήσο Ικαρία, στις 20-3-2020, ήτοι μόλις οκτώ ημέρες μετά την έλευσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα με χρήση δημόσιου συγκοινωνιακού μέσου (πλοίου). Τούτο δε παρότι, αυτονοήτως, εγνώριζε άριστα ότι ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εξέθετε σε άμεσο κίνδυνο τα απόλυτα έννομα αγαθά (ζωής και υγείας) πλήθους προσώπων, δηλαδή τόσο αυτών που συνεπέβαιναν στο πλοίο με προορισμό την Ικαρία ή και άλλες νήσους του Αιγαίου, όσο και εκείνων που ήρθαν σε συναλλακτική επαφή μαζί του στη μνησθείσα νήσο. Περαιτέρω, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες τεκμηριωμένες ειδησεογραφικές αναφορές, το προαναφερόμενο πρόσωπο εξεδήλωσε, ενόσω ευρίσκετο στη νήσο Ικαρία, συμπτώματα της ρηθείσας μολυσματικής νόσου. Ακολούθως δε, αποφασίστηκε η διακομιδή του στην Αττική με πτητικό μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενόψει των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι η ιδιαιτέρως δαπανηρή για το Δημόσιο Ταμείο αερομεταφορά του συγκεκριμένου ασθενούς τελεί σε ευθεία και αδιαμεσολάβητη αιτιακή σχέση προς την ιδιάζουσας απαξίας αντικοινωνική συμπεριφορά τούτου, η οποία ήδη αναλυτικώς ιστορήθηκε.

Αιτούμεθα, συνεπώς, όπως κατ’ ενάσκηση της αρμοδιότητας της Γενικής Επιτροπείας, που ρητώς τυποποιείται στο άρθρο 7 παρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας (ΦΕΚ Β’ 3471/4-10-2017) αυτής, παράσχετε τις κατάλληλες οδηγίες προς τον σκοπό της αναζήτησης του συνόλου της προκληθείσας δαπάνης από το υπαίτιο πρόσωπο στους οικείους στρατιωτικούς υπολόγους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας [βλ. ως προς την αρμοδιότητα περί την οργάνωση αεροδιακομιδής άρθρο 1 της κανονιστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ.290/12/163819 Σ.2265 (ΦΕΚ Β’ 2758/18-12-2015)], καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ή στρατιωτικό υπάλληλο( Οικονομικού και Λογιστικού Κέντρου Αεροπορίας ή έτερης εμπλεκόμενης υπηρεσιακής μονάδας), στην αρμοδιότητα του οποίου ανάγεται η μέριμνα για την ανάκτηση από το Δημόσιο Ταμείο του κόστους της γενόμενης αερομεταφοράς. Η δαπάνη αυτή, της οποίας η ανάκτηση είναι κατά νόμον εφικτή με την έκδοση μονομερούς πράξεως καταλογισμού σε βάρος του υπαιτίου ασθενούς, περιλαμβάνει όλα τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο (κόστος καυσίμων, κόστος πληρώματος κ.λπ.) για την αεροδιακομιδή τούτου.

Δοθέντος ότι το διατυπούμενο αίτημα συνέχεται με τη διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος και την αποφυγή επίρριψης στο κοινωνικό σύνολο των οικονομικών συνεπειών, που πηγάζουν από εγωιστικές και εχθρικές προς τα ιερά έννομα αγαθά της ζωής και της υγείας συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων, προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειές σας για την περιφρούρηση της δημοσιολογιστικής νομιμότητας.

Αθήνα, 3-4-2020

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:56