search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:03
MENU CLOSE

«Αν γίνουν εκλογές, ο λαός έχει επιλογή, το ΚΚΕ» λέει ο Περισσός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2122
23-4-2020
25.04.2020 03:00
kke2-1.jpg

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, και ειδικά στις επιπτώσεις στους εργαζομένους, το ΚΚΕ κλιμακώνει το μήνυμα πως τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή τον κορωνοϊό ήρθαν για να μείνουν και πως δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός και αυτή την κρίση. 

Παράλληλα οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ ετοιμάζουν νέα ημέρα δράσης στις 28 Απριλίου με αιτήματα την προστασία των εργαζομένων της Υγείας και συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων και με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά». Η μέρα δράσης αποτελεί και «ζέσταμα» εν όψει της απεργίας της Πρωτομαγιάς, για την οποία επίσης προετοιμάζονται συμβολικές δράσεις, εντός του πλαισίου των περιορισμών που υφίστανται.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ παροτρύνει «ο λαός μας με την πείρα της κρίσης του 2010, αντί να περιμένει το νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας, κατεδάφισης των δικαιωμάτων», να συμμετέχει δραστήρια στον αγώνα για να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα κι αυτής της κρίσης. Κυρίως καλεί τον κόσμο να μην περιμένει τη «σωτηρία» από τη λογική της ανάθεσης και την προσδοκία ότι μπορούν να επιτευχθούν ευρωπαϊκές συμμαχίες στην κατεύθυνση υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων – αναφορά που αποτελεί αιχμή και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, αυτές, επισημαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «για μια ακόμη φορά δείχνουν τον αποκρουστικό τους χαρακτήρα».

Ο ίδιος απορρίπτει το επιχείρημα ότι ο νεοφιλελευθερισμός απειλείται από αυτή την κρίση που ανέδειξε τη σημασία της παρέμβασης του κράτους, αντιθέτως βλέπει δυνατότητες διαχείρισης και προσαρμογής: «Ο καπιταλισμός δεν απειλείται ούτε όταν παίρνεις από τους καπιταλιστές επιχειρήσεις για να τους τις γυρίσεις πίσω αργότερα απαλλαγμένες από χρέη, ούτε όταν μιλάς για μια ψευδεπίγραφη “επίταξη” με κύρια έγνοια πως θα αποζημιώσεις αδρά τους κλινικάρχες».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που εκφράζουν άλλα πολιτικά κόμματα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν συμμερίζεται την ανάγκη πραγματοποίησής του υπό το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο όργανο δεν δίνει λύσεις προς όφελος του λαού, αλλά κατά κανόνα «το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει κάθε φορά τη στρατηγική ομοψυχία και συμπόρευση κομμάτων, όπως η ΝΔ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛΛ και άλλα, όπως είχε γίνει με το τρίτο μνημόνιο». 

«Νομιμοποίηση αντιλαϊκών μέτρων τυχόν πρόωρες»
Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, ο γραμματέας του ΚΚΕ ταυτίζει σε αυτή τη φάση την επιλογή προσφυγής σε πρόωρες κάλπες με την ανάγκη της Ν.Δ. να νομιμοποιήσει αντιλαϊκά μέτρα εν όψει της νέας κρίσης, ωστόσο αν αυτές γίνουν, δηλώνει ότι υπάρχει φιλολαϊκή επιλογή, δηλαδή το ΚΚΕ. «Το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί, αφού στο όνομα της πανδημίας με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επιβλήθηκαν μέτρα, αξιώσεις του ΣΕΒ, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα» αναφέρει. Επειδή πάντως δείχνει να μην αποκλείει το σενάριο, διαμηνύει ότι σε περίπτωση εκλογών «επιλογή όμως έχει και ο λαός» και αυτή «δεν μπορεί να είναι να πληρώνει για να τη σκαπουλάρουν ξανά οι εκμεταλλευτές του, όπως συνέβη με όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ‘‘δεξιές’’, ‘‘κεντροδεξιές’’, ‘‘κεντροαριστερές’’, αλλά να δυναμώσει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έχει επεξεργασμένη πολιτική πρόταση, για να βγει ο λαός όρθιος και δυνατός από την πανδημία και την κρίση, για να σπάσει επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος των συνεχών αδιεξόδων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:54