search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:44
MENU CLOSE

Η Ευρώπη διαδηλώνει ενάντια στον ρατσισμό – Μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες

07.06.2020 18:16
Η Ευρώπη διαδηλώνει ενάντια στον ρατσισμό - Μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες - Media

 

Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη κατά του ρατσισμού, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, πριν από δύο εβδομάδες.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Εσείς, οι ρατσιστές, είστε οι τρομοκράτες».

Οι διαδηλωτές γονάτισαν και τήρησαν ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία απέναντι στους μαύρους.

«Ο ρατσισμός δεν έχει σύνορα. Έχω ζήσει στην Κίνα, την Πορτογαλία και τώρα στην Ισπανία και σε όλες τις χώρες βίωσα διακρίσεις λόγω του χρώματος του δέρματός μου», είπε η Λεϊνίσα Σεέμντο, μια 26χρονη Ισπανίδα μεταφράστρια με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο.

Στη Βαρκελώνη, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες, τη Γλασκώβη, την Κοπεγχάγη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο Μπρίστολ της Αγγλίας οι διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα ενός εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα και το πέταξαν στο λιμάνι της πόλης. 

Συγκρούσεις στις Βρυξέλλες

Συγκρούσεις ξέσπασαν στις Βρυξέλλες, μεταξύ μιας ομάδας διαδηλωτών και αστυνομικών, μετά τη λήξη της μεγάλης αντιρατσιστικής πορείας στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10.000 άνθρωποι.

Σπασμένες βιτρίνες, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, πετροπόλεμος: οι ταραχές ξέσπασαν στον εμπορικό δρόμο Ματονζέ, τη σημαντικότερη «αφρικανική» γειτονιά των Βρυξελλών, αφού διαλύθηκε η πορεία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις ενέργειες», είπε ο Ταϊνό Σεροουμπέν, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της σημερινής συγκέντρωσης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο των Βρυξελλών. «Εμείς στείλαμε ένα μήνυμα ειρήνης, η συγκέντρωσή μας ήταν ειρηνική», επέμεινε.

Αστυνομικές πηγές είπαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 100 άτομα. Αστυνομικοί των μονάδων επιβολής της τάξης απέκλεισαν την περιοχή και έλαβαν την εντολή να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Με νερό υπό πίεση απωθήθηκαν οι συγκεντρωμένοι και έσβησαν οι φωτιές στους κάδους απορριμμάτων.

«Ορισμένα καταστήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η επέμβαση της αστυνομίας συνεχίζεται» ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών, Ίλσε Βαν ντε Κέερ.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:44