search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12
MENU CLOSE

Τι λέει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τη χρήση μάσκας από ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

16.08.2020 12:20
Νέες συστάσεις για τη χρήση μάσκας – Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας  - Media

 

Εν μέσω φημών για τον κίνδυνο χρήσης μάσκας, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία και εξηγεί πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.

Για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ξεκαθαρίζει η Πνευμολογική Εταιρεία.

Ωστόσο επισημαίνει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές.

Το ΔΣ της ΕΠΕ, έπειτα από διαβούλευση ανακοίνωσε τα εξής:

«Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ”αναπνευστικοί ασθενείς” δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% (σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών), θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση (π.χ.αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής).

Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός). Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη».

Η θέση της Πολιτικής Προστασίας για τις μάσκες

Οι νέες ρυθμίσεις για τις μάσκες και τα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς, μετά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, απηύθυνε ισχυρή σύσταση:

Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μία εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις, όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12