search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:17
MENU CLOSE

«Λίφτινγκ» Σταϊκούρα – Επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό, παρά την κρίση και την ύφεση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2130
18-6-2020
21.06.2020 03:00
staikoyr.jpg

 

Σε σταδιακή μείωση της φορολογίας και κυρίως των εισφορών θα προχωρήσει η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα της κρίσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 9ο Ελληνικό Φόρουμ Επενδύσεων και προσπαθώντας να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Κατά την περίοδο του «κλειδώματος» η κυβέρνηση υποστήριξε το σύστημα δημόσιας Υγείας και δημιούργησε ευρύ «δίχτυ ασφαλείας» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Στην τρέχουσα φάση, καλύπτοντας τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, συνεχίζει την υποστήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών με την επέκταση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την εφαρμογή στοχοθετημένων μέτρων για τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση.

Στην επόμενη φάση, καθώς ξεκινά η ανάκαμψη, όπως υποστηρίζει, θα υπάρξουν ευκαιρίες να ξεκινήσουν πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά, με βάση τη δημοσιονομική αξιοπιστία και την ενίσχυση της οικονομίας, μέσω της εφαρμογής φιλικών προς την ανάπτυξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνέχισε.

Αυτό το συμπέρασμα, ανέφερε, υποστηρίχθηκε από πέντε γεγονότα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες:
● Την επιτυχή έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Οκτωβρίου, μισό από αυτό που ήταν πριν από έναν χρόνο. Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές.
● Τη σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.
● Τη σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.
● Την ολοκλήρωση της διαδικασίας από μια συστημική τράπεζα για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ οι καταθέσεις στον τραπεζικό τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται.
● Την επιτυχή ολοκλήρωση της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη θετική έκθεση σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ και ενδέχεται να αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης και τις αντοχές της οικονομίας.

Επενδύσεις και στόχοι
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις είπε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε, πολλά χρόνια, ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να κλείσουμε, και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση θέτει δύο αλληλένδετους στόχους:
Ο πρώτος είναι πώς θα καλυφθεί το αρνητικό κενό παραγωγής διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά. Και ο δεύτερος πώς θα βελτιωθεί η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμοι και χωρίς αποκλεισμούς υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, αντιμετωπίζοντας επίσης τις δημογραφικές προκλήσεις.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είπε ο Σταϊκούρας, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει «φιλόδοξα» σχέδια:
● Εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, που θα ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της φορολογίας και, κυρίως, των κοινωνικών εισφορών.
● Υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων. Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, σημειώθηκε πρόοδος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, των λιμένων και της μαρίνας του Αλίμου, καθώς και του Ελληνικού, όπως ανέφερε.
● Θα συνεχιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα ελαφρύνει περαιτέρω τον διοικητικό φόρτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
● Συνεχής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, με την κατάθεση 25 νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο έως τα τέλη Ιουλίου, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δράσεων, από τη μικροχρηματοδότηση και την εταιρική διακυβέρνηση, στην ηλεκτροκίνηση και τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.
● Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
● Επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33