search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:01
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία στον εγχώριο τουρισμό λόγω μεγάλης έξαρσης σε Σερβία, Αλβανία και Βαλκάνια

29.06.2020 07:24
test-koronoios-5.jpg

 

Mεγάλο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε αρκετές βαλκανικές χώρες με τις οποίες γειτνιάζουμε και μάλιστα μερικές εκ των οποίων, όπως η Σερβία, αποτελούν και τουριστικό στόχο για την εγχώρια “βιομηχανία” τουρισμού.

Εδικά η Σερβία και ακόμα περισσότερο το Κόσοβο που είναι και μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν σοβαρή έξαρση κρουσμάτων, ενώ και άλλες χώρες, όπως το Μαυροβούνιο αλλά και η γειτονική Αλβανία μετρούν δεκάδες κρούσματα και νεκρούς.  

Να θυμίσουμε πως οι Σέρβοι πολίτες είναι ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιους που πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται μόνο απλή (!) ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, πολύ περισσότερο τεστ τα οποία είναι ανύπαρκτα, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα. Οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου. Με τέτοια εξάπλωση της νόσου είναι πολύ πιθανό να έχουμε κατά συρροή είσοδο κρουσμάτων και στη χώρα μας στο όνομα της ανάκαμψης του τουρισμού. 

Εκατοντάδες νέα κρούσματα στη Σερβία

Six Balkan hopefuls aspire to join the EU | News | ekathimerini.com

Με βάση τα νεώτερα δεδομένα, τα θύματα από την εκδήλωση της πανδημίας στη Σερβία ανέρχονται σε 270. Μέχρι σήμερα στην Σερβία εξετάστηκαν συνολικά 385.713 δείγματα. Χθές βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό η πρόεδρος της Βουλής Μάγια Γκόικοβιτς, ο υπουργός ‘Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο επικεφαλής τους γραφείου της κυβέρνησης για το Κόσοβο Μάρκο Τζούριτς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ. Νικημένος από τον κορονοϊό «έφυγε» και ο πρώην προπονητής του ΑΡΗ Ίλια Πέτκοβιτς.

Δύο Πόλεις στη Σερβία, το Κραγκούγεβατς και η Τούτιν, τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Συναγερμός σήμανε και στο Κόσοβο όπου μόνο χθες, επί συνόλου 207 δειγμάτων που εξετάστηκαν, τα 96 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Στο Κόσοβο νόσησαν από τον Covid-19 συνολικά 2590 άτομα ενώ απεβίωσαν 48 ασθενείς. 

Εισαγόμενα κρούσματα από την Αλβανία

Albania reports first coronavirus death in western Balkans | Al ...

Δύο ακόμη νεκρούς και 72 νέα κρούσματα, μετρά το τελευταίο 24ωρο η γειτονική Αλβανία. Η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη τις τελευταίες ημέρες καθώς πέρα από τα κρούσματα αυξάνεται και ο αριθμός όσων χρειάζονται νοσηλεία ή εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Να σημειωθεί δε πως δύο από τα χθεσινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ είναι εισαγόμενα από την Αλβανία, από ένα είναι αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας και κατοικίας.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι σε κατάλογο χωρών στις οποίες σημειώνεται “ισχυρή επανεμφάνιση” του κορωνοϊού τον οποίο συνέταξε ο Π.Ο.Υ., περιλαμβάνονται χώρες των Βαλκανίων όπως Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.

Tα έξυπνα τεστ

Ένα από τα όπλα που υποτίθεται να επιστρατεύσει η Ελλάδα είναι και ο «έξυπνος» δειγματοληπτικός έλεγχος (μοριακός) που θα γίνεται στους επισκέπτες της χώρας από την Τετάρτη σε όλες τις επίσημες πύλες, χερσαίες, από θαλάσσης και αέρος. Θα αξιοποιεί αλγοριθμικές μεθόδους και εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζει τους τουρίστες που πρέπει να ελεγχθούν επειδή έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί και να μεταφέρουν εν αγνοία τους επικίνδυνο ιικό φορτίο.  Βάση για τη λειτουργία του «έξυπνου» ελέγχου, άλλως smart testing, αποτελούν οι ηλεκτρονικές φόρμες Passenger Locator Form (PLF), τις οποίες θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι επισκέπτες της χώρας, με όποιο τρόπο κι αν ταξιδεύουν και από όποια πύλη εισόδου κι αν περνούν στην Ελλάδα.

Ωστόσο όταν γύρω μας μόνο υπάρχουν χώρες με εκατοντάδες νέα κρούσματα και με ροή χιλιάδων ταξιδιωτών οδικώς προς την Ελλάδα όσο “έξυπνα” και να έιναι τα μοντέλα που μας υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι άξιον απορίας εάν χωρίς καθολικά τεστ και αυστηρούς ελέγχους σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα, μπορεί να διασφαλιστεί ο έλεγχος της κατάστασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:00