search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:01
MENU CLOSE

Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2129
11-6-2020
11.06.2020 03:00
petsas_0-5.jpg

 

Τα πεπραγμένα του στην οικονομία καλείται να υπερασπιστεί ο Μητσοτάκης σε ερώτηση του Τσίπρα

Με τον αέρα που του δίνει η συμφωνία με την Ιταλία, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δείχνουν υψηλή συσπείρωση και κυριαρχία της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό, πηγαίνει την Παρασκευή στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να απαντήσει για την «επόμενη ημέρα» της οικονομίας μετά την πανδημία. Ουσιαστικά όμως αναμένεται να συγκρουστεί εφ’ όλης της ύλης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για την οικονομία, ωστόσο η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει ακόμα και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ακόμη και στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της πανδημίας. Αν ο πρωθυπουργός στριμωχτεί σε ρητορικό (τουλάχιστον) επίπεδο μένει να φανεί μετά την ολοκλήρωση της αντιπαράθεσης με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι πάντως που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει να μην ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου, που θεωρεί ότι βρίσκεται πάνω στο κύμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει με πειστικό τρόπο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μπροστά στην οικονομική ύφεση που έρχεται με μεγάλη φόρα καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το οικονομικό σκέλος των συνεπειών της πανδημίας. Αλλά και για τις κοινοτικές ενισχύσεις από την μπάνκα των 750 δισ. που αποφάσισε η Κομισιόν, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλούνται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν πώς θα μοιραστεί το μπαγιόκο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που επλήγη από την έξαρση της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Πάντως, οι κυβερνητικές αρρυθμίες δεν φαίνεται να θολώνουν την εικόνα του Μητσοτάκη, που πιστεύεται ότι αυτή τη στιγμή έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το μεγάλο στοίχημα, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι η οικονομία. Όσον αφορά στον τομέα αυτόν, ο Μητσοτάκης καλείται να υπερασπιστεί επιλογές και αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν υποστηρίζονται από τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η οικονομία έμοιαζε να επιβραδύνεται, ενώ μόνο ως αμηχανία μπορεί να χαρακτηριστεί η… θετική υποδοχή της ύφεσης 0,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε μια περίοδο ακόμη που η χώρα δεν είχε μπει στη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας της Covid-19. Η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα ότι η ύφεση με τη λήψη των μέτρων θα πάει στο 8% και οι προβλέψεις ότι θα είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες, μάλλον είναι μια υπεραισιόδοξη οπτική των πραγμάτων, που μένει να αποδειχθεί αν είναι αλήθεια ή όχι.

Στοίχημα για τον Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή αποτελεί ακόμα και το πώς θα γίνει καλύτερα η διαχείριση της διαφαινόμενης κρίσης με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες και σε υγειονομικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός καλείται να συντηρήσει και να αποδείξει εκ νέου το αφήγημα της υγειονομικά επιτυχημένης αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας σε μια στιγμή που πολλαπλασιάζονται (επικίνδυνα ή όχι, θα φανεί προσεχώς) τα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εξέλιξη που επαναφέρει στη συζήτηση το ενδεχόμενο της επαναφοράς περιοριστικών μέτρων, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει δημόσια απορρίψει το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, δημοσιεύματα στον συμπολιτευόμενο Τύπο έχουν δείξει πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα. Ένα άλλο σενάριο που συνεχίζει να διακινείται – και το οποίο επίσης έχει απορριφθεί από τον πρωθυπουργό – είναι αυτό των πρόωρων εκλογών, με το Μαξίμου να έχει ως βασικό επιχείρημα ότι θα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει διαχειριστική σοβαρότητα και ικανότητα.

Τα αποτελέσματα της οικονομίας αναμένεται να φανούν στο τέλος του καλοκαιριού, όταν η τουριστική κίνηση θα έχει κάνει… ταμείο, όμως η αύξηση των κρουσμάτων αυξάνει και την κριτική προς την κυβέρνηση, με τους επικριτές να τονίζουν ότι όλα ήταν εύκολα όταν επιβλήθηκε το οριζόντιο μέτρο του lockdown και όλα δυσκολεύουν όποτε απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός.

Όπου υπάρχει καπνός…

Μεγάλο κεφάλαιο είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια και η Τουρκία, μετά την περίοδο χάριτος λόγω της πανδημίας, έχει επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική των προκλήσεων. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σκοπεύει να κάνει τις απειλές του πράξεις. Η Αθήνα επιμένει παγίως στην πολιτική «έχω το διεθνές δίκαιο με το μέρος μου», η οποία, όμως, μοιάζει να μην είναι αρκετή πια απέναντι στην Άγκυρα, που υιοθετεί επιθετική ρητορική.

Έτσι ο Μητσοτάκης καλείται, αυτή την περίοδο, να διαχειριστεί σε εθνικό πλέον επίπεδο τόσο τη συνεχιζόμενη και διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα όσο και τη δυστοκία των συμμάχων της Ελλάδας να στείλουν στην Τουρκία ένα σαφές και μη επιδεχόμενο περαιτέρω ερμηνειών μήνυμα ότι τσαμπουκάδες και αναθεωρητισμοί δεν γίνονται αποδεκτοί.

Για καλή του τύχη στα θέματα αυτά η αντιπολίτευση δείχνει να τηρεί συναινετική στάση, ωστόσο τα εθνικά ζητήματα αποτελούν ένα δύσκολο «μέτωπο» για την κυβέρνηση, καθώς η Τουρκία τραβάει διαρκώς το σχοινί από διάφορες κατευθύνσεις με την Ελλάδα, αρκετές φορές, να μοιάζει αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις.

«Στα υπόλοιπα ζητήματα, είτε της ανατολικής Μεσογείου είτε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προσφυγικές ροές, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι άλλο ζήτημα να είσαι προκλητικός και άλλο ζήτημα να είσαι ισχυρός» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως «η αμερικανική διπλωματία, το State Department, πολύ πρόσφατα, την προηγούμενη εβδομάδα, καταδίκασε σαφέστατα την τουρκική πρακτική χαρακτηρίζοντας την τουρκολιβυκή συμφωνία ως μία συμφωνία που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και λέγοντας, ξεκάθαρα, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και το χερσαίο έδαφος».

ΑΟΖ… και μήνυμα σε Άγκυρα

Σε αυτό το πλαίσιο με αναφορά στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ο Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «ένα υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που αντιμετωπίζει μία εκκρεμότητα 40 ετών. Αποτελεί όμως, ταυτόχρονα, και ένα διεθνές γεγονός, που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται πλέον ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή».

Μιλώντας για τη συμφωνία με την Ιταλία ο πρωθυπουργός έστειλε με έμμεσο τρόπο και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. «Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί η κάθε χώρα. Και με οδηγό τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, όπως και τα χερσαία. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως αντιλαμβάνεστε, για τη συνολική εθνική στρατηγική της πατρίδας μας».

Και στον ίδιο τόνο ο Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η εξέλιξη με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ «δεν ήρθε ούτε ξαφνικά ούτε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση, γιατί έχει πάντα μαζί της το Διεθνές Δίκαιο. Έχει βέβαια δίπλα της και πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Έχει και μέσα της τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει».

Πολιτική απομόνωση

Τα στοιχήματα του Μαξίμου και τα ανοιχτά ζητήματα της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλα και ο Μητσοτάκης χρειάζεται να βάζει φρένο σε διάφορα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν την κυβερνητική πορεία και να προκαλέσουν ακόμα και ατυχήματα. Τρανό παράδειγμα η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή χθες το μεσημέρι, όπου και μίλησε για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Ένα νομοθέτημα το οποίο έβαλε στην απομόνωση τόσο την κυβερνητική πτέρυγα όσο και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία συγκέντρωσε πάνω της τα ισχυρά «πυρά» της αντιπολίτευσης για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ο Μητσοτάκης με την παρουσία του και την ομιλία του στη Βουλή στήριξε τις βασικές κατευθύνσεις και επιλογές της κυβέρνησης για την Παιδεία, ακόμα και εκείνες που έχουν δεχθεί όλο αυτό το διάστημα σκληρή κριτική. «Ο λιτός τίτλος του νομοσχεδίου δικαιώνει την ουσία του. Αναβάθμιση του σχολείου, υλική, δομική και θεσμική. Αλλά κυρίως αναβάθμιση ποιοτική. Αναμόρφωση των προγραμμάτων, εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού έργου σε νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια και μια σειρά από σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμιά μας» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Υπέρ της διαγωγής

Για το ζήτημα της επαναφοράς της διαγωγής στα απολυτήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το σχολείο οφείλει, εκτός από τα ζητήματα της γνώσης, να παρεμβαίνει και σε ηθικά ζητήματα, ενώ μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης της σχολικής βίας. «Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί το σχολείο να αυτοπεριορίζεται στη μετάδοση μόνο γνώσεων και όχι ήθους. Να διδάσκει δηλαδή απλώς Μαθηματικά, Γλώσσα, Βιολογία ή Χημεία και να μη διδάσκει δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Και γιατί – ένα παράδειγμα να φέρω μόνο – οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να αδρανούν απέναντι σε φαινόμενα, όπως η ενδοσχολική βία;» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα πως «το επιχείρημα το οποίο άκουσα σήμερα είναι ότι η διαγωγή θα συνοδεύσει το παιδί για ολόκληρη τη ζωή του ως ένα στίγμα κάποιας κακής συμπεριφοράς. Δεν μου λέτε, το ίδιο δεν ισχύει και για τον ίδιο τον βαθμό του απολυτηρίου; Όταν ένα παιδί, ας πούμε, έχει υψηλό βαθμό, ένα παιδί έχει χαμηλό βαθμό. Αυτό, κάποιος που θα δει το απολυτήριο, δεν θα το λάβει υπόψη του;».

Και κατέληξε λέγοντας πως «πρέπει ή δεν πρέπει εν πάση περιπτώσει να γνωρίζει το παιδί, όχι με τιμωρητική διάθεση, ότι υπάρχει ένα φίλτρο το οποίο, ναι, αξιολογεί και τη συμπεριφορά του στο σχολείο; Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλα ζητήματα, όπως το bullying, όπως συμπεριφορές ανατριχιαστικές για όποιον είναι γονέας, με νέα παιδιά τα οποία επιδίδονται σε πράξεις που δεν μπορεί κανείς εύκολα να τις δικαιολογήσει και ούτε θέλω να επιρρίψω την ευθύνη κατά ανάγκη στο παιδί για τέτοιες πράξεις, αλλά θέλουμε ή δεν θέλουμε ένα φίλτρο αξιολόγησης συμπεριφοράς;».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας υπέρ των μέτρων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόνισε πως «η πανδημία δημιούργησε μια παρακαταθήκη γνώσης αλλά και γνωστικού αντικειμένου πάνω στην οποία πρέπει να τη χτίσουμε για να δυναμώσουμε κι άλλο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είτε μιλάμε για τη συμπληρωματική επιμόρφωση μαθητών και φοιτητών είτε μιλάμε για την ουσιαστική επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03