search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:11
MENU CLOSE

Ιράν: Νεκροί και τραυματίες από σεισμό 5,1 Ρίχτερ

08.05.2020 13:19
Ιράν: Νεκροί και τραυματίες από σεισμό 5,1 Ρίχτερ - Media

Σεισμός μετρίου μεγέθους σημειώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην περιοχή της Τεχεράνης, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 38, σπέρνοντας συνάμα τον πανικό στην ιρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:48 τοπική ώρα (23:48 χθες ώρα Ελλάδας) κοντά στην πόλη Νταμαβάντ, περίπου 55 χλμ. ανατολικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Νεκροί είναι μια γυναίκα 21 ετών στην Τεχεράνη που πέθανε από καρδιακή προσβολή και ένας 60χρονος άνδρας στην Νταμαβάντ που τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Το επίκεντρο εντοπίζεται σε βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με το USGS, νότια του ηφαιστιακού όρους Νταμαβάντ, στο οποίο βρίσκεται η πιο υψηλή κορυφή στο Ιράν (5.671 μέτρα). Η χώρα αυτή κείται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σεισμός δεν προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πολλοί κάτοικοι της Τεχεράνης έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους, στους δρόμους και στα πάρκα, τηρώντας όμως πάντα τους κανόνες ασφαλείας, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο. Ορισμένοι κουκουλωμένοι με κουβέρτες, άλλοι φορώντας χειρουργικές μάσκες λόγω κορωνοϊού.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής από την πανδημία της COVID-19, με περίπου 6.500 θανάτους και περισσότερα από 100.000 κρούσματα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Πολλοί κάτοικοι πέρασαν την υπόλοιπη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός, πολλοί κοιμούνταν ή αναπαύονταν μετά το ιφτάρ, το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία του ραμαζανιού μετά το ηλιοβασίλεμα.

«Ήμασταν καθισμένοι όταν άρχισε (…) Αισθανθήκαμε όλο το κτίριο να σείεται, ενώ βγήκαμε όλοι έξω για να μην κινδυνεύσουμε σε περίπτωση μετασεισμού», λέει ο Αχμάντ, ένας κάτοικος 45 ετών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ κάλεσε τους κατοίκους να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και να ακολουθούν τις συστάσεις ασφαλείας.

Ο γενικός κυβερνήτης της Τεχεράνης Ανουσιρβάν Μοχσενί-Μπαντπεΐ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως μόνον 4 από τους 38 τραματίες χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι προσώρας δεν έχει αναφερθεί κατάρρευση κτιρίων.

«Η κατάσταση είναι σταθερή τώρα, αλλά παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού» στις επαρχίες Τεχεράνης, Αλμπόρζ, Μοζανταράν, Κομ και Σεμνάν, δήλωσε στο AFP ο Χαμέντ Σατζαντί, επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης.

«Ήμασταν έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους κατοίκους σε στάδια, τηρώντας τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά δεν χρειάστηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το κέντρο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,1 και το εστιακό του βάθος 7 χλμ. Το κέντρο ανέφερε πως ακολούθησε σειρά μετασεισμών, με τον πιο ισχυρό να είναι μεγέθους 4 βαθμών.

Στις 23 Φεβρουαρίου, σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών που σημειώθηκε στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας προκάλεσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων στην τουρκική πλευρά και τον τραυματισμό δεκάδων αλλών και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, δύο σεισμοί σημειώθηκαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ. Οι χώρες του Κόλπου που συνορεύουν με το Ιράν έχουν εκφράσει πολλές φορές τους φόβους τους για την ασφάλεια του σταθμού και τον κίνδυνο διαροοής ραδιενέργειας σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού.

Τον Νοέμβριο του 2017, σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών προκάλεσε 620 θανάτους στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ. Το 2003, ένας άλλος, μεγέθους 6,6 βαθμών, κατέστρεψε εν μέρει την πόλη Μπαμ (νοτιοανατολικά) και σκότωσε τουλάχιστον 31.000 ανθρώπους.

Ο πιο φονικός σεισμός των τελευταίων τριάντα χρόνων στο Ιράν, μεγέθους 7,4 βαθμών, προκάλεσε τον Ιούνιο του 1990 40.000 θανάτους και άφησε μισό εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς στέγη στο βόρειο τμήμα της χώρας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:10