search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:51
MENU CLOSE

Σαντορινιός: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης δεν επαρκούν για τη στήριξη του Τουρισμού (Video)

16.05.2020 09:12
Ν. Σαντορινιός: «Στα νησιά επικρατεί οργή και απογοήτευση» (Video) - Media

 

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, αναφέρθηκε βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης και παρουσίασε τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση του κλάδου.

«Ο Τουρισμός για τα νησιά αποτελεί το 80% -90% της Οικονομίας τους και σε αυτόν δραστηριοποιούνται, κυρίως, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργεί φόβους για τη βιωσιμότητά τους, όχι μόνο σε μας αλλά και στους φορείς με τους οποίους μιλάω συνεχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του Open,  «Τώρα».

«Ιδιαίτερο πρόβλημα, για την μικρομεσαία επιχείρηση, επίσης, αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας καθώς οι επαγγελματίες αυτοί δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν εκπρόσωποι του Τουρισμού, στην μεγάλη τηλεδιάσκεψη που κάναμε χθες με τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, πολλοί επαγγελματίες δεν έκαναν καν αίτηση στο ΤΕΠΙΧ διότι η διαδικασία απαιτούσε πολλά δικαιολογητικά και δεν άξιζε τον κόπο. Ακόμη και το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου για δανειοδότηση, χρηματοδότησε ελάχιστες επιχειρήσεις, που πιθανό, κάποιες από αυτές, δεν είχαν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Τα πανέμορφα νησιά μας θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια να έχουν τουρισμό, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα κάνει την εμφάνισή της μια νέα ελίτ, υπό τη μορφή μεγάλων κολοσσών του εξωτερικού, που θα τις εξαγοράσει και θα πάρει τη θέση τους στην τουριστική αγορά;», διερωτήθηκε. 

«Επιπλέον, το 80% περίπου του εργατικού δυναμικού των νησιών απασχολείται στον τουρισμό. Η ύφεση που αναμένεται στον κλάδο σημαίνει ότι ολόκληρες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο θέμα βιοπορισμού».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Προγράμματος Μένουμε Όρθιοι, προτείνει να δοθεί ενίσχυση ύψους 3 δισ., στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Ακόμη, σα μέτρο ενίσχυσης του κλάδου και βοηθώντας την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, προτείνουμε, μέσα από το πρόγραμμα SURE, να χρηματοδοτείται το μη μισθολογικό κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ, για τους εργαζόμενους, προτείνεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας για όσους δεν μπορέσουν να βρουν δουλειά. Τέλος, με δεδομένο ότι θα είναι μικρή η σεζόν, προτείνεται να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα με τα οποία κάποιος θα μπορεί να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, το οποίο και θα πρέπει να είναι 6μηνης διάρκειας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:48