search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:53
MENU CLOSE

Μάσκες: Πώς από τις συστάσεις Τσιόδρα να μη τις φορούν οι υγιείς, φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση (Videos)

29.04.2020 07:56
Μάσκες: Πώς από τις συστάσεις Τσιόδρα να μη τις φορούν οι υγιείς, φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση (Videos) - Media

 

Όπως έγινε γνωστό από το διάγγελμα Μητσοτάκη της Τρίτης, η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει νέο πριστιμο 150 ευρώ που θα επιβάλλεται σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κομμωτήρια, καταστήματα κλπ.

Ωστόσο προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα για τη στάση της Πολιτείας, των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και του εκπροσώπου του υπουργείο Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρα, ο οποίος μόλις πριν από έναν περίπου μήνα διατύπωνε ακριβώς τις αντίθετες (επιστημονικές) απόψεις, επικαλούμενος και τις σχετικές συστάσεις του Π.Ο.Υ.

«Να μη φορούν μάσκες οι υγιείς»

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας στις 31 Μαρτίου είχε συστήσει να μη φορούν μάσκες οι υγιείς πολίτες, επικαλούμενος σχετική τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως επεσήμανε τότε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και τη διασπορά του ιού. Σύστηνε τότε στους πολίτες να φορούν μάσκες μόνο αν είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον άρρωστο. «Το όφελος της χρήσης μάσκας προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή αλλως αν είχαν ήπια συμπτώματα δεν θα ‘πρεπε να κυκλοφορούν έξω», επεσήμαινε ο κ. Τσιόδρας.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Απριλίου, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του, στην προαιρετική χρήση υφασμάτινης μάσκας ακόμα και σε υπαίθριους χώρους με αφορμή σχετική πρόταση της αρμόδιας αρχής στις ΗΠΑ, τονίζοντας βέβαια ότι αυτή ενέχει κινδύνους μετάδοσης του ιού.

Είναι πλέον πασιφανές ότι οι συστάσεις για τη χρήση της μάσκας το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ήταν συνδεδεμένες με τη διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου υλικού στη χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο οι μάσκες ήταν δυσεύρετες και όσες εισάγονταν, κυρίως από Κίνα, ουσιαστικά διοχετεύονταν προς το δημόσιο σύστημα υγείας.
 

Αλλαγή πλεύσης από ΠΟΥ

Στις 7 Απριλίου ο Π.Ο.Υ. έκανε γνωστό ότι αναθεωρεί τη θέση του σχετικά με τις μάσκες υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων από το Χονγκ Κονγκ, που έδειχνανα πλέον ότι η ευρεία χρήση τους μπορεί να έχει μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο ΠΟΥ υποστήριξε ότι ενώ οι μάσκες θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, ήταν ανεπαρκείς από μόνες τους ως μέτρο. Δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η χρήση μιας μάσκας εμπόδισε τους υγιείς ανθρώπους να κολλήσουν αναπνευστικές λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής David Heymann της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου, ο οποίος προήδρευσε την ομάδα επιστημονικών και τεχνικών συμβουλών του ΠΟΥ για τους μολυσματικούς κινδύνους, δήλωσε ότι εκτός αν εργάζεται κάποιος σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, οι μάσκες είναι «μόνο για την προστασία των άλλων, όχι για την προστασία του εαυτού μας».

Μετά από μια διαδρομή περίπου ενός μηνός καταλήξαμε στην υποχρεωτικότητα της μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καταστήματα, κλειστούς χώρους εργασίας.

Σημαντικό οικονομικό κόστος

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτής της απόφασης. Ως γνωστόν, σήμερα κάθε μάσκα στο εμπόριο πωλείται έναντι τουλάχιστον 1 ευρώ έκαστη. Εάν ένας εργαζόμενος χρειάζεται τουλάχιστον δύο ημερησίως, κατά την μετάβαση και αποχώρησή του από την εργασία του, σημαίνει 2 ευρώ. Εάν ένα άτομο της οικογενείας μεταβεί σε σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα θα χρειαστεί άλλες 2 μάσκες. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, και τα παιδιά θα χρειαστούν. Αυτό σημαίνει ότι για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας μια 4μελούς οικογένειας θα απατούνται πάνω από 150 μάσκες σε ένα μήνα, δηλ. πάνω από 150 ευρώ! Αλλά και το απολυμαντικό πλέον κοστίζει 9-10 ευρώ τα 500 ml .

Όλο αυτό το κόστος πώς θα το αναλάβουν εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή, άνεργοι που αναζητούν εργασία, κ.α. Μήπως το ίδιο το κράτος θα πρέπει να αναλάβει αυτό το κόστος, ρίχνοντας εκεί κάποια από τα χρήματα που εισέπραξε έστω από τα 50.000 πρόστιμα; Μήπως κάθε επιβάτης λεωφορείου ΟΑΣΑ ή μετρό όταν εισέρχεται να λαμβάνει δωρεάν και τη μάσκα του; Ας το σκεφτούν στην κυβέρνηση…

Photo: Pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:53