search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:38
MENU CLOSE

Με Κάρμεν ξεκινούν οι δωρεάν μεταδόσεις μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων της Λυρικής

09.04.2020 15:18
Με Κάρμεν ξεκινούν οι δωρεάν μεταδόσεις μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων της Λυρικής - Media

 

Με στόχο να φέρει το καλλιτεχνικό της έργο πιο κοντά σε όλους όσους το έχουν ανάγκη –αυτή την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης–, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά έναν νέο κύκλο δωρεάν μεταδόσεων μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και μουσικού θεάτρου σε συνεργασία με την ΕΡΤ, αλλά και μέσω του ιστοτόπου της, www.nationalopera.gr.

Μέσα στον Απρίλιο, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει στο ελληνικό και το διεθνές κοινό ένα πανόραμα της πολυσχιδούς καλλιτεχνικής δραστηριότητάς της: από τις μεγαλειώδεις παραστάσεις όπερας στο Ηρώδειο με διεθνείς σταρ, όπως, μεταξύ άλλων, η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, τις εντυπωσιακές παραγωγές οπερέτας, μπαλέτου, παιδικής όπερας που παρουσιάστηκαν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, έως και μπαρόκ όπερα και μουσικό θέατρο από την Εναλλακτική Σκηνή.

Επιθυμώντας να αναδείξει τον θεραπευτικό, ψυχαγωγικό, αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της λυρικής τέχνης, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει δωρεάν τη μετάδοση των παραστάσεών της σε όλους όσους τις έχουν ανάγκη, αλλά και σε εκείνους που είναι ανοιχτοί να βιώσουν την εμπειρία θέασης και ακρόασης ενός λυρικού αριστουργήματος στη δύσκολη συγκυρία της αυτοαπομόνωσης στο σπίτι.

Επιβεβαιώνοντας τον εθνικό χαρακτήρα και την εκπαιδευτική διάσταση των δύο φορέων, η έναρξη του προγράμματος μεταδόσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα γίνει μέσω της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθεί το μεγάλο αρχείο πολυκάμερων μαγνητοσκοπήσεων που έχουν γίνει από συνεργεία της ΕΡΤ στις παραστάσεις της ΕΛΣ στο Ηρώδειο.

Στις 11 Απριλίου στις 23.15 στην ΕΡΤ2 και στο webtv.ert.gr/ert2-live θα μεταδοθεί μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, η Κάρμεν του Μπιζέ με την κορυφαία μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι στον ρόλο του τίτλου.

Στις 25 Απριλίου στις 23.15 η ΕΡΤ2 και το https://webtv.ert.gr/ert2-live/ θα παρουσιάσουν τον Ναμπούκκο του Βέρντι, με τον σπουδαίο Έλληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο.

Παράλληλα, εντός του Απριλίου, στο www.nationalopera.gr και στο κανάλι της ΕΛΣ στο YouTube θα μεταδοθούν οι οπερέτες Η νυχτερίδα (20/4), Σατανερί (28/4) και Ο μικάδος (26/4), το μπαλέτο Η λίμνη των κύκνων (15/4), οι παιδικές όπερες Το αηδόνι του αυτοκράτορα (24/4) και Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς (30/4), η μπαρόκ όπερα Η βασίλισσα των ξωτικών (22/4) και το ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά (13/4). Οι διαδικτυακές μεταδόσεις θα ξεκινούν στις 20.00 (ώρα

Ελλάδας) και στη συνέχεια κάθε παράσταση θα είναι διαθέσιμη για 30 ώρες στο www.nationalopera.gr.

Όλες οι ψηφιακές πρεμιέρες των παραστάσεων της ΕΛΣ θα μεταδίδονται live και στη σελίδα της ΕΛΣ στο Facebook (https://www.facebook.com/greeknationalopera/).

Στις μεταδόσεις της ΕΡΤ θα υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά. Στις μεταδόσεις μέσω διαδικτύου θα υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά, ενώ για τις παραγωγές Η νυχτερίδα & Η βασίλισσα των ξωτικών θα υπάρχουν υπότιτλοι και στα αγγλικά.

Η μαγνητοσκόπηση των παραστάσεων που έγιναν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιήθηκε με ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής στο πλαίσιο της Πράξης «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων» εντός του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2014.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ευχαριστεί τα καλλιτεχνικά σώματα, τους καλλιτέχνες και συνεργάτες που παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματά τους προκειμένου να γίνει πράξη η μετάδοση των παραστάσεων δωρεάν στο κοινό στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των μεταδόσεων, με ημερολογιακή σειρά:

Όπερα Κάρμεν – Ζωρζ Μπιζέ

Θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στις 23.15 Παράλληλη μετάδοση στο https://webtv.ert.gr/ert2-live/ και στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/)

Μαγνητοσκοπήθηκε στις 31 Ιουλίου 2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός / Σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ. Με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι στον ρόλο του τίτλου. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μονωδούς και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου –σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας– εγκαινιάζει η ΕΛΣ τον κύκλο των μαγνητοσκοπημένων μεταδόσεών της από τη Δημόσια Τηλεόραση. Η Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, πριν από 145 χρόνια στο Παρίσι. Η Κάρμεν υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την επιλέγουν αυτοί. Αποτελεί απειλή για κοινωνίες ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές. Οι επιλογές της απειλούν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ.

Ο σκηνοθέτης Στήβεν Λάνγκριτζ τοποθέτησε την ιστορία της Κάρμεν στη σημερινή Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Με μια μορφή επιβλητική, δυναμική, άγρια, με μια φωνή εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου, η Ρατσβελισβίλι μοιάζει να είναι η προσωπικότητα για την οποία γράφτηκε ο ρόλος αυτός. Μαζί της σπουδαίοι πρωταγωνιστές, όπως ο Πάβελ Τσέρνοχ, ο Διονύσης Σούρμπης, η Μαρία Μητσοπούλου κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Carmen

Συναυλία – Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/) Μαγνητοσκοπήθηκε στις 18 Απριλίου 2019 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Στο πρώτο του ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, ο Δημήτρης Πλατανιάς αναμετρήθηκε με δημοφιλείς άριες από όπερες των Μότσαρτ, Ροσσίνι, Βάγκνερ, Βέρντι, Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα. Με συνοδεία στο πιάνο τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο Δημήτρης Πλατανιάς εντυπωσίασε το κοινό με τις μοναδικές του ερμηνείες. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Recital_Dimitri_Platanias

Μπαλέτο: Η λίμνη των κύκνων – Κωνσταντίνος Ρήγος / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης / Χορογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος. Με την Ορχήστρα, τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του έργου υπερβαίνουν σχεδόν τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται και για ένα μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.

H παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 σε χορογραφία του Διευθυντή Μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ με μια νέα χορογραφική ματιά, επιχειρώντας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβαστούν» σήμερα τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου του κλασικού χορού. Ο Ρήγος υπέγραψε μια μεταμοντέρνα ανάγνωση και μετέτρεψε το κλασικό μπαλέτο σε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί «μετακλασικό», αφού συνδιαλέγεται και επαναπλαισιώνει το πρωτότυπο, δημιουργώντας ένα νέο έργο.

Το βλέμμα του Ζήγκφρηντ είναι ο κύριος φορέας της αφήγησης. Δικές του φαντασιακές προβολές είναι ο λευκός και ο μαύρος κύκνος, τους οποίους καλείται να κυνηγήσει και να σκοτώσει: καθώς δεν είναι παρά κομμάτια του εαυτού του, το βέλος του τόξου του θα βρει τελικά και τον ίδιο. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Swan_Lake

Οπερέτα: Η νυχτερίδα – Γιόχαν Στράους ο νεότερος

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος – ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Μουσική διεύθυνση Γιώργος Ζιάβρας / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μονωδούς και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

H Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο εορτάστηκε στις 5 Μαρτίου 2020 η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940.

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: μετά από αποκριάτικο χορό ο Δρ Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η Νυχτερίδα θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη και διασημότερη βιεννέζικη οπερέτα, υπερβαίνει τα στερεότυπα του είδους, δηλαδή δεν αποτελεί ακόμα μια συρραφή από βαλς, μαζούρκες και πόλκες –τις οποίες μάλιστα ο Στράους έγραφε με χαρακτηριστική άνεση–, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει δομές ικανές να στηρίξουν μια κωμική όπερα. Στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή, η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60.

Τη Νυχτερίδα διευθύνει ο ανερχόμενος μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας, ενώ στους βασικούς ρόλους θα απολαύσουμε τους Δημήτρη Πακσόγλου, Ελένη Καλένος, Άρτεμη Μπόγρη, Βασιλική Καραγιάννη, Βασίλη Καβάγια, Γιάννη Σελητσανιώτη κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Die_Fledermaus

Μπαρόκ όπερα: Η βασίλισσα των ξωτικών – Χένρυ Πέρσελ

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 12 Μαΐου 2018 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Μουσική διεύθυνση Μάρκελλος Χρυσικόπουλος / Σκηνοθεσία Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant / Με τη συμμετοχή του Συνόλου Παλαιάς Μουσικής Latinitas Nostra, της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και Μονωδών της ΕΛΣ.

Η αριστουργηματική όπερα Η βασίλισσα των ξωτικών του Χένρυ Πέρσελ, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη / bijoux de kant απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από κοινό και κριτικούς σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ (Απρίλιος-Μάιος 2018).

Στην παράσταση η δράση μεταφέρεται στα δάση της Αρκαδίας, ενώ πρωταγωνιστές είναι δύο ερωτευμένοι νέοι, η Δάφνη και ο Απόλλωνας. Μαζί θα χαθούν μια νύχτα στο δάσος,

όπου θα παρασυρθούν σε μυστηριακές τελετουργίες, προκειμένου τελικά να οδηγηθούν σε μεγαλειώδη ένωση. Ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant δημιούργησαν ένα μαγευτικό εικαστικό σύμπαν με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα που μεταφέρει το κοινό στην Αρκαδία των ανεκπλήρωτων επιθυμιών. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_The_Fairy_Queen.

Animated όπερα για παιδιά και νέους- Το αηδόνι του αυτοκράτορα – Λένα Πλάτωνος

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος –ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Λιμπρέτο Γιώργος Βολουδάκης / Σκηνοθεσία Κατερίνα Πετσατώδη

Ένα μοναδικό έργο της Λένας Πλάτωνος πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν έγινε animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Λένα Πλάτωνος, το έργο της οποίας έχει συνδεθεί με τον κόσμο των παιδιών μέσα από τη θρυλική Λιλιπούπολη, έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα σαν μια μελωδική παραβολή για τη άνιση σχέση την τεχνολογίας με τον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, όπου η όπερα γίνεται προσβάσιμη στα παιδιά μέσω του animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό, αλλά και συναρπαστικό κόσμο. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_The_emperors_nightingale

Όπερα Ναμπούκκο – Τζουζέππε Βέρντι

Θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 στις 23.15 Παράλληλη μετάδοση στο https://webtv.ert.gr/ert2-live/ και στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 6 Ιουνίου 2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν / Σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο. Με τον Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του τίτλου. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.

Ο Ναμπούκκο θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Σε προσωπικό επίπεδο ανέδειξε τον Βέρντι ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα. Όταν, στην αλαζονεία του, εκείνος ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Όταν αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκκο. Η όπερα είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, για το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή.

Στην παραγωγή της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ιταλού σκηνοθέτη Λέο Μουσκάτο, «η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του.

Τον ρόλο του τίτλου ερμήνευσε ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναμπούκκο σε μεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσμο. Μαζί του οι Σάε-Κιουνγκ Ριμ, Ρικκάρντο Τζανελλάτο, Έλενα Κασσιάν κ.ά. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Nabucco

Οπερέτα: Ο μικάδος – Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr την Κυριακή 26 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση Μιχάλης Παπαπέτρου / Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης / Με τη συμμετοχή εξαμελούς ενόργανου συνόλου και Μονωδων της ΕΛΣ.

Τον Δεκέμβριο του 2018, τα ερωτικά φλερτ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ κόπηκαν… σπαθί! Για μια σειρά οκτώ παραστάσεων, η κωμική όπερα Ο μικάδος των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, προπατόρων των Monty Python και των αδελφών Μαρξ, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς σε μια άκρως επιτυχημένη παραγωγή με άφθονο γέλιο. Οι δημιουργοί του Μικάδου Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Στη μαγική πολιτεία του Τιτιπού, όπου ο Μεγάλος Αυτοκράτορας (Μικάδος) είχε απαγορεύσει το κόρτε, οι ερωτύλοι ράφτες γίνονταν δήμιοι για να μην αποκεφαλίσουν… τον εαυτό τους, οι βουλευτές αυτοανακηρύσσονταν σε «άρχοντες των πάντων» και τα απαγορευμένα φλερτ ανθίζουν στις πιο απίθανες εκδοχές. Μια συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής με την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή. Η μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση ανήκει στον Μιχάλη Παπαπέτρου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ακύλλας Καραζήσης. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_The_Mikado

Οπερέτα: Σατανερί – Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 19 Μαΐου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Μουσική διεύθυνση – Αποκατάσταση μουσικού υλικού Χαράλαμπος Γωγιός / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης, Δημήτρης Δημόπουλος / Με το φωνητικό σύνολο chórεs, 18μελές μουσικό σύνολο και Μονωδούς της ΕΛΣ.

Το καυστικό χιούμορ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού του Βαφτιστικού, της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας, δεν χαρίζεται σε κανέναν! Κάτι σαν διεστραμμένη διασκευή του Φάουστ από την ανάποδη, η οπερέτα Σατανερί είναι ένα ηθοπλαστικό έργο που εξαίρει ανερυθρίαστα την… υπεροχή της κόλασης έναντι του παραδείσου και προκρίνει, εξίσου τολμηρά και ειρωνικά με το Μαχαγκόννυ, τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητας έναντι της παραδοσιακής ηθικής! Ο Σακελλαρίδης αναμειγνύει ρομαντικές άριες με δημοτικά, ρεμπέτικα, μπλουζ και φοξ τροτ και σατιρίζει την ελληνική ατιμωρησία μέσα από την ιστορία του Ανδρέα, ενός κακομοίρη «πωλούντος επί πιστώσει», που, στο αιώνιο σταυροδρόμι της αρετής και της κακίας, επιλέγει τον δεύτερο δρόμο, κατόπιν προσωπικής ξενάγησης στον άλλο κόσμο από… τον ίδιο τον Σατανά! Η παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, αποκατέστησε για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930. Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Satanerie

Όπερα για παιδιά και νέους: Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς – Θοδωρής Αμπαζής

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/). Μαγνητοσκοπήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Μουσική σύνθεση – Σκηνοθεσία Θοδωρής Αμπαζής / Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Παπαπέτρου / Με τη συμμετοχή εξαμελούς ενόργανου συνόλου και Μονωδών της ΕΛΣ.

Ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι με υπέροχες μελωδίες, πολύχρωμα σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια και γερές δόσεις χιούμορ σε μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών. Βασισμένο σε γνωστό ρωσικό παραμύθι, στο οποίο βασίστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ίγκορ Στραβίνσκι, Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, η πρώτη παραγγελία όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, εξιστορεί το ταξίδι του πρίγκιπα Ιβάν στο Μαύρο Δάσος του Μάγου Βασιλιά Κοσέι. Με τη βοήθεια του Λύκου Βολκ αναζητά το χρυσό Πουλί της Φωτιάς για να αποδείξει στον πατέρα του ότι αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος.

Η όπερα για παιδιά και νέους Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή σε λιμπρέτο Σοφιάννας Θεοφάνους μάγεψε μικρούς και μεγάλους όταν παρουσιάστηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων (Οκτώβριος 2017 – Ιανουάριος 2018) και αποτέλεσε για τους λιλιπούτειους θεατές μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της όπερας.

Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή: https://bit.ly/GNO_Prince_Ivan_and_the_firebird

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:36