search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:45
MENU CLOSE

Μένουμε σπίτι: Προτάσεις βιβλίων – Οι καλύτερες στιγμές της αστυνομικής λογοτεχνίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2120
9-4-2020
13.04.2020 03:00
parousiasi-vivliou-1.jpg

 

Edgar-Allan Poe

Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ (1838)

Εκδόσεις: Gutenberg

Μετάφραση: Πολύκαρπος Πολυκάρπου

Μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, που καταλήγει σ’ έναν κρυπτογραφικό γρίφο, ένα ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, μια τελετουργία διάβασης προς το ανόσιο: μέσα από φουρτουνιασμένες θάλασσες, ανταρσίες, ναυάγια, κανιβαλισμούς και εξωτικά νησιά με επικίνδυνους κατοίκους, ένας ιδιοφυής συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη του σε μια κάθοδο στο ασυνείδητο, σε μια πάλη του λευκού με το μαύρο ή και σε μια λαζαρική ανάσταση, αφού ο νεκρός ήρωας, που είναι ζωντανός, διεκδικεί από τον συγγραφέα την πατρότητα του έργου. Το πρώτο πεζογράφημα του Edgar Allan Poe, το «σημαντικότερο έργο του», κατά τον Borges, που επηρέασε πλήθος γνωστών συγγραφέων.

Arthur Conan Doyle

Το σκυλί των Μπάσκερβιλ (1902)

Εκδόσεις: Νάρκισσος

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου

Πρόκειται για το τρίτο από τα τέσσερα αστυνομικά μυθιστορήματα του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ με ήρωα τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Αρχικά δημοσιεύτηκε σε σειρές στο «The Strand Magazine» από τον Αύγουστο του 1901 έως τον Απρίλιο του 1902. Σε μεγάλο βαθμό διαδραματίζεται στο Ντάρτμουρ, στο Ντέβον της Αγγλίας, και αφηγείται την ιστορία μίας απόπειρας δολοφονίας εμπνευσμένη από τον θρύλο ενός τρομακτικού, διαβολικού κυνηγόσκυλου που έβγαζε φλόγες από το πελώριο στόμα του.

Ντάσιελ Χάμετ

Tο γεράκι της Μάλτας (1929)

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Ο Σαμ Σπέιντ, ιδιωτικός ντετέκτιβ και – κατά τις εκτιμήσεις του – διασημότητα στον κλάδο του, δέχεται την επίσκεψη της γοητευτικής μις Ουόντερλι, που του ζητάει – καθόλου παράδοξο – να αναλάβει την προστασία της. Πιασμένος στην παγίδα των μενεξεδένιων ματιών της, ο Σπέιντ θα δεχθεί να της προσφέρει τις υπηρεσίες του και το αποτέλεσμα θα είναι αναπάντεχο και θλιβερό. Ο συνέταιρός του, Μάιλς Άρτσερ, θα πέσει θύμα δολοφονίας! Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο ήρωάς μας θα βρεθεί στο κέντρο ενός ανεμοστρόβιλου όπου βλέπει να παρελαύνουν από μπροστά του διάφορα άγνωστά του πρόσωπα. […]

«Το γεράκι της Μάλτας» χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως η καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε ποτέ και θεωρείται εμβληματικό στο είδος του. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τρεις φορές: το 1931 από τον σκηνοθέτη Ρόι Ντελ Ρουθ, το 1936, με τίτλο «Satan Met a Lady», από τον σκηνοθέτη Γουίλιαμ Ντίτερλε και το 1941 από τον Τζον Χιούστον, στη διασημότερη εκδοχή του, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στον ρόλο του ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ.

Άγκαθα Κρίστι

Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές (1934)

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το φημισμένο «Όριαν Εξπρές» ακινητοποιείται από μια χιονοθύελλα στη μέση του πουθενά. Το πρωί, ο εκατομμυριούχος Σάμιουελ Έντουαρντ Ράτσετ βρίσκεται μαχαιρωμένος στο κρεβάτι του. Η πόρτα τού κουπέ του είναι κλειδωμένη από μέσα.

Ο δολοφόνος του είναι ένας από τους συνταξιδιώτες του… Ο Ηρακλής Πουαρό, παγιδευμένος κι αυτός στο τρένο, επιχειρεί να λύσει το μυστήριο. Ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είχαν λόγους να μισούν τον Ράτσετ. Ποιος απ’ όλους είναι ο δολοφόνος; Άραγε σχεδιάζει να χτυπήσει ξανά;

Ένα ταξίδι με το πιο πολυτελές τρένο του κόσμου εξελίσσεται σ’ ένα αγωνιώδες μυστήριο και σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της Άγκαθα Κρίστι, που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες και μεταφέρθηκε επανειλημμένα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Raymond Chandler

Ο μεγάλος αποχαιρετισμός (1953)

Εκδόσεις: Κέδρος

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Είναι λάθος να μπλέκεις με μεθυσμένους. Ο ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου το γνώριζε καλά όταν αποφάσισε να βοηθήσει έναν άγνωστο άντρα, αδέκαρο, παντρεμένο με πλούσια όσο και άστατη ερωτικά γυναίκα. Και πράγματι, ο Τέρι Λένοξ τον έβαλε σε πολλούς μπελάδες.

Όταν η αστυνομία ανακαλύπτει τη Σίλβια Λένοξ νεκρή στον ξενώνα όπου συναντούσε τους εραστές της, ο Τέρι θεωρείται ο βασικός ύποπτος. Ζητά από τον Μάρλοου να τον βοηθήσει να διαφύγει στο Μεξικό. Εκείνος τον φυγαδεύει, αλλά λίγο αργότερα μαθαίνει ότι ο Λένοξ βρέθηκε νεκρός σε μια μεξικανική πόλη. Για την αστυνομία η υπόθεση έχει κλείσει. Για τον Μάρλοου, όχι. Φροντίζει γι’ αυτό η αινιγματική Αϊλίν Ουέιντ, σύζυγος ενός αλκοολικού διάσημου συγγραφέα και εραστή της Σίλβια. Ο ντετέκτιβ θα μπει έστω και για λίγο στον ιδιωτικό παράδεισο του καλού κόσμου. Ή στην ιδιωτική του κόλαση. Χτισμένη με χρήμα, σεξ και ένοχα μυστικά…

Πατρίσια Χαϊσμίθ

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ (1955)

Εκδόσεις: Άγρα

Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Ο Τομ Ρίπλεϋ τα ήθελε όλα: τα χρήματα, την επιτυχία, την καλή ζωή. Ήταν έτοιμος ακόμα και να σκοτώσει για να τα αποκτήσει όλα αυτά. Όταν ένας πλούσιος Αμερικανός του ζητά να φέρει πίσω τον γιο του, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στην Ιταλία, θα καταστρώσει ένα διαβολικό σχέδιο: να πάρει τη θέση του άσωτου υιού και να ζήσει με την ταυτότητα εκείνου μια ζωή ονειρεμένη…

Τίποτα απλούστερο για τον Τομ. Χάρη στο ταλέντο του στην πλαστογραφία εξαπατά τις αρχές. Και σε ό,τι αφορά τον φόνο, ένα απλό «δυστύχημα» θα του επιτρέψει να αλλάξει ταυτότητα, αφήνοντας συγχρόνως να φανεί η γοητεία που ασκούσε το θύμα στον θύτη του…

Πρώτο μυθιστόρημα της σειράς με ήρωα τον Ρίπλεϋ, η οποία ξεκίνησε το 1955 και ολοκληρώθηκε το 1990, «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» αποτελεί το πιστοποιητικό γέννησης ενός από τους πιο απίθανους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας.

John Le Carré

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο (1963)

Εκδόσεις: Bell / Χάρλεκιν Ελλάς

Μετάφραση: Μαρίνα Κουλουμούνδρα

Σαράντα ένα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση και δεκαπέντε από την πτώση του Τείχους, το μυθιστόρημα που χάρισε παγκόσμια φήμη στον Le Carré παραμένει η πιο αληθινή ιστορία που γράφτηκε ποτέ για τον παράλογο, αμοραλιστικό και συχνά απάνθρωπο κόσμο των κατασκόπων.

Με τη βαθύτητα, την ευστοχία και τη λεπτή ειρωνεία που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του καιρού μας, ο Le Carré αποδίδει – όπως δεν το κατόρθωσε κανένας άλλος – το παιχνίδι της εξαπάτησης και της προδοσίας των μυστικών υπηρεσιών που πήρε ασύλληπτες διαστάσεις στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Και στο φόντο του σκοτεινού Βερολίνου, της διχασμένης καρδιάς της Ευρώπης, δεν αφηγείται απλώς μια αξεπέραστη ιστορία αγωνίας και μυστηρίου, αλλά μια ιστορία για τα ίδια τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης σε συνθήκες που η σκοπιμότητα αντικαθιστά την ηθική και η απόκρυψη την αλήθεια…

Fillip Keer

Φοβού τους Δαναούς (2018)

Εκδόσεις: Κέδρος

Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Ο Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται με ψευδώνυμο ως πραγματογνώμονας σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. Οι εργοδότες του τού αναθέτουν μια αποστολή, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: να ταξιδέψει στην Αθήνα και να διερευνήσει την υπόθεση ενός ναυαγίου που συνέβη στα ελληνικά ύδατα. Στην Αθήνα, ο Γκούντερ συναντά τον ιδιοκτήτη του πλοίου και πρώην στρατιώτη της Βέρμαχτ, Ζίγκφριντ Βίτσελ. Όταν ο Βίτσελ δολοφονείται, ο Γκούντερ ερευνά τα αίτια του θανάτου του και οδηγείται σε μια υπόθεση που εκκρεμεί από τα χρόνια της Κατοχής. Για μία ακόμη φορά, ο φημισμένος ήρωας του Φίλιπ Κερ βυθίζεται στη σκοτεινή ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στο έγκλημα της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της υφαρπαγής της περιουσίας τους.

Καθώς η Ευρώπη μοιάζει έτοιμη να ακολουθήσει ένα κοινό μέλλον με τη Γερμανία σύμμαχο και όχι εχθρό της, τουλάχιστον ένα άτομο στην Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένο ούτε να ξεχάσει ούτε να συγχωρέσει.

Jo Nesbo

Ο χιονάνθρωπος (2007)

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη

Σύντομα θα πέσει το πρώτο χιόνι. Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του. Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Μόλις το χιόνι λιώσει…

Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του… Άλλο ένα θύμα θα αποκαλυφθεί.

Volker Kutscher

Goldstein (2010)

Εκδόσεις: Ποικίλη Στοά

Μετάφραση: Τάσος Ψιλογιαννόπουλος

Βερολίνο 1931: Η οικονομική κρίση κορυφώνεται, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ταγμάτων εφόδου και κομμουνιστών γίνονται όλο και πιο βίαιες, ενώ και ανάμεσα στα συνδικάτα του εγκλήματος έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος εξουσίας. Ο Γκέρεον Ρατ έχει λάβει εν τω μεταξύ την εντολή να γίνει σκιά τού Αμερικανού γκάνγκστερ Αβραάμ (Έημπ) Γκόλντσταϊν. Έτσι, όλο αυτό που ξεκίνησε ως εξυπηρέτηση προς το Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (μετέπειτα FBI) εξελίσσεται τελικά σε έναν αγώνα δρόμου μέχρι θανάτου.

Ο Φόλκερ Κούτσερ καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να αποδώσει μορφές που ζουν σε μια κατακερματισμένη πόλη τις παραμονές τής εδραίωσης του φασισμού, μορφές που μοιάζουν εντυπωσιακά με σημερινές και συγκινούν τον αναγνώστη. Κι αυτό στο πλαίσιο μιας πλοκής που κόβει την ανάσα και όπου οι κορυφώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της εποχής μας!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50