search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:07
MENU CLOSE

Ο Τσακαλώτος απαντά στο «Τρέχα γύρευε» του κυβερνητικού εκπροσώπου για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

06.04.2020 17:21
«Καμπανάκι» Τσακαλώτου προς την κυβέρνηση: Η πιθανότητα για το V έχει εξαφανιστεί  - Media

 

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα που παρουσίασε  ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει τα εξής 

«Όπως είπα και στην τοποθέτηση μου σήμερα, καλούμε την κυβέρνηση να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε. Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του κυρίου Πέτσα, παρά τον τόνο θέλω να ελπίζω ότι δείχνει ψήγματα τέτοιας διάθεσης.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο από την πρότασή μας ότι δεν μιλάμε για αναστολή αλλά για κάλυψη για όσο διάστημα κρατάει η κρίση. Άρα δεν υπάρχει ζήτημα κόστους αναστολής τους.

Σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και την περαιτέρω παράταση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πέτσας γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναστολή αυτών δεν οδηγεί σε μείωση εσόδων συνολικά αλλά σε αναστολή της είσπραξής τους. Αυτό μάλιστα αναφέρεται και στο κείμενο του προγράμματός μας.

Για αυτό και το ποσό αυτό, δεν αθροίζεται ούτε προφανώς στα 12 δις των εγγυήσεων ούτε όμως στα μέτρα ύψους 14 δις που προτείναμε, καθώς τα χρήματα αυτά δεν θα είναι με την μορφή απλής διευκόλυνσης πληρωμών, αλλά καθαρών, μη επιστρεπτέων παροχών του κράτους προς του πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ακόμη και αν ο κ. Πέτσας και η ΝΔ ήθελαν να τα προσθέσουν επικαλούμενοι λόγους προσωρινής ρευστότητας, ο κ. Σταϊκούρας αλλά και τα άξια στελέχη της δημόσιας διοίκησης μπορούν να τους διαβεβαιώσουν ότι αυτή η ρευστότητα υπάρχει. Άλλωστε μιλάμε για διαθέσιμα άνω των 40 δις ενώ η πρόταση μας για δημοσιονομική παρέμβαση είναι 14,3 δις.

Στο ζήτημα της διάρκειας η απάντηση είναι πάλι προφανής. Μέχρι τον Μάιο είναι η κοστολόγηση της κάλυψης των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Για κάθε επιπλέον μήνα που παραμένουν αναγκαστικά κλειστές οι επιχειρήσεις το κόστος αυξάνει κατά 2,7 δις. Κόστος που θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αναλάβει το κράτος γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολλαπλάσιο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο όμως και για την οικονομία συνολικότερα. Η συνολική δε διάρκεια του προγράμματος είναι τουλάχιστον για 6 μήνες. Με άλλα λόγια η δέσμη μέτρων που προτείνουμε είναι το ελάχιστο των μέτρων που πρέπει να ληφθεί για αυτό το διάστημα. Το λέμε λοιπόν για ακόμη μια φορά. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Για να μην σταματήσει η κοινωνία και η οικονομία. Γιατί αν γίνει αυτό θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα για την επανεκκίνηση τους.

Για κάθε άλλη διευκρίνηση παραμένω στην διάθεσή σας.», καταλήγει. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:07