search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:36
MENU CLOSE

Κάπνισμα και αλκοόλ: Γιατί δεν πρέπει να τα συνδυάζουμε

20.07.2020 12:58
Καθαρίστρια πίνει νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας για να δείξει στο αφεντικό της ότι έκανε καλή δουλειά (Video)  - Media

 

Όλοι γνωρίζουμε πως ο καλύτερος φίλος του αλκοόλ είναι το τσιγάρο. Οι συστηματικοί καπνιστές πάντα συνοδεύουν το ποτό τους με περισσότερα τσιγάρα από όσα καπνίζουν συνήθως, και οι περιστασιακοί όμως συνηθίζουν να ανάβουν ένα-δύο τσιγάρα όταν πίνουν αλκοόλ.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ο ίδιος που καθιστά αυτό το συνδυασμό λανθασμένο και σχετίζεται με τη δράση της ντοπαμίνης, της «ορμόνης της ευφορίας», στον εγκέφαλο.

Είναι γνωστό πως, τόσο η νικοτίνη, όσο και το αλκοόλ, αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δυσκολευόμαστε να διακόψουμε αυτές τις εθιστικές συνήθειες. Ο συσχετισμός τους δε με τις ευχάριστες κοινωνικές καταστάσεις με τις οποίες συνδέεται η χρήση τους, ενεργοποιεί τη δράση της ντοπαμίνης ακόμα περισσότερο, καθώς ο εγκέφαλός μας συνδέει τις μνήμες που έχουμε από γεγονότα, με τα υπόλοιπα ερεθίσματα ή τις ουσίες που τις συνοδεύουν.

Θα περιμέναμε πως όταν το αλκοόλ και η νικοτίνη καταναλώνονται μαζί, η απελευθέρωση ντοπαμίνης θα ήταν διπλή και η ευχαρίστησή μας ακόμα περισσότερη. Μετά από πολυάριθμες έρευνες και πειράματα όμως, διαπιστώθηκε πως ο συνδυασμός τους έχει στην πραγματικότητα αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει διότι, με τη λήψη και των δύο αυτών ουσιών, απελευθερώνονται ορμόνες του στρες, οι οποίες διακόπτουν την παραγωγή της ντοπαμίνης. Ταυτόχρονα, η νικοτίνη μειώνει σημαντικά τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Έτσι, καθώς η ευχαρίστησή μας μειώνεται, οδηγούμαστε στο να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ για να φτάσουμε στα προηγούμενα επίπεδα ευφορίας και να καπνίζουμε ξανά, καθώς ο εγκέφαλός μας «θυμάται» πως το κάπνισμα θα του δώσει ντοπαμίνη, και ενδεχομένως ως προσπάθεια να μειώσει την τοξίκωση από το αλκοόλ.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος που μας κάνει να πίνουμε και να καπνίζουμε ασταμάτητα, με την κατανάλωση του αλκοόλ να είναι σημαντικά μεγαλύτερη στους καπνιστές από τους μη καπνίζοντες, καθώς απαιτείται περισσότερη ποσότητα για να φτάσουν στη μέθη.

Τα συμπεράσματα αυτά δε θα μας απασχολούσαν και τόσο, αν το hang-over της επόμενης μέρας ήταν το ίδιο στους καπνιστές και τους μη καπνιστές. Αν και, όπως αναφέραμε, τα ποσοστά του αλκοόλ στο αίμα μειώνονται με το κάπνισμα, δε συμβαίνει το ίδιο με τα παραπροϊόντα που δημιουργούνται όταν το σώμα μας το μεταβολίζει. Αν συνυπολογίζουμε τις τοξικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, τις οποίες προσλαμβάνουμε σε μεγάλες δόσεις όταν πίνουμε, καταλαβαίνουμε γιατί ο καπνιστής θα ξυπνήσει με πιο «βαρύ» κεφάλι το πρωί.

Αν θέλετε λοιπόν να πιείτε και να περάσετε καλά, προσπαθήστε να αποφύγετε ή έστω να μειώσετε το κάπνισμα. Θα επωφεληθεί το σώμα σας, η διάθεσή σας αλλά και το …πορτοφόλι σας!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:36