search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 05:58
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Βάζουμε πλάτη δε σημαίνει λευκή επιταγή για να μοιράζει δημόσιο χρήμα ο Μητσοτάκης σε ημέτερους»

22.04.2020 09:49
tsipras_8.jpg

 

Ότι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του ΣΕΒ με πρόσχημα τον κορωνοϊό κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο newsmomb.gr. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στο φιάσκο των ΚΕΚ και χαρακτηρίζει «αδιανόητο» το ότι ο Γιάννης Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόωρες σύντομα από φόβο ότι αργότερα θα βρίσκεται απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά κηρύσσει κι επισήμως το τέλος της συναίνεσης λέγοντας ότι το «βάζουμε πλάτη» δε σημαίνει και λευκή επιταγή «για να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε φίλους και ημέτερους» ο πρωθυπουργός, αιχμή αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κέντρων Υγείας, τα ΚΕΚ, κ.ά.

«Ο ΣΕΒ παραγγέλνει ο Μητσοτάκης υλοποιεί»

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για λήψη αποσπασματικών και ανεπαρκών μέτρων όσον αφορά τη στήριξη των εργαζομένων και αναφέρει ότι «οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια πίσω στο 2012». «Αυτό δεν είναι θέμα ιδεοληψίας ή ανικανότητας» τονίζει, αλλά «αποτέλεσμα σχεδιασμού, από αυτούς που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία μίας νέας μεγάλης αναδιάρθρωσης της οικονομίας στα μέτρα τους.

Σε σχέση με το επίδομα των 800 ευρώ σημειώνει: «Έχετε δει άλλη κυβέρνηση να λαμβάνει τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, μόλις 2% του ΑΕΠ μέσα στην κρίση της πανδημίας; Πέρασε το Πάσχα και άνθρωποι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι περιμένουν έστω και αυτό το ανεπαρκές 800άρι. Μακροχρόνια άνεργοι – ένας στους τρεις δηλαδή, γιατί οι υπόλοιποι μένουν εκτός – περιμένουν το έκτακτο επίδομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή γιατί δεν είχε καμία μέριμνα για τους ανέργους, πέρα από το να πολλαπλασιάσει τον αριθμό τους».
Αναφορικά με τον γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης στα εργασιακά: 

«Βασικός εκφραστής τους είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος με ισχυρή πρόσβαση πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή το σχεδιασμό του, τον οποίον εξάλλου πρόσφατα εξέθεσε δημόσια. Να γονατίσει η κρίση τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και να σαρώσουν τα πάντα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αυξήσουν έτσι το μερίδιό τους στην αγορά. Και όλα να βασίζονται πάνω στα ερείπια της εργασίας. Με εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών 50%, με μείωση του κατώτατου μισθού που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε – όχι όσο ήθελε – αλλά κατάφερε να αυξήσει, ακόμα και με τράπεζα δανεικών εργαζομένων. Ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορονοϊό. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται».

«Να πάρει πίσω ο Μητσοτάκης το αίσχος της τηλεκατάρτισης»

Σε ό,τι αφορά το «φιάσκο» της τηλεκατάρτιση επισημαίνει ότι και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν τα ΚΕΚ αλλά η κυβέρνησή του δεν διανοήθηκε «να στερήσουμε εκατομμύρια ευρώ από τους επιστήμονες, για να τα τσεπώσουν οι ιδιοκτήτες κάποιων ΚΕΚ, εν ονόματι μιας δήθεν επιμόρφωσης». 

«Μέσα στην κρίση η κυβέρνηση λέει στους δικηγόρους, στους μηχανικούς, στους επιστήμονες ότι δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη, απλά είναι αγράμματοι και τεχνολογικά αναλφάβητοι. Και από τα 1070 ευρώ που προορίζονται για κάθε επιστήμονα με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, η κυβέρνηση επιλέγει να του δώσει μόνο τα 600 και αυτά μέσω τηλεκατάρτισης για να μαθαίνει να ανοίγει τον υπολογιστή του και να κάνει restart. Και τα υπόλοιπα 470 σε κάποια Κέντρα Κατάρτισης, προκειμένου να κάνουν εικονικά μαθήματα».

Και συνεχίζει: «Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο.
Και όσο για τη δικαιολογία ότι δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς γιατί τα χρήματα ήταν από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, πρόκειται για χυδαίο ψέμα. Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει απευθείας το επίδομα των 800 ευρώ στους επαγγελματίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός, αφού το επίδομα των 800 ευρώ είναι απολύτως επιλέξιμο για προγράμματα ΕΣΠΑ.

Επέλεξε όμως τους μεσάζοντες που πουλάνε “σκόιλ ελικίκου” για μεταξωτές κορδέλες. Και επιβεβαίωσε πως η μόνη κατάρτιση που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι αυτή της αρπαχτής, που προσβάλλει τον επιστημονικό κόσμο, αλλά και την κοινή λογική.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να πάρει πίσω αυτό το αίσχος, να στηρίξει με τα χρήματα αυτά τους επιστήμονες και να σταματήσει να κρύβεται».

«Ευσεβείς οι πόθοι για υφαρπαγή νομιμοποίησης με πρόωρες»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Πιστεύω λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρά την πανδημία, θέλει να κάνει εκλογές όσο πιο γρήγορα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Και σκέφτεται εκλογές όχι από υπερβολική σιγουριά αλλά από φόβο. Από φόβο ότι όσο περνάει ο καιρός θα βρίσκεται απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αυτός με την πολιτική του έχει ήδη γιγαντώσει.

Και θέλει να δραπετεύσει από αυτή την ευθύνη.

Και πολλοί γύρω του, τον συμβουλεύουν να το πράξει, αδιαφορώντας για την ηθική ζημία, όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος της δημοκρατικής νομιμοποίησης αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Επειδή ονειρεύονται να υφαρπάξουν τη νομιμοποίηση.

Ωστόσο όλα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι. Γιατί στη πολιτική όπως και στη ζωή, συνήθως πέφτεις μέσα στους λάκκους που σκάβεις για τους άλλους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46