search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:02
MENU CLOSE

«Κόντρα» δήμου Αθηναίων-Υπ. Παιδείας για την καθαριότητα στα σχολεία

27.05.2020 18:42
«Κόντρα» δήμου Αθηναίων-Υπ. Παιδείας για την καθαριότητα στα σχολεία - Media
 
Το υπουργείο Παιδείας «δείχνει» ο Δημος Αθηναίων ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή γίνεται προσπάθεια να προσληφθούν 257 άτομα ως προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία που ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου.
 
Από πλευράς δήμου, αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό εγκαίρως ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Παραδέχονται όμως ότι η διαδικασία αναζήτησης των νέων εργαζομένων ξεκίνησε τώρα διότι το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε απάντηση στα σχετικά αιτήματα που είχαν υποβληθεί προφορικά από την περασμένη Παρασκευή και γραπτά από την Δευτέρα.
 
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας από το οποίο το ethnos.gr ζήτησε διευκρινίσεις, ακόμη ψάχνουν το αίτημα του Δήμου Αθηναίων ενώ παραπέμπουν και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για τις προσλήψεις.
 
Το θέμα είχε τεθεί με ερωτήματα από δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση) σε πρόσφατα δημοτικά συμβούλια καθώς τονιζόταν ότι το υφιστάμενο προσωπικό δεν είναι επαρκές και πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Την περασμένη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε το εσπευσμένο άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων από την 1η Ιουνίου, οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών διαβεβαίωναν ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις.
 
Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «εφόσον το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί, έχουμε νομοθετήσει τη δυνατότητα οι Δήμοι να προβούν, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως και 4 μηνών». Δεχόμενη διευκρινιστικές ερωτήσεις η Υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε εξαιρετική την συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με την Κεντρική Ενωση Δημων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
 
Προσέθεσε, δε, ότι «μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν το προσωπικό καθαριότητας να εισέλθει στον χώρο των σχολείων κατά την ώρα λειτουργίας. Αυτό έχει αλλάξει προσωρινά, προκειμένου ακριβώς να ανταποκριθούμε στις προτάσεις των ειδικών αναφορικά με έναν εντονότερο καθαρισμό, σχολαστικό καθαρισμό, των αιθουσών. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει προβλεφθεί ότι στο προσωπικό καθαριότητας της κάθε δομής θα μπορεί να γίνει επέκταση της σύμβασης, προκειμένου ακριβώς να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου».
 
Από την δική του πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε «εξαιρετική και πάρα πολύ αποτελεσματική την συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και υπενθύμισε την έκτακτη οικονομική στήριξη που έχει δοθεί στους δήμους συνολικού ύψους 90 εκ.ευρώ. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα παιδιά είναι απολύτως ασφαλή στα σχολεία μας, στα δημόσια σχολεία της χώρας, ξεκινώντας από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και φτάνοντας στην ανώτερη βαθμίδα», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, και ευχαρίστησε το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
 
Σήμερα, όμως, με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτήρισε «κούφια λόγια» τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και αποκάλυψε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας δεν έκαναν δεκτό το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για την πρόσληψη των εργαζομένων. Σύμφωνα με την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ο Δήμος δίνει τώρα 100.000 ευρώ στις 14 σχολικές επιτροπές για να προχωρήσουν εκείνες στις απαραίτητες προσλήψεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «την Δευτέρα θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας».
 
Από την δική του πλευρά, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μανώλης Καλαμπόκας διαβεβαίωσε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν κανονικά, διατίθεται συνολικό κονδύλι 150.000 ευρώ και δεν θα προκύψει ζήτημα. Τόνισε όμως ότι η διαδικασία ξεκίνησε τώρα καθώς αναμενόταν κάποια απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας στο αίτημα που είχε υποβληθεί πριν ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων την 1η Ιουνίου. Στο αίτημα αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος διαθέτει αυτή την στιγμή 329 εργαζομένους για τον καθαρισμό των 2.946 αιθουσών που φιλοξενούν συνολικά 57.801 μαθητές.
 
Για τις αυξημένες ανάγκες λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊου, ο Δήμος Αθηναίων υπολογίζει ότι χρειάζεται 257 πρόσθετους εργαζόμενους και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να «επανεκτιμήσει τον φόρτο εργασίας των υπηρετούντων στον τομέα της καθαριότητας που οι νέες συνθήκες επιβάλλουν και να συμβάλει στην σημαντική ενίσχυση του προσωπικού αυτού». Απάντηση δεν υπήρξε από το Υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να κινηθεί αυτοβούλως.
 
Πάντως, από τα Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών εκδόθηκαν σήμερα οι κοινές αποφάσεις που δίνουν πρόσθετη χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες καθαρισμού των σχολείων σε όλη την χώρα. Με τις αποφάσεις αυτές, αυξάνεται η δυνατότητα απασχόλησης του προσωπικού που ήδη υπάρχει στους δήμους και τις σχολικές επιτροπές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30