search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:07
MENU CLOSE

Ταινίες-προτάσεις:Τι κι αν είναι κλειστά τα σινεμά, εμείς θα βλέπουμε ταινίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2324
7-5-2020
08.05.2020 13:15
ready_player_one.jpg

 

«Η δασκάλα του πιάνου» (2001) του Μίκαελ Χάνεκε

Η ιστορία περιγράφει τη ζωή μιας δασκάλας πιάνου που ζει στη Βιέννη. Ο λόγος για την Έρικα Κόχατ, η οποία λατρεύει τον Μπαχ και τον Μπραμς για την αρμονία, τη μαθηματική ακρίβεια και το ελεγχόμενο συναίσθημά τους. Ζει με τη μητέρα της, η οποία, ωστόσο, την καταπιέζει, καθώς επεμβαίνει στη ζωή της και την κατευθύνει. Η Έρικα, όμως, δεν είναι πια το μικρό της κοριτσάκι. Είναι γυναίκα με ανάγκες, επιθυμίες και στόχους τους οποίους, λόγω της παρεμβατικής συμπεριφοράς της μητέρας της, αναγκάζεται να κρύβει ερμητικά. Μετά το μάθημα, λοιπόν, αρέσκεται να πηγαίνει σε sex shops και σε κινηματογράφους drive-in, παρακολουθώντας ζευγάρια να κάνουν έρωτα. Παρά το γεγονός ότι με τους μαθητές της ήταν πάντα αυστηρή και απαιτητική, έρχεται η στιγμή που η γυναικεία φύση των άκρων επικρατεί, με την ίδια να νιώθει μια μεγάλη έλξη για έναν νεαρό, χαρισματικό μαθητή της. Η Έρικα αποφασίζει να του στείλει μια επιστολή, προσκαλώντας τον στις φαντασιώσεις της… Η πιο συγκλονιστική ψυχολογική κατάβαση στη γυναικεία ψυχοσύνθεση φέρει την πιο δηκτική υπογραφή στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά.

«Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» (1978) του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Τέσσερις άντρες – ένας πατέρας και οι τρεις γιοι του – κληρονομούν ένα αρχοντικό σπίτι στη μέση ενός εύφορου κήπου. Μαζί με αυτό το σπίτι, κληρονομούν και την όμορφη υπηρέτριά του. Πέφτουν σε λήθαργο απ’ τον οποίο βγαίνουν μόνο για να φάνε και να κάνουν σεξ μαζί της. Αυτή η κατάσταση «πνίγει» τον μικρότερο γιο της οικογένειας, ο οποίος, με αφορμή ένα βιβλίο με την ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης, ξεσηκώνεται, αποφασισμένος να δραπετεύσει από αυτόν τον εφιαλτικό εγκλεισμό και τη στασιμότητα.

«Ready Player One» (2018) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη στο bestseller του Έρνεστ Κλάιν («Αν είσαι έτοιμος, πάτα enter»), που έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Η ιστορία διαδραματίζεται στο 2045, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί την κουλτούρα της δεκαετίας του ’80 με δεκάδες ποπ αναφορές να ξεπηδούν ανάμεσα στις πολλαπλές στιγμές δράσης. Η αστείρευτη φαντασία του σκηνοθέτη σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας κατορθώνει να παρουσιάζει με αξιοθαύμαστο τρόπο τους δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους του βιβλίου, ταξιδεύοντάς μας σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου ένα ανεξάντλητο σύμπαν εικονικής πραγματικότητας μοιάζει να είναι η μοναδική σωτηρία των ανθρώπων.

«28 μέρες μετά» (2002) του Ντάνι Μπόιλ

Ένας νεαρός ξυπνά από κώμα και συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε ένα σχεδόν έρημο Λονδίνο, εξαιτίας ενός μεταδοτικού ιού, ο οποίος μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος με δολοφονικές διαθέσεις. Σε συνεργασία με μια μικρή ομάδα επιζώντων, επιχειρεί να βρει μια λύση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το ξεκίνημα της πορείας της ανθρωπότητας από την αρχή. Μια σύγχρονη ταινία τρόμου επηρεασμένη από τη «Νύχτα των ζωντανών νεκρών».

«Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» (1995) της Ανιές Βαρντά

Η Κλεό, μια Γαλλίδα τραγουδίστρια, περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των ιατρικών της εξετάσεων που έκανε πρόσφατα. Ωστόσο, η ίδια είναι πεπεισμένη ότι έχει καρκίνο και ότι σύντομα πρόκειται να πεθάνει. Δύο ώρες πριν από το ραντεβού με τον γιατρό της, περιπλανιέται στους δρόμους του Παρισιού. Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες της νουβέλ βαγκ όπου η σκηνοθετική λιτότητα και η κινηματογραφική ακρίβεια επιτυγχάνονται με μοναδικό τρόπο.

«Πριν το ξημέρωμα» (1995) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι συναντιούνται τυχαία σε ένα τρένο με προορισμό τη Βιέννη. Οι δυο τους περνούν μαζί είκοσι τέσσερις ώρες περπατώντας στην πόλη, κάτι που τους δίνει την ευκαιρία να μιλήσουν για τα πάντα. Από την ποίηση μέχρι το σεξ. Από τα όνειρα μέχρι τη μετεμψύχωση. Αυτό για το οποίο κανείς δεν χρειάζεται να πει λέξη είναι ο έρωτας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:07