search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:40
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία επηρέασε τις σεξουαλικές φαντασιώσεις μας

14.08.2020 16:46
Κορωνοϊός: Πώς η πανδημία επηρέασε τις σεξουαλικές φαντασιώσεις μας - Media

 

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι αρχικά νομίζαμε (και θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμα) είναι λογικό να μας έχει επηρεάσει και στις σεξουαλικές μας συνήθειες.

Αυτή η κατάσταση που ζούμε εδώ και μήνες άγγιξε πολλές διαφορετικές πτυχές της προσωπικής μας ζωής, όπως τις “πικάντικες” αναζητήσεις στο διαδίκτυο και την γενική ποιότητα της σεξουαλικής μας πραγματικότητας, οπότε φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να υπήρξαν και κάποιες αλλαγές στις σεξουαλικές φαντασιώσεις μας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Kinsey ξεκίνησαν μια μελέτη στα μέσα Μαρτίου για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων.

Στο πρώτο κύμα συλλογής δεδομένων, ένα από τα πράγματα που βρήκαν είναι ότι πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι κάνουν νέες προσθήκες στη σεξουαλική τους ζωή, ειδικά μέσα στην καραντίνα. Μία από τις πιο συχνά αναφερόμενες νέες προσθήκες ήταν η ανοιχτή συζήτηση για ανείπωτες σεξουαλικές φαντασιώσεις και η από κοινού δράση του ζευγαριού να τις πραγματοποιήσει.

Σεξουαλικές φαντασιώσεις στον καιρό της πανδημίας

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή στη συχνότητα των σεξουαλικών φαντασιώσεων τους από την έναρξη της πανδημίας. Περίπου το 4% των συμμετεχόντων είπε ότι δεν έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις (κάτι συνάδει με προηγούμενη έρευνα), αλλά το υπόλοιπο 96% παραδέχτηκε σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα:

  • Το 8% είπε ότι φαντασιώνονται πολύ συχνότερα
  • Το 27% είπε ότι φαντασιώνονται λίγο συχνότερα
  • Το 40% είπε ότι φαντασιώνονται περίπου το ίδιο με πριν
  • Το 17% είπε ότι φαντασιώνονται λίγο λιγότερο
  • Το 9% είπε ότι φαντασιώνονται πολύ λιγότερο

Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (60%) δήλωσε ότι έχουν βιώσει σημαντική αλλαγή στη συχνότητα των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων, με περίπου 1 στα 3 άτομα να δηλώνουν ότι φαντασιώνονται περισσότερο και περίπου 1 στα 4 λένε ότι φαντασιώνονται λιγότερο. Κατά μέσο όρο, ωστόσο, η συχνότητα των φαντασιώσεων φαίνεται να είναι μεγαλύτερη τώρα από ό, τι πριν από την πανδημία.

Είναι λογικό ότι δεν έχουν επηρεαστεί όλων οι σεξουαλικές φαντασιώσεις με τον ίδιο τρόπο, επειδή αυτή η κατάσταση επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, το γεγονός ότι η γενική τάση είναι προς περισσότερες φαντασιώσεις αντικατοπτρίζει πιθανώς το γεγονός ότι πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ανάγκες μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που οδηγεί πολλούς να αναζητήσουν βαθιά μέσα τους τι είναι αυτό που ποθούν σεξουαλικά.

Τι φαντασιωνόμαστε περισσότερο μέσα στην πανδημία

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν και για το περιεχόμενο των όσων φαντασιώνονται αυτόν τον καιρό.

Δείτε τι απάντησαν:

  • Το 49% είπε ότι φανταζόταν να ενισχύσει τη σεξουαλική διέγερση
  • Το 39% είπε ότι θέλουν να ξεφύγουν προσωρινά από την πραγματικότητα
  • Το 34% είπε ότι είχαν φανταστεί να ικανοποιήσουν τις ανεκπλήρωτες σεξουαλικές τους ανάγκες
  • Το 33% είπε ότι είχαν φανταστεί να χαλαρώσουν ή να μειώσουν το άγχος
  • Το 31% είπε ότι είχε φανταστεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ή την απουσία συντρόφου
  • Το 29% είπε ότι είχαν φανταστεί να σχεδιάσουν ένα σεξουαλικό ”σενάριο”
  • Το 29% είπε ότι είχαν φαντασιώσεις απλά και μόνο επειδή βαριούνται και δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν
  • Το 18% είπε ότι θέλουν να ικανοποιήσουν τις μη συναισθηματικές τους ανάγκες
  • Το 17% είπε ότι φαντασιώνεται να έχει μεγαλύτερη σεξουαλική αυτοπεποίθηση
  • Το 15% είπε ότι θα ήθελαν να μην αποσπάται η προσοχή τους κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Το 14% είπε ότι είχαν φαντασιώσεις από περιέργεια για νέες σεξουαλικές εμπειρίες ή αισθήσεις
  • Το 13% είπε ότι είχαν φανταστεί να μιλήσουν για κάποια σεξουαλική επιθυμία που είναι ταμπού
  • Το 3% είπε ότι φαντασιώνονταν για να επειδή ο/η σύντροφός τους δεν τους ελκύει αρκετά σεξουαλικά
  • Το 3% είπε ότι είχε φαντασιώσεις για άλλους λόγους

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πιο κοινή φαντασίωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης, που είναι συνήθως ο πιο συνήθης λόγος που οι άνθρωποι έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν αυτόν τον λόγο.

Μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων είπε ότι φαντασιώνονται επειδή χρειάζονται διαφυγή, βαριούνται, χρειάζονται χαλάρωση ή/και προσπαθούν να καλύψουν ανεκπλήρωτες ανάγκες (σεξουαλικές ή/και συναισθηματικές). Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις φαντασιώσεις τους με θεραπευτικό τρόπο (ως μορφή αυτο-φροντίδας) μέσα στην πανδημία. Μάλιστα, περισσότεροι (65%) ανέφεραν φαντασιώσεις για θεραπευτικούς λόγους από ό,τι για ενίσχυση της διέγερσης (49%).

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι ένας κοινώς χρησιμοποιούμενος μηχανισμός αντιμετώπισης σε περιόδους υψηλού στρες, όπως η πανδημία που διανύουμε.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:39