search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:13
MENU CLOSE

Και τώρα, Μπόρις; Ο Άγγλος ασθενής επέστρεψε, αλλά ίσως να έχασε το τρένο για πάντα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2123
30-4-2020
04.05.2020 03:00
boris3.jpg

 

Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, τότε ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα έχει πλήρως καταλάβει ότι σίγουρα εκείνος δεν είναι καλλιτέχνης. Από την αρχή της καριέρας του κινούνταν με βασικό κίνητρο τον αντικομφορμιστικό εντυπωσιασμό, που οδηγούσε σε μια προσωπική προβολή «κόντρα στο ρεύμα» και πολύ κοντά στον δεξιό λαϊκισμό. 
Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως, δεδομένου ότι ο Μπόρις ανακάλυψε τον τραμπισμό πολύ πριν από τον Τραμπ, η «ατυχής» σύμπτωση να ταλαιπωρηθεί από τον κορωνοϊό και να τον φροντίσει μη Βρετανός νοσοκόμος τον καθιστά το καλύτερο παράδειγμα της πιο τραγικής μεταμοντέρνας φιγούρας της Ευρώπης στην Covid-19 εποχή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλαβε τη Δευτέρα ξανά τα καθήκοντά του μετά την κρίσιμη μάχη που έδωσε και αφού ανέρρωσε από τον κορωνοϊό. Στην πρώτη ομιλία του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο μετά την επιστροφή του δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα πλησιάζει στη νίκη της πρώτης φάσης του κορωνοϊού, κατά την οποία περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως με αυστηρό τόνο σημείωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στο σημείο του μέγιστου κινδύνου» και γι’ αυτόν τον λόγο τόνισε πως θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα προς το παρόν, προκειμένου να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση μόλυνσης. Το lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επανεξεταστεί έως τις 7 Μαΐου.

Ο Τζόνσον συνέκρινε τον ιό με έναν «φυσικό εχθρό, έναν απροσδόκητο και αόρατο ληστή», τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να νικάει. «Αρνούμαι να ακυρώσω όλη την προσπάθεια και τη θυσία του βρετανικού λαού και να διακινδυνεύσω ένα δεύτερο μεγάλο ξέσπασμα» προσέθεσε. Οι αποφάσεις για το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown θα λαμβάνονται με τη «μέγιστη δυνατή διαφάνεια» δήλωσε απαντώντας στην κριτική που δέχεται ότι τον προηγούμενο καιρό κρατούσε μια συμπεριφορά «μυστικοπαθή» σχετικά με την άρση των περιορισμών.

Ο ψεκασμένος «εξ απορρήτων»
Η αλλαγή συμπεριφοράς μετά την ίασή του δεν τον απαλλάσσει από όλα τα λάθη του και, κυρίως, δεν τον απελευθερώνει από τα φαντάσματα της επιλογής ακραίων και – λόγω άγνοιας και φανατισμού – ψεκασμένων μυστικοσυμβούλων στην εθνική επιτροπή κρίσης για τον κορωνοϊό. 
Ένας από αυτούς, ο Ντομινίκ Κάμινγκς, που αποτελεί το ιδεολογικό ταίρι του Βρετανού πρωθυπουργού εδώ και χρόνια και, σύμφωνα με τα πρακτικά της επιτροπής SAGE, συμμετέχει, λέει την άποψή του και επηρεάζει την εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρότι δεν έχει το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο.
Μαζί του ήταν τουλάχιστον ένας ακόμα «σύμβουλος» που είχε λόγο και δεν παρακολουθούσε απλώς τη συζήτηση. Σε γραμμή Τραμπ, το γραφείο του πρωθυπουργού μίλησε αορίστως για fake media.

Το διάγγελμα της απελπισίας
H μετά την Covid-19 εικόνα του Βρετανού πρωθυπουργού δείχνει την καταπόνηση που υπέστη. Εμφανώς καταβεβλημένος και αρκετά πιο αδύνατος, ο Τζόνσον με ένα διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό σηματοδότησε την επιστροφή του στο τιμόνι της Βρετανίας, η οποία μετράει πάνω από 152.000 κρούσματα Covid-19 και περισσότερους από 20.000 νεκρούς.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές – κάτι που είπε και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός –, η νίκη του Τζόνσον κόντρα στον ιό απέχει πολύ από το να σηματοδοτήσει μια νίκη και για την ίδια τη χώρα, η οποία έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ανακάμψει από την κρίση. Γι’ αυτό πολλοί στο εσωτερικό της χώρας τον κατηγορούν ότι από το διάγγελμά του έλειπαν οι λεπτομέρειες αναφορικά με την επόμενη ημέρα.

«Γι’ αυτό τώρα αρχίζουμε να αλλάζουμε την κατάσταση» συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σχολιάζοντας ότι η χώρα του κατάφερε «να ρίξει στο πάτωμα» αυτόν τον «ληστή» ιό, που ήρθε με εβδομάδες προειδοποίησης και χωρίς μάσκα. «Αρνούμαι να σπαταλήσω όλη την προσπάθεια και τη θυσία των Βρετανών και να διακινδυνεύσω θανάτους και κατάρρευση του NHS» είπε ο Τζόνσον και ζήτησε από τους πολίτες να συγκρατήσουν την ανυπομονησία τους.

Επανέλαβε ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν όταν θα πληρούνται τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν τη βέβαιη μείωση του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, τη σταθερή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των θανάτων, τον κατάλληλο βαθμό ετοιμότητας του NHS και την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος έξαρσης του κορωνοϊού.
«Αν μπορέσετε να συνεχίσετε όπως μέχρι τώρα, προστατεύοντας το NHS ώστε να σώζει ζωές, με πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα νικήσουμε τον ιό και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει πιο δυνατό από ποτέ» κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον στο διάγγελμά του.

Κάνει ταμείο και παίζει ρέστα
Καθώς η πραγματικότητα τον έχει επαναφέρει στον ρεαλισμό, όσο αυτό είναι εφικτό, μπροστά του παραμένουν η βρετανική οικονομία και το Brexit, που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Ενώ φαινόταν, μόλις πριν από μερικούς μήνες, ανίκητος, αφού είχε καταγάγει μια σημαντική νίκη εξαερώνοντας τους παλιακούς Εργατικούς του Κόρμπιν, τώρα μοιάζει να αποτελεί μια τραγική φιγούρα. Που είτε θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή είτε απλώς θα κλείσει τον τραγικό κύκλο έκπτωσης του βρετανικού μεγαλείου, για την οποία μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είναι, σχεδόν, αποκλειστικά υπεύθυνοι.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:12