search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:40
MENU CLOSE

Ο φόβος φυλάει τα έρημα – Συσπείρωση πολιτών γύρω από την ηγεσία εν μέσω της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2122
23-4-2020
26.04.2020 03:00
makron1.jpg

 

Περίπου το 51% των Γάλλων δηλώνει ότι «εμπιστεύεται» τον Μακρόν, με βάση τη δημοσκόπηση της Harris Interactive που διεξήχθη για το τηλεοπτικό κανάλι LCI, μια αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2018. Κάπως έτσι κινούνται τα ποσοστά δημοτικότητας αρκετών Ευρωπαίων – και όχι μόνο – ηγετών στις δύσκολες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού. 
«Την τελευταία φορά που ένας αρχηγός του κράτους επωφελήθηκε με μια τόσο έντονη άνοδο ποσοστών ήταν κατά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015» αναφέρει ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας πολιτικών δημοσκοπήσεων Ζαν Ντανιέλ Λεβί.

Η δημοσκόπηση έγινε μετά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μακρόν για αυστηρότερους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών, με σκοπό να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα που παρακολούθησαν 35 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γαλλίας, και μάλιστα, όπως αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις, κατάφερε να πείσει το 62% του γαλλικού πληθυσμού. 
Πριν από το διάγγελμα η χώρα είχε ήδη κλείσει σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και χιονοδρομικά κέντρα, εντούτοις ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα πρωτόγνωρα εν καιρώ ειρήνης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 διπλασιαζόταν κάθε τρεις ημέρες και οι θάνατοι αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Εξάλλου ο Μακρόν ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που μίλησαν για «αόρατο εχθρό», εννοώντας την πανδημία του νέου κορωνοϊού που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο. 

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που η δημοτικότητα του Μακρόν ξεπέρασε το 50% σε δημοσκόπηση της Harris Interactive, μετά την πτώση σε μόλις 31% τον Δεκέμβριο του 2018, εν μέσω του κινήματος διαμαρτυρίας των «Κίτρινων Γιλέκων» που προκάλεσαν οι αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και το μοντέλο διακυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου.
Ίδια εικόνα επικρατεί στη γείτονα Ιταλία, όπου ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετράει εκατόμβες νεκρών, αλλά, θέτοντας ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα, βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν. Μάλιστα η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πρωτοστάτησε στο κρίσιμο Eurogroup, κατά το οποίο έγινε προσπάθεια να βρεθεί μια γενική λύση για την καταπολέμηση των συνεπειών που θα αφήσει η πανδημία του κορωνοϊού. 
Η Ιταλία προσήλθε στο τραπέζι του Eurogroup με την πρόταση του κορωνο-ομολόγου, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή, αλλά ο Τζουζέπε Κόντε με το να ασκήσει βέτο – μαζί με την Ισπανία – στο θέμα αυτό είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται παρά την κρίσιμη κατάσταση που βιώνει η χώρα του.

Από άλλο παραμύθι ο Ντόναλντ
Οι αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.
«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Ουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι» σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο. 

Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες» πρόσθεσε. Ο Τραμπ δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι πρόθεσή του είναι να επαναφέρει σε κανονική λειτουργία την αμερικανική οικονομία όχι αργότερα από τον Μάιο, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετράνε χιλιάδες θύματα. Στο άκουσμα της είδησης πολλοί του άσκησαν έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για έναν Πρόεδρο που είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ζωές στον βωμό της οικονομίας.

Ως φαίνεται ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλοί στις ΗΠΑ που σκέφτονται ακριβώς όπως ο Τραμπ. Δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου εμφανίζει τους Αμερικανούς να εγκρίνουν το έργο του Τραμπ σε ποσοστό 49% και ειδικότερα τους χειρισμούς του στο μέτωπο του κορωνοϊού σε ποσοστό 60%. Πρόκειται για την καλύτερη «επίδοσή» του από τις αρχές του 2017. Πώς εξηγείται αυτό;
Η απάντηση βρίσκεται ενδεχομένως στο γνωστό φαινόμενο της «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία» (rally round the flag). Σύμφωνα με μια θεώρηση της πολιτικής επιστήμης, σε περιόδους πολέμου οι πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες τους. Αυτό συμβαίνει διότι η σύγκρουση με αλλότριες δυνάμεις κινητοποιεί την πλειονότητα του πληθυσμού κατά της εξωτερικής απειλής, του «αόρατου εχθρού», του κορωνοϊού εν προκειμένω. 

Ο Τραμπ στράφηκε ενάντια ακόμη και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάνοντας ευθεία επίθεση για μεροληψία απέναντι στην Κίνα, την οποία κατηγορεί για διασπορά του ιού, ακόμα και για «κατασκευή» του. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να προαναγγείλει την αναστολή χρηματοδότησης από πλευράς ΗΠΑ προς τον Οργανισμό προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. 
Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι η συνολική δημοτικότητα του Τραμπ αυξάνεται όχι μόνο στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων αλλά και στις τάξεις των Δημοκρατικών (από το 7% στο 13%), όπως άλλωστε και στις τάξεις των καλούμενων ανεξάρτητων (από το 35% στο 43%). Περίπου το 27% των Δημοκρατικών εμφανίζεται μάλιστα να εγκρίνει ειδικότερα τους χειρισμούς του Τραμπ στο μέτωπο του κορωνοϊού, με τις ΗΠΑ να κοιτούν προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου με ενδεχόμενη μία αναζωπύρωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:38