search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:13
MENU CLOSE

Προς συμψηφισμό οι αποζημιώσεις για τους υπό αναστολή εργαζομένους – Πώς θα «σπάει» το 800άρι (Παραδείγματα)

05.05.2020 08:08
kleista-katastimata-2.jpg

 

Θα συμψηφίζονται οι αποζημιώσεις για όσους εργαζομένους τέθηκαν οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή έως τις 30/4 και θα συνεχίσουν να παραμένουν έως κάποιες μέρες κατά τον τρέχοντα μήνα. Αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως θα υπάρξει συμψηφισμός των επιδομάτων των 800 και των 534 ευρώ σε περίπτωση ταυτόχρονης κάλυψης χρόνου τον Μάιο, εξηγώντας ότι αν π.χ. ένας εργαζόμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με αναστολή σύμβασης στις 30 Μαρτίου, το επίδομα των 800 ευρώ για τις 45 ημέρες καλύπτει το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επομένως μέχρι το τέλος Μαΐου δεν θα πάρει ακέραιο το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, αλλά το μισό, δηλαδή αυτό που αναλογεί στον χρόνο μέχρι το τέλος του μήνα. 

Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν αναλυτές στο Capital.gr,  έστω για παράδειγμα πως ένας εργαζόμενoς πληττόμενης επιχείρησης  μπήκε σε αναστολή από την 1η Απριλίου. Έλαβε αποζημίωση 800 ευρώ για διάστημα που καλύπτει έως και την 30η Απριλίου. Ωστόσο, έπρεπε να λάβει 532 ευρώ, καθώς η αποζημίωση των 800 ευρώ εξαρχής προορίστηκε από την κυβέρνηση να καλύψει διάστημα 45 ημερών. 

Συνεπώς, η αποζημίωση των 800 ευρώ την οποία έλαβε για τις 30 ημέρες του Απριλίου, “διαρκεί” έως και την 15η Μαΐου, οπότε συμπληρώνεται το 45ημερο που προέβλεψε η κυβέρνηση. Συνεπώς ο εργαζόμενος αυτός μπορεί να μείνει σε αναστολή έως και την 15η Μαΐου, όντας αποζημιωμένος από το κράτος. 

Από εκεί και έπειτα, με βάση το νέο “καθεστώς” το οποίο προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Μαΐου 2020, ο εργοδότης του είτε να ανανεώσει την αναστολή της σύμβασης του, είτε να τον επαναφέρει στη δουλειά. Αν ο εργοδότης του αποφασίσει να κρατήσει για άλλες 15 μέρες σε αναστολή, το κράτος θα πρέπει να καταβάλει στον υπό αναστολή εργαζόμενο αποζημίωση που αντιστοιχεί στα 15/45 των 800 ευρώ, δηλαδή 266 ευρώ.

Ο συμψηφισμός αυτός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά ουσιαστικά τις επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε σημαντικά πληττόμενο λόγω κορονοϊού κλάδου, οι οποίες προχώρησαν σε αναστολές συμβάσεων μετά την 21η Μαρτίου.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:12