search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:55
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: O συνασπισμός του Ζάεφ προηγείται με 3,6% σε νέο γκάλοπ

05.07.2020 09:45
Η Βουλγαρία απειλεί να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ - Media

 

Δέκα μέρες πριν στηθούν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία πρόσφατη σφυγμομέτρηση επιβεβαιώνει το δημοσκοπικό προβάδισμα του κυβερνώντος συνασπισμού «Μπορύμε», που περιλαμβάνει το αλβανικό BESA, κατά 3,6% έναντι της συμμαχίας «Ανανέωση για τη Μακεδονία» υπό το VMRO DPMNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με γκάλοπ του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI). Στη σφυγμομέτρηση αυτή το 24,8% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα ψηφίσουν τη συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος του Ζάεφ, ενώ το 21,2% εκείνη του VMRO DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

«Κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής μάχης οι Αλβανοί ψηφοφόροι

Αναφορικά με τους Αλβανούς ψηφοφόρους, που σύμφωνα με αναλυτές θα κρίνουν την έκβαση της εκλογικής μάχης και τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, στην ίδια σφυγμομέτρηση η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι, ελάσσονας εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση την τελευταία τριετία, συγκεντρώνει την προτίμηση του 7,2% έναντι 5,7% των βασικών αντιπάλων της, μιας συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «Alternativa».

Ωστόσο το DUI χάνει σε δύναμη λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση, ενώ ο Αχμέτι τάσσεται υπέρ του «πρώτου Αλβανού πρωθυπουργού» για τη χώρα, του Νασέρ Ζιμπέρι.

Υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων

Κατά τα λοιπά το 16,5% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν θα πάνε στις κάλπες, 9,5% αρνήθηκαν να εκφράσουν την προτίμησή τους, ενώ ένα ποσοστό 9% είπε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει. Οι εκλογές είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν για τις 15 Ιουλίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση του NDI εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς τα αν τα μέτρα προστασίας θα είναι επαρκή ανήμερα των εκλογών, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόσθετα στοιχεία από τη σφυγμομέτρηση δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, την δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενώ το 44% ανησυχεί για την πορεία της χώρας.

Το 58% υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η υποστήριξη αναφορικά με τις ευρω-ατλαντικές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει υψηλή με το 74% να εκφράζεται θετικά για την εισδοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και το 79% να λένε ότι υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα το 58% υποστηρίζει ή κρίνει απαραίτητη τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έλυσε το ονοματολογικό ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ περίπου ένας στους τρεις αντιτίθεται σ’ αυτήν. Για την Αθήνα, οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία συνιστούν το νεότερο επεισόδιο του σίριαλ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν και εκτιμάται ότι επίσημη ακύρωσή της θα είναι ανέφικτη ακόμη και σε περίπτωση ήττας της συμμαχίας του Ζόραν Ζάεφ, αφού η ίδια η Συμφωνία το απαγορεύει, ενώ δεν βγαίνουν και τα νούμερα από την άποψη των πολιτικών συσχετισμών για κάτι τέτοιο. Στη δημοσκόπήση που διενεργήθηκε σε πανεθνική κλίμακα μέχρι τις 21 Ιουνίου μετείχαν 1.213 ψηφοφόροι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30