search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:23
MENU CLOSE

«Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός» – Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα της Marfin (Photos – Videos)

09.05.2020 09:41
Άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο της Marfin (Photo) - Media

 

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν, το πρωί του Σαββάτου, έξω από το κτίριο της Marfin στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οι Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευής Ζούλια (35 ετών) μετά την πυρκαγιά που προκάλεσαν άγνωστοι με μολότοφ. 

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα της Marfin.

«Σε αυτό το κτήριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε την μνήμη τους. Ποτέ ξανά», αναφέρει. 

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους. Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.
Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας», δήλωσε η ΠτΔ εμφανώς συγκινημένη.

Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας

«Σήμερα σε μια λιτή τελετή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τιμήσαμε τη μνήμη τριων συμπολιτών μας, της Παρασκευής, της εγκυμονούσας Αγγελικής, του Επαμεινώνδα οι οποίοι δολοφονήθηκαν τραγικά πριν από 10 χρόνια σε αυτό ακριβώς το κτίριο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης ειναι σαφής και ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου κι αν προέρχεται».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα έπρεπε σήμερα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών σε αυτή την τελετή ώστε να στείλουμε ενωμένοι ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας.

«Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να είμαστε εδώ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κριμα. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές με ζωντανές τις μνήμες χαραγμένες για πάντα στη δική μας μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και πόνεσε περισσότερο απο όλους τις οικογένειες των θυμάτων που σήμερα αναζητούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση την τελική δικαίωση τους», συμπλήρωσε.

Συνομιλώντας με συγγενείς των θυμάτων ο πρωθυπουργός τους είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δύσκολη στιγμή. Ίσως μπαίνει ένα τέλος, μια τέλεια. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αλλά ως Πολιτεία έχουμε μια υποχρέωση να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά όχι με άνω τελεία».

Την τελετή άνοιξε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε ακόμα ο κ. Μπακογιάννης.

Η τελετή έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, συγγενείς των θυμάτων αλλά και αρκετοί από τους επιζώντες.

Τσίπρας: Καταδικάζω απερίφραστα τη βία, αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη

Νωρίτερα είχαν καταθέσει στεφάνι στο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

«Ο αγώνας για τη ζωή είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένος με τον αγώνα για Δικαιοσύνη και αλήθεια. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ευχόμαστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό. Αλλά τιμούμε και τους αγώνες του λαού μας για Δικαιοσύνη και αλήθεια, διότι αυτοί είναι αγώνες για τη ζωή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Γεννηματά: Οι ψυχές των θυμάτων της Marfin θα ζητούν για πάντα δικαίωση

Tο δικό της μήνυμα κατά την τελετή για την τοποθέτηση επιτοίχιας πλάκας στο κτήριο της οδού Σταδίου όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, εργαζόμενοι στην τράπεζα Marfin, από την πυρκαγιά που προκάλεσαν άγνωστοι πετώντας βόμβες μόλοτοφ, έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με την ίδια «οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό που γεννούν τη βία. Για αυτό είμαι σήμερα εδώ, γιατί αυτή είναι η θέση της δημοκρατικής παράταξης» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Τιμάμε τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Μαρφίν

«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τιμάμε τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Marfin. Αρνιόμαστε τη μεγάλη υποκρισία του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του. Έχουν τεράστιες ευθύνες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνησαν τα τελευταία 10 χρόνια εναλλάξ και άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα. Άφησαν, επίσης, στο απυρόβλητο τις ευθύνες της τράπεζας, δηλαδή της εργοδοσίας, που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς της. Θα τους θυμόμαστε πάντα, θα τους τιμάμε, θα τους μνημονεύουμε» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην κατάθεση στεφανιού στη Marfin.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:23