search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:43
MENU CLOSE

O ΣΥΡΙΖΑ συζητά την επικαιροποίηση του οικονομικού του προγράμματος – Επίθεση στην κυβέρνηση για την ύφεση

05.05.2020 03:54
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για τα «μπρος-πίσω» του ανασχηματισμού: Ας δώσει ο Μητσοτάκης τη λίστα με τα ΜΜΕ που του ζητά ο Τσίπρας - Media

 

Με την έναρξη της πρώτης φάσης σταδιακής εξόδου από την καραντίνα και επανεκκίνησης της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά τα επόμενα βήματά του. Σε χθεσινή σύσκεψη (μέσω τηλεδιάσκεψης) του ηγετικού επιτελείου, τέθηκε το ζήτημα της ανάγκης για επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», ύψους 26 δις που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Πλέον εφόσον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων δεν εισακούστηκε, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι χρειάζεται να υπάρξει μια αναπροσαρμογή με βάση την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων και των προβλέψεων όπως καταγράφονται δύο μήνες μετά κι ενώ είναι πιο ορατές οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και τους εργαζόμενους.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση την περασμένη Πέμπτη, εστιάζει ιδιαιτέρως στα πλήγματα που δέχονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, ο αγροτικός κόσμος. Σύμφωνα με την κριτική προς την κυβέρνηση οι εξαγγελίες μέτρων στήριξης προς αυτές τις κατηγορίες είναι αποσπασματικές και καθυστερούν ενώ η γενικότερη λογική «βλέποντας και κάνοντας» οδηγεί στην ανάγκη παρεμβάσεων μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας για την σωτηρία θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και εισοδημάτων. Στην συζήτηση που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδες εκτιμήθηκε ότι «οι πιέσεις που θα δεχτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέοι λόγω της μείωσης τζίρων και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας, συνιστούν ένα μείγμα το οποίο θα οδηγήσει σε κύμα πτωχεύσουν, βίαιων εξαγορών, μείωσης μισθών και βεβαίως απολύσεων». Εν τέλει θα οδηγήσει σε αναδιανομή υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.

«Άλλη ύφεση μέσα άλλη έξω»

Εν τω μεταξύ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στη «διγλωσσία» της κυβέρνησης ως προς τις προβλέψεις για την ύφεση.

Με αφορμή σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι σε δελτίο τύπου του ΥΠΟΙΚ της 30ης Απριλίου γινόταν λόγος για ύφεση 4,7% του ΑΕΠ, ενώ στο σενάριο που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόβλεψη ανεβαίνει στο 7,9%.

Το βράδυ, ήρθε να προστεθεί και η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του προς το CNN για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10%, με τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπά να σχολιάζει ότι άλλη ύφεση προβλέπει ο Μητσοτάκης και άλλη ο Σταϊκούρας και να θέτει το ερώτημα με πιο σενάριο ύφεσης γίνεται ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της κρίσης.

Αχτσιόγλου: «οριζόντια μείωση μισθών»

Στο εργασιακό μέτωπο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ρ/φ «Στο Κόκκινο» σχολίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και την παράταση, της αναστολήςσυμβάσεων εργασίας ως τις 31 Μαϊου.

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας παρατείνεται και το νέο σχήμα εκ περιτροπής εργασίας που θεσμοθέτησε ο κ. Βρούτσης καθίσταται μόνιμο και γενικεύεται, πράγμα που σημαίνει μισή εργασία με το 50% του μισθού», σημείωσε. Περαιτέρω, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι με την τακτική της η κυβέρνηση αλλοιώνει το εργασιακό καθεστώς καθώς αντί να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις σχέσεις εργασίας όπως ήταν πριν από την κρίση, δίνει κίνητρο για εκ περιτροπής εργασία. «Αυτό οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών» είπε και πρόσθεσε πως «χωρίς καν προστασία για τον κατώτατο μισθό, θα μιλάμε για θεσμοθέτηση ενός νέου υποκατώτατου μισθού». Πρόσθεσε δε ότι με απόφαση του υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές στο καθεστώς εργασίας (αναστολές, εκ περιτροπής, ωράρια), παρά μόνο εκ των υστέρων στο τέλος του μήνα» ξεφεύγοντας από τον έλεγχο. «Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μία γκρίζα ζώνη στην αγορά, όπου στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποιος δουλεύει σε μία επιχείρηση, για πόσο δουλεύει και για πόσα λεφτά» διαπίστωσε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:43