search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:18
MENU CLOSE

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πανδημία σαν χώρα του τρίτου κόσμου

22.04.2020 19:26
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πανδημία σαν χώρα του τρίτου κόσμου - Media

 

Η πρόχειρη αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού εκ μέρους του προέδρου Τραμπ έχει κάνει τις ΗΠΑ να θυμίζουν χώρα του τρίτου κόσμου, ενώ παράλληλα τις έχει θέσει σε πορεία προς τη δεύτερη Μεγάλη Ύφεση, προειδοποιεί ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο.

Σε μια ευθεία επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς ανέφερε πως εκατομμύρια πολίτες έχουν στραφεί στις τράπεζες τροφίμων, αναγκάζονται να πάνε άρρωστοι στη δουλειά τους εξαιτίας της απουσίας πληρωμένης αναρρωτικής άδειας ή πεθαίνουν λόγω των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγεία.

Δείτε επίσης: Κοροναϊός – Καμπανάκι κατά της χρήσης συνδυασμού φαρμάκων

Ανεπαρκές δίχτυ ασφαλείας

Συγκεκριμένα, ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε: “Ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφεται σε τράπεζες τροφίμων είναι τεράστιος και υπερβαίνει τα απόθεματά τους. Οι ΗΠΑ μοιάζουν με χώρα του τρίτου κόσμου. Το δίχτυ ασφαλείας της κοινωνίας δεν λειτουργεί”.

Ο Στίγκλιτς, ο οποίος ήταν ανέκαθεν επικριτικός προς τις πολιτικές του Τραμπ, εξήγησε ότι το 14% του αμερικανικού πληθυσμού εξαρτάται από κουπόνια τροφίμων και προέβλεψε ότι οι κοινωνικές υποδομές δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μια ανεργία που ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 30% τους ερχόμενους μήνες.

“Έχουμε ένα ανεπαρκές δίχτυ ασφαλείας. Η ανισότητα στις ΗΠΑ είναι τεράστια. Αυτή η ασθένεια στρέφεται εναντίον των ατόμων με προβλήματα υγείας. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο πληθυσμός των ΗΠΑ ανήκει στους λιγότερο υγιείς, ενώ παράλληλα το σύστημα υγείας τους χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη ανισότητα”.

Τεράστια ανισότητα πρόσβασης στην Υγεία

Ο Στίγκλιτς υπενθυμίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αντιτεθεί σε προτάσεις για δεκαήμερη πληρωμένη αναρρωτική άδεια στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να πηγαίνουν για δουλειά ακόμη και αν έχουν μολυνθεί από τον ιό. “Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν γιατί θεώρησαν ότι θα δημιουργήσουν κακό προηγούμενο. Είναι κυριολεκτικά απίστευτο”.

Επιπλέον, πρόσθεσε: “Το δίχτυ ασφαλείας είναι ανεπαρκές και διευκολύνει την εξάπλωση της ασθένειας. Οι παροχές για τους άνεργους είναι ελάχιστες και οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι μπορούν να στηριχτούν σε αυτές”.

Αναμένει δεύτερη Μεγάλη Ύφεση

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Guardian, ο Στίγκλιτς ρωτήθηκε αν θεωρεί πως οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση, ανάλογη με αυτή που ακολούθησε το Κραχ του 1929.

“Η σύντομη απάντηση είναι πως ναι”, απάντησε. “Αν αφήσουμε το ζήτημα στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγηθούμε σε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση. Αν διαθέταμε τις κατάλληλες θεσμικές δομές, θα μπορούσαμε να την αποφύγουμε με ευξολία”.

Επιπλέον, ο Στίγκλιτς θεωρεί ότι ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του Τραμπ, το τμήμα του Λευκού Οίκου που είναι υπεύθυνο για τις πανδημίες έχει σταματήσει να λειτουργεί, η χρηματοδότηση προς το CDC έχει διακοπεί, ενώ οι ΗΠΑ μπήκαν στην κρίση χωρίς αρκετά τεστ, μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό. Με την ενθάρρυνση του Τραμπ, κάποιες περιοχές των ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψουν στην κανονική καθημερινότητα, με ένα τρόπο που θα διευκολύνει τη μετάδοση της ασθένειας και θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα, πρόσθεσε.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, το lockdown δεν θα επιβληθεί από το κράτος, αλλά από τον ίδιο τον φόβο. Η πραγματική ανησυχία είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα ξοδεύουν χρήματα σε τίποτα άλλο εκτός από το φαγητό τους και αυτός είναι ο ορισμός μιας Μεγάλης Ύφεσης.”

“Ήμασταν απροετοίμαστοι, αλλά ακόμη και έτσι η απόφαση του Τραμπ να στρέψει την προσοχή στην πολιτική αντί για την επιστήμη, είχε ως αποτέλεσμα μια ακόμη πιο ανεπαρκή αντίδραση”.

Σύμφωνα με τον Στίγκλιτς, αν ο Τραμπ έχανε στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και οι Δημοκρατικοί έπαιρναν τον έλεγχο του Κογκρέσου, θα υπήρχε ελπίδα οι ΗΠΑ να κινηθούν πρρος μια πιο προοδευτική κατεύθυνση, όμως αναμένει οι Ρεπουμπλικάνοι να παλέψουν βρώμικα για την παραμονή τους στην εξουσία.

Μάταιες οι προσπάθειες για αυτάρκεια

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η κρίση της πανδημίας θα μπορούσε να εξαναγκάσει τις χώρες να γίνουν λιγότερο ευάλωτες, μέσω της επίτευξης αυτάρκειας σε τρόφιμα και ενέργεια. Όμως αυτό θα οδηγούσε σε μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η πολυπλοκότητα των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής συνεπάγεται ότι η αυτάρκεια δεν είναι βιώσιμη, ενώ: “η μάχη απέναντι στις πανδημίες και την κλιματική αλλαγή απαιτεί παγκόσμια συνεργασία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αδυνατεί να το καταλάβει”.

“Ελπίζω πως θα βγούμε από αυτή τη συνθήκη με την επίγνωση ότι η πολυμέρεια είναι ακόμη σημαντικότερη από ό,τι πιστεύαμε. Η παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να κατευθύνεται μόνο από τις επιχειρήσεις. Πρέπει να αποκτήσει περισσότερη ανθεκτικότητα”.

Πηγή: www.theguardian.com/in.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17