search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:14
MENU CLOSE

Αποφασισμένος ο Τσίπρας να προχωρήσει στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ παρά τις «αναταράξεις»

11.06.2020 09:28
Αποφασισμένος ο Τσίπρας να προχωρήσει στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ παρά τις «αναταράξεις» - Media

 

Αποφασισμένος να προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις όποιες αναταράξεις προκληθούν στο εσωτερικό, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη προς την Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Από το συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό βήμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά διακήρυξε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος σε κόμμα εξουσίας με κεντρώα χαρακτηριστικά, ακόμη κι αν στο εσωτερικό υπάρχουν φωνές και δυνάμεις που διαφωνούν ή αντιστέκονται.

Χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη: « Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά.(…) Με τις όποιες αναταράξεις, θα προχωρήσουμε και θα πάμε μπροστά».

Μάλιστα έκανε λόγο για «νέο ΣΥΡΙΖΑ» καθώς όπως είπε η «εσωκομματική γεωγραφία» του κόμματος «σε ένα με δύο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως».

Επιπλέον, έστειλε το μήνυμα ότι παρόλο που η πανδημία πάγωσε τις διαδικασίες ανασυγκρότησης και το συνέδριο, η υπόθεση αυτή πρέπει να προχωρήσει και αναζητούνται τρόποι για να γίνει αυτό- υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει μια άτυπη συζήτηση η οποία διερευνά δυνατότητες για την διεξαγωγή του συνεδρίου πχ με ψηφιακό τρόπο.

Ανέφερε, πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πανδημία δυσκόλεψε αυτή τη διαδικασία (της ανασυγκρότησης), καθώς διαφορετικά «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει μια γενναία πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του. Αυτή η πρωτοβουλία μένει προς ώρας στάσιμη. Αλλά, νομίζω ότι όλοι θα αποφασίσουμε το επόμενο διάστημα να βρούμε τον τρόπο στις παρούσες συνθήκες να προχωρήσουμε». Ο ίδιος, απέδωσε τον επιτακτικό τόνο που περιέχει η προτροπή να προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι «δεν μπορούν να περιμένουν οι ανάγκες της κοινωνίας». Και μία από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας είναι, είπε σε άλλο σημείο, « να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Να είναι η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης».

Τις διαφωνίες ο Αλέξης Τσίπρας τις απέδωσε σε διαφορετική προσέγγιση περί την «τακτική» τον τρόπο δηλαδή μετασχηματισμού και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι δεν διακρίνει ουσιαστικές διαφωνίες επί της στρατηγικής ή ιδεολογικής φύσης.

Πάντως στο επίμονο ερώτημα αν θεωρεί ο ίδιος ότι οι όποιες διαφωνίες εδράζονται σε προσωπικές στρατηγικές και στον φόβο στελεχών ότι «μπορεί να μειωθεί η επιρροή τους σε περίπτωση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ», δεν το απέρριψε, αλλά απάντησε ότι είναι «ανθρώπινο» και πρόσθεσε πιο κομψά ότι «υπάρχει μια αγωνία για το τι θα φέρει αυτός ο μετασχηματισμός και αυτή η ανασυγκρότηση του κόμματος».

Αναφορικά με τις ιδεολογικές αποχρώσεις που παρόλ’ αυτά καταγράφονται στις διαφωνίες, με δεδομένο ότι στον κομματικό χάρτη οι 53 για παράδειγμα τοποθετούνται αριστερότερα της ηγεσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε την αιχμή ότι οι αναδιατάξεις στο εσωτερικό θα έχουν και ιδεολογικό περιεχόμενο καθώς όπως είπε «τα γεγονότα είναι αυτά, και η στάση απέναντι στα γεγονότα, που διατάσσουν με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά».

Αν και η δήλωση αυτή μοιάζει περίεργη, επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στο «αριστερόμετρο» και σ αυτό που έχει πει κι άλλες φορές, ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο αριστεροί από άλλους.

Εν ολίγοις, η χθεσινή παρέμβασή του για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν πυκνή σε εσωκομματικά μηνύματα με αποδέκτες όσους διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας ως προς τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση, τις δυνάμεις που προέρχονται από τον κομματικό πυρήνα και συντονίζονται κάτω από μια κοινή «ομπρέλα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:13