01/10/2020 07:31:57

Παύλος Αποστολίδης: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει επικεφαλής του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Παύλος Αποστολίδης: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει επικεφαλής του ελληνοτουρκικού διαλόγου - Media

 

Ίσως και εντός του Αυγούστου αναμένονται να ξεκινήσουν οι διευρευνητικές συζητήσεις προς ένα ελληνοτουρκικό διάλογο, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος ερωτηθεί είπε πώς επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο κ.Παύλος Αποστολίδης. 

Ο κ. Αποστολίδης είναι συνταξιούχος πρέσβης, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας των κ.κ.Γιώργου Παπανδρέου και Θόδωρου Πάγκαλου, καθώς και πρώην διοικητής τής ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας του κ.Κώστα Σημίτη.

Ο κ.Αποστολίδης ανέλαβε την ΕΥΠ αμέσως μετά το “φιάσκο” Οτσαλάν, παρέμεινε στο πόστο του μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε το θέμα της “ασφάλειας” και των “αντιτρομοκρατικών” μέτρων ήταν πολύ υψηλά στην ατζέντα της διοργάνωσης, αφού μόλις ένα χρόνο πριν είχε προηγηθεί η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Στη συνέχεια, απέκτησε τη θέση ανεξάρτητου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, Alpha, η οποία τότε στόχευσε σε επενδύσεις στην Τουρκία. Να σημειωθεί πως ο κ.Αποστολίδης παλαιότερα είχε υπηρετήσει ως διπλωμάτης (“σύμβουλος Β”) στην γείτονα.

Κατόπιν, όταν ξέσπασε το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, εξαιτίας του θανάτου (πολλοί έχουν κάνει λόγο για δολοφονία) του τεχνικού της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, ο κ.Αποστολίδης εκλήθη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να καταθέσει ως πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, εάν γνώριζε κάτι. Βέβαια, παρ’ ότι στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση των υποκλοπών και ο χορός των πρακτόρων στην Αθήνα, ο άλλοτε επικεφαλής της ΕΥΠ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα.

Βιογραφικό 

Γεννημένος το 1942 στην Αθήνα, σπούδασε Νομική, μπήκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1965 και το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το 1999 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Αξιοποίησε στο έπακρο τη «διπλωματία των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ είχε ρόλο και στην επαφή των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Αλλωστε η εμπειρία του ως διπλωμάτης φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.