search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:28
MENU CLOSE

Εβδομάδα πληρωμών: Καταβάλλονται δώρο Πάσχα και επιδόματα

13.04.2020 05:24
Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συντάξεων στους δικαιούχους - Ημερομηνίες και παραδείγματα - Media

 

Εβδομάδα πληρωμών είναι η Μεγάλη Εβδομάδα καθώς ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων… κορωνοϊού των 800 ευρώ και των 600 ευρώ των επιστημώνων, όπως και το δώρο Πάσχα των επιχειρήσεων που δεν πλήττονται από την πανδημία.

800 ευρώ

Η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται το χρονικό διάστημα 15-17 Απριλίου και εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι θα πληρωθούν περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι που έχουν υποβάλει αίτηση.

Εξάλλου μέχρι σήμερα 13 Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων στα έντυπα και επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Νέες κατηγορίες

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης, της πρώτης φάσης, ξεκινά ένας νέος κύκλος υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων, με βάση πάλι το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των νέων κατηγοριών ΚΑΔ που εντάχθηκαν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr,όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και εκτείνεται από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου, ως ακολούθως:

    Την 11/4/2020, όσων εργαζόμενων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
    Την 12/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
    Την 13/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
    Την 14/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
    Την 15/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
    Την 16/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
    Την 17/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
    Την 18/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
    Την 19/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
    Την 20/4/2020, όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, από τις 21 Απριλίου έως και τις 23 Απριλίου, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης υποβολών, ακολουθεί το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως και τις 3 Μαΐου, όπου μπορούν να γίνουν διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου.

Αύριο Μεγάλη Τρίτη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την καταγραφή των μικρών επιχειρήσεων, μέχρι πέντε ατόμων, που οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Τα 600 των επιστημόνων

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αιτήσεις για συμμετοχή 180.390 επιστήμονών-ελευθέρων επαγγελματιών στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών».

Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου.

Δώρο Πάσχα

Τη Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλεται κανονικά το Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς προβλέπει η εργατική νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ούτε έχουν ανασταλεί τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Επιδόματα ανεργίας 

Μεγάλη Δευτέρα ή το αργότερο Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ανέργων και μακροχρόνια ανέργων τα επιδόματα που αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να επεκταθούν κατά δύο μήνες.

Ειδικότερα για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020, θα προκαταβληθεί ο πρώτος μήνας της παράτασης από τις αρχές της εβδομάδας και ο δεύτερος μήνας της παράτασης θα καταβληθεί τον Μάιο. 

Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά: Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου. Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως). 

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Υπενθυμίζεται πως η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών, κ.λ.π.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. 

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση.

Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν μειωμένο ποσό, αναλογικά με το διάστημα που απώλεσαν το δικαίωμα επιδότησης.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η προπληρωμή όλων των επιδομάτων ανεργίας, της παροχής προστασίας μητρότητας και του Δώρου Πάσχα, επίσης εντός του χρονικού διαστήματος που είχε ανακοινωθεί..

Photo:Pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15