search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:14
MENU CLOSE

«Ανησυχεί» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά δεν ξεκαθαρίζει

23.07.2020 17:08
state_dep_568.jpg

 

Την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την τουρκική NAVTEX, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του καναλιού OPEN, Μιχάλη Ιγνατίου. Ο κ. Ρίκερ που ξεκίνησε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, μιλούσε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και τις σημερινές δηλώσεις Πάιατ από την Αλεξανδρούπολη, όπου τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, αλλάζει τη φρασεολογία, καθώς δεν κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος. 

«Όπως ακούσατε, οι ΗΠΑ είναι βαθιά ανήσυχες για τα ανακοινωθέντα σχέδια της Τουρκίας να ερευνήσει για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν (assert) δικαιοδοσία. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Ρίκερ, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. 

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που θα έπρεπε να προωθήσει τη συνεργασία, που θα μπορούσε να παράσχει τα θεμέλια για βιώσιμη ενέργεια, ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ξέρετε, όπως εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή – απλώς σας θυμίζω ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός επίσημος επανέλαβε το μήνυμα που έδωσε προηγουμένως η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς κι αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτό το μήνυμα. Ίσως είδατε σήμερα τα σχόλια του πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε επαφή και με τις δύο  πρεσβείες μας στην Αθήνα και την Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση», ολοκλήρωσε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Πριν επιστρέψει το Σάββατο στις ΗΠΑ, ο κ. Ρίκερ θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του με στόχο την προώθηση των διατλαντικών σχέσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:13