search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:53
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Κίνδυνος κατάργησης της ελευθερίας του Τύπου με πρόσχημα την πανδημία

07.04.2020 05:33
Κορωνοϊός: Κίνδυνος κατάργησης της ελευθερίας του Τύπου με πρόσχημα την πανδημία - Media

 

Με βάση το παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου απειλούνται με φυλάκιση πέντε ετών όσοι δημοσιογράφοι τολμούν να κάνουν κριτική ή να αντιδράσουν στις αποφάσεις του Όρμπαν, οκτώ διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί απήυθυναν έκκληση στα ευρωπαϊκά όργανα της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου. Όπως επισημαίνουν, με δικαιολογία την πανδημία επιχειρείται η υπονόμευση της ελευθερίας των ανεξάρτητων ΜΜΕ. Εκφράζουν έντονες ανησυχίες γιατί ορισμένες κυβερνήσεις επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να τιμωρήσουν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ που ασκούν κριτική και να εισαγάγουν περιορισμούς στην πρόσβαση των ΜΜΕ στα κέντρα λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων και ενεργειών.

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις ανησυχούν επίσης για τον πολλαπλασιασμό των ενισχυμένων μέτρων επιτήρησης, την ανεξέλεγκτη παρακολούθηση, που θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα στοιχεία, την υπονόμευση των δημοσιογράφων να προστατεύουν τις πηγές των πληροφοριών τους, την αύξηση της αυτολογοκρισίας. Πολλές χώρες έχουν εισαγάγει περιορισμούς στη ροή της πληροφόρησης, περιορίζουν την πρόσβαση στους αξιωματούχους, μειώνουν τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων σε συνεντεύξεις Τύπου.

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί ζητούν να καταδικαστούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ουγγαρία, να ζητηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ΜΜΕ – δημοσιογράφων στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και στους παράγοντες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής κρίσης καθώς και στην ευρύτερη λειτουργία της κυβέρνησης καθώς και να δηλωθεί πως η δημοσιογραφία και η ελεύθερη ροή της ενημέρωσης είναι απαραίτητες για τις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid-19.

Πηγή: typologies.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:53