search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:13
MENU CLOSE

Τσίπρας: Συνάντηση με τους ανθρώπους της εστίασης και … μηνύματα κομματικής συνοχής (Photos)

14.05.2020 14:16
Τσίπρας: Συνάντηση με τους ανθρώπους της εστίασης και … μηνύματα κομματικής συνοχής (Photos) - Media
 
Η περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στην στρατηγική αποκατάστασης δεσμών του κόμματος με τη μεσαία τάξη και ειδικά, τους εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες (εν προκειμένω, από τον χώρο της εστίασης), κ.λπ.
 
Ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνομίλησαν με καταστηματάρχες και εργαζόμενους από το χώρο του εμπορίου και της εστίασης προκειμένου να μάθουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτή τη μεταβατική φάση της επανεκκίνησης της οικονομικής τους δραστηριότητας και τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει γενικότερα ο κάθε κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται από εδώ και πέρα.
Η περιοδεία – κατά την οποία σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώθηκε θετικό κλίμα εκ μέρους των επαγγελματιών με τους οποίους μίλησαν ο πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος – είχε και πολιτικά μηνύματα σε μια συγκυρία που το κόμμα ταλανίζεται ξανά από εσωτερικές διαμάχες.
 
Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, οι βουλευτές της Α’ Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης (πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επίσης βουλευτές της Α’ Αθήνας Ν. Φίλης και Ν. Βούτσης δεν κατάφεραν να παραβρεθούν)και ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιλογή της σύνθεσης του κλιμακίου – με λογική «θεσμική» και όχι με λογική «περιβάλλοντος» – είχε στόχο εκ μέρους του προέδρου, να περάσει το μήνυμα κομματικής συνοχής και συλλογικής λειτουργίας του κόμματος.
 
Συζήτηση με επιχειρηματίες της εστίασης – Τι είπαν στον Τσίπρα
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με τους καταστηματάρχες η μεγαλύτερη κραυγή αγωνίας εκπέμπεται από τον χώρο της εστίασης ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα και είχε πολύ καλές επιδόσεις ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι και τουριστικού ενδιαφέροντος.
 
Μάλιστα, μετά τη βόλτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με ανθρώπους της εστίασης σε κλειστό λόγω περιοριστικών μέτρων bar στη στοά της οδού Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν κατά την επικείμενη οικονομική ύφεση αλλά και την απογοήτευσή τους για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
 
Όπως μεταφέρουν κομματικές πηγές, περιέγραψαν την κατάσταση την οποία βιώνουν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα: «Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουμε και όταν θα ανοίξουμε δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε», ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά. Υπογραμμίστηκε παράλληλα η έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα.
 
Τόνισαν ότι ενώ ανοίγουν σε δύο εβδομάδες, δεν ξέρουν ακόμη πώς θα γίνει αυτό. «Μπερδευόμαστε μεταξύ μας, δεν είχαμε κανένα πακέτο ενιαίο για να μπορούμε να κάνουμε ένα στοιχειώδες πλάνο για το χειρότερο και καλύτερο σενάριο», ανέφεραν τονίζοντας τη σύγχυση που επικρατεί σε κύκλους της κυβέρνησης.
Παράλληλα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους κάνοντας σύγκριση των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα με τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Υπογράμμισαν χαρακτηριστικά πως ήδη νιώθουν φτωχοί συγγενείς, αφού, όπως έλεγαν, βρίσκονται σε μια Ευρώπη που δίνουν πακτωλό χρημάτων στα μαγαζιά, όπως στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Ένας εκ των επιχειρηματιών σημείωσε χαρακτηριστικά: «κι εγώ λέω τι έχω πάρει; 800 ευρω; Έχω πνιγεί και στο δίκιο μου και στα χρέη μου».
 
Ένας άλλος από αυτούς ξεκαθάριζε: «Υπάρχουν μαγαζιά που δεν θα ανοίξουν, τα μικρά χειμερινά έχουν τελειώσει». Ένας, δε, από τους επιχειρηματίες της οδού Κολοκοτρώνη, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τη συνάντηση, του είπε «είμαστε σαν το αυγό ανάμεσα σε δυο λιθάρια, είμαστε έτοιμοι να λιώσουμε».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τόνισαν τη σημασία που είχε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τόσο ο κλάδος της εστίασης, όσο και ο κλάδος του τουρισμού. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν αυτοί οι κλάδοι θα κάνουν βουτιά, θα έχει τεράστια επίπτωση στο ΑΕΠ και θα συμπαρασύρει κι άλλους κλάδους.
 
Τσίπρας: Πρέπει να υπάρξουν σαφή πρωτόκολλα και διευκολύνσεις
Κατά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε από την πλευρά του ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε «να μην επιδοτηθεί η αναστολή των συμβάσεων, άλλα η εργασία και οι μισθοί». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά επιδότηση της εργασίας με παράλληλη απαγόρευση των απολύσεων, ώστε να ελαφρυνθούν και οι επιχειρηματίες, γιατί «δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ανεργία του 2013, για να μη μιλάμε πλέον για μια χαμένη γενιά».
 
Για την επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να εστιάσει στο πώς θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, με ποια πρωτόκολλα και ποια διευκόλυνση. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει συμπλήρωση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας. Έκανε λόγο για μείωση του ΦΠΑ στο 6% και ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με όρους και κριτήρια, καθώς και μικροπιστώσεις για τους επιχειρηματίες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το δίλημμα είναι αν πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση ή αν θα αφεθεί στην «ανοσία της αγέλης».
 
Υπογράμμισε τη μεγάλη διαφορά της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων χωρών σε ότι αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και θύμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, που ανάμεσα σε άλλα περιελάμβανε την επιδότηση της εργασίας με 7 δις και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δις για ενοίκια, έξοδα κίνησης κλπ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:12