search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:05
MENU CLOSE

Στα χαρακώματα ξανά Τσίπρας – Φώφη μετά το ναυάγιο της προσέγγισης λόγω Παππά

10.07.2020 09:14
5074145.jpg

 

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν από την Κουμουνδούρου τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής συνεπεία της απόφασης της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει το – βαθιά αντιδημοκρατικό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – γαλάζιο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αντάλλαξαν  τα βέλη τους με αφετηρία την επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τη Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το να ψηφίζουν οι δημοκρατικές δυνάμεις και η ίδια προσωπικά, αυτό το νομοσχέδιο.

Η στάση της Φώφης Γεννηματά στο νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη  για τις υπαίθριες συναθροίσεις ουσιαστικά αποτέλεσε για τον Αλέξη Τσίπρα ευκαιρία για ρελάνς, καθώς η πορεία προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ που είχε ξεκινήσει από τον χειμώνα και έφτασε μέχρι και στο άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας στο παρασκήνιο μέσω προσώπων από το περιβάλλον του καθενός, ανακόπηκε απότομα με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Παππά – Μιωνή.

 Η Φώφη Γεννηματά στην υπόθεση Παππά έκανε λόγο για «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ», είπε ότι «πιστοποιείται η σκευωρία» στην υπόθεση Νοβάρτις,  κάλεσε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και υπονόησε πολιτικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα. Με αφορμή δε την αναφορά Τσίπρα ότι η ΝΔ στήνει ριμέικ του βρώμικου ’89, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «θράσος» , ενώ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός  ότι εξαιρεί από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών, δίνοντας την εξήγηση μάλιστα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός κάνει έναν συμψηφισμό με την στήριξη που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας στην παράταξή του αναφορικά με τις ευθύνες της για την είσοδο στα μνημόνια.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δείξει πριν λίγο καιρό ότι εγκαταλείπει την τακτική του διεμβολισμού και της «λεηλασίας» του ΚΙΝΑΛ επιλέγοντας την πορεία σύγκλισης με το βλέμμα σε μετεκλογική συνεργασία, πλέον όλα δείχνουν ότι επανέρχεται το πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο παρατάξεων, που όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ερίζουν» για την Κεντροαριστερά», και πιθανόν να επέρχεται σκληρή σύγκρουση μεταξύ των δύο.

«Μαχαίρια» με φόντο τη δημοκρατική παράταξη

Χθες η κόντρα έδειξε να βαθαίνει με τον Αλέξη Τσίπρα να βάζει στο στόχαστρο τη Φώφη Γεννηματά – ενδεχομένως και με το βλέμμα στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθούσε καθώς ήδη είχαν εκδηλωθεί διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρουσίαση των επικίνδυνων σημείων του νομοσχεδίου σημείωσε εν είδει αποτίμησης «απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη». Και πρόσθεσε με νόημα: « Όμως, δεν μπορώ να μην κάνω την αναφορά. Μεγαλύτερη ντροπή είναι να ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο και από δημοκρατικές δυνάμεις. Μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζετε εσείς, κυρία Γεννηματά, αυτό το νομοσχέδιο». Επιπροσθέτως ανέφερε ότι μπορεί κάποιοι να ζήλεψαν τη διαδρομή του Χρυσοχοΐδη, από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και ακόμη πως «μπορεί να λείπουν σε ορισμένους τα κυβερνητικά έδρανα, ανθρώπινο είναι». Προέβη δε σε συστάσεις ότι «δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ποιες ρίζες και ποια παράδοση εκπροσωπούν» ενώ πρόσθεσε ότι « με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με την παράδοση αυτή. Είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά να μην στεναχωριόνται γιατί η δημοκρατική παράταξη σε αυτόν τον τόπο έχει συνέχεια και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

«Αν είναι κάτι ντροπή σήμερα, είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου χώρου όταν μάλιστα την πολέμησε λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα» απάντησε η Φώφη Γεννηματά αντιγυρίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τα περί ντροπής με μια σειρά αναφορών για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε καταλογίζοντάς της στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από το 2016 και την μη ψήφιση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, ακολούθως με τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία την κατηγόρησε πως πήγε κόντρα « στις ιδέες της παράταξής σας –της προοδευτικής παράταξης, μάλλον, όχι της δική σας μόνο» στηρίζοντας « τη Δεξιά και μάλιστα, τότε την ακραία λαϊκιστική εκδοχή της Δεξιάς». Αν αυτές ήταν οι δύο κομβικές στιγμές αυτής της στρατηγικής επιλογής, σήμερα είναι η τρίτη είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Διότι όχι μόνο αποφασίζετε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη, ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του χώρου του δημοκρατικού και προοδευτικού που συρρικνώνει συνταγματικές ελευθερίες», αλλά εμφανίζεται και ως συνήγορος του Μητσοτάκη σε μια δύσκολη στιγμή, με την ύφεση μπροστά, τα όσα βγαίνουν στο φως για τη λίστα Πέτσα, κλπ.

«Η επιλογή σας σήμερα να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυβέρνηση είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη είναι μία παράλογη, αυτοκαταστροφική για εσάς επιλογή» τόνισε.  Και κατέληξε: «καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή και καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:05