search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:12
MENU CLOSE

Μάσκες: Ο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος που κρύβεται πίσω από την κυβερνητική εμμονή των προστίμων

30.04.2020 08:24
Μάσκες: Ο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος που κρύβεται πίσω από την κυβερνητική εμμονή των προστίμων - Media

 

«Ίσως να σας φαίνεται παράλογο που τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν αλλιώς. Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lockdown», δικαιολογήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου , προσπαθώντας να απαντήσει στα ερωτήματα της κοινής γνώμης γιατί η Πολιτεία κάνει στροφή 180 μοιρών σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Και πρόσθεσε : «Η επιτροπή δεν συνέστησε τότε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, θεώρησε πως το απαγορευτικό ήταν αρκετό … Η κοινωνία σιγά, σιγά θα ανοίξει. Πρέπει να κάνουμε ότι παραπάνω μπορούμε για χάρη της κοινωνίας. Η χρήση της μάσκας θα γίνει κυρίως για να μην μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό, όταν έχουμε ελαφρά και καθόλου συμπτώματα».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλα τα μέσα που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 είναι αποδεκτά. Μάσκες, γάντια, απολυμαντικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να σώσουν ακόμα και ζωές. Σωστά ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα στα ΜΜΜ, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο».

Αυτό όμως που δεν μας λέει ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε το υπουργείο Εργασίας, ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια η κυβέρνηση, είναι το γιατί καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν ΚΑΙ αυτό το τίμημα από την τσέπη τους. Δε φτάνουν οι χιλιάδες απολυμένοι; Δε αρκούν οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι σε εργασιακή… καραντίνα, με αναστολή συμβάσεων ή εκ περιτροπής εργασία, στον ιδιωτικό τομέα, με μισό από τον ήδη πενιχρό μισθό τους; Που καλούνται να ζήσουν με το επίδομα των 533 ευρώ το μήνα; Που η κυβέρνηση μάλιστα αποφάσισε να παρατείνει για άλλον ένα μήνα το μέτρο της αναστολής;

Όπως έχει σημειώσει το pontiki.gr με ρεπορτάζ του, αυτή τη στιγμή μια μάσκα πωλείται από 0,80 ως και 1,2 ευρώ ανά τεμάχιο. Εάν μια τετραμελής οικογένεια έχει και τους δύο γονείς εργαζόμενους, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 4 μάσκες ημερησίως. Αν θέλουν και τα δύο τους παιδιά που πηγαίνουν σχολείο να είναι πιο ασφαλή και τους χορηγούν μάσκα, προσθέτουμε άλλες δύο. Σύνολο έξι την ημέρα, ή 120 μόνο για τις εργάσιμες ημέρες. Δηλ. κόστος που ανέρχεται από 96 ως 144 ευρώ το μήνα!!!

Διαβάστε σχετικα: Μάσκες: Πώς από τις συστάσεις Τσιόδρα να μη τις φορούν οι υγιείς, φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση (Videos)

Πού όμως μπορεί να οδηγήσει αυτή η σημαντική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού; Πολύ απλά στη χρήση της ίδιας και της ίδιας μάσκας! Πολλοί συμπολίτες μας λόγω οικονομικής αδυναμίας, και προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ, θα αναγκαστούν να… κοροϊδέψουν τις αρχές, κρατώντας τη μάσκα για περισσότερες από μία χρήσεις. Αυτό δεν το έχουν προβλέψει οι αρμόδιες αρχές που έχουν αναγάγει την πολιτική των προστίμων σε θέσφατο;

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μπούμερανγκ τον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς όπως είναι σε όλους γνωστό, οι μάσκες είναι μιας και μόνο μιας χρήσης. Ακόμα και οι πάνινες οι οποίες μετά τη χρήση τους πρέπει να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία.

Εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημα που διατυπώνεται ευρέως από διάφορους φορείς, σωματεία εργαζομένων, πλήθος συμπολιτών μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, ότι η Πολιτεία όπως φροντίζει για τη δημόσια υγεία γενικώς, να φροντίσει και ειδικώς και να χορηγήσει δωρεάν τις μάσκες σε επιβάτες ΜΜΜ, σε σχολεία, σε χώρους εργασίας. Μόνο από τα πολλά εκατομμύρια των δωρεών αλλά και των δεκάδων χιλιάδων προστίμων που έχει εισπράξει, θα μπορούσε αυτό να το πράξει χωρίς καμιά επιβάρυνση των κρατικών δημοσιονομικών…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:11