search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:35
MENU CLOSE

Με 203 ΚΤΕΛ ενισχύονται οι αστικές συγκοινωνίες για αποφυγή συγχρωτισμού

18.08.2020 09:12
Με 203 ΚΤΕΛ ενισχύονται οι αστικές συγκοινωνίες για αποφυγή συγχρωτισμού - Media

Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ενσωματωθούν στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας 203 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, προκειμένου να ενισχυθούν τα δρομολόγια της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και να περιοριστούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, η σύμβαση που θα υπογράψει ο ΟΑΣΑ – η μητρική εταιρεία της ΟΣΥ – με τα ΚΤΕΛ θα έχει συνολική διάρκεια τεσσάρων ετών (δύο συν δύο έτη), με την αποζημίωση που θα καταβάλλει το Δημόσιο στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ να ανέρχεται σε 1,43 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα αναλάβουν την εξυπηρέτηση περιφερειακών και ενδοδημοτικών γραμμών. Ο στόχος του ΟΑΣΑ και του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών είναι να απελευθερωθούν οδηγοί και οχήματα προκειμένου να επιστρατευθούν σε δρομολόγια με μεγάλη κίνηση, τα οποία εξυπηρετούν ως επί το πλείστον περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Η σύμβαση που θα υπογράψει ο ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ θα επιτρέψει στην ΟΣΥ να διοχετεύσει περίπου 200 επιπλέον λεωφορεία και 500 οδηγούς σε δρομολόγια με μεγάλη κίνηση, στα οποία παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά φαινόμενα συνωστισμού.

Οι μετακινήσεις των πολιτών στην Αθήνα με λεωφορεία έχουν εξελιχθεί τα τελευταία έτη σε προβληματική διαδικασία, δεδομένου ότι από τα περίπου 2.000 οχήματα που διαθέτει ο στόλος της ΟΣΥ λίγα περισσότερα από τα μισά κυκλοφορούν στους δρόμους του λεκανοπεδίου καθημερινά.

Ο στόχος της «στρατολόγησης» των ΚΤΕΛ

Πηγές με γνώση των ελλείψεων στα μέσα μεταφοράς τονίζουν ότι η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ θα βελτιώσει αρκετά τις μετακινήσεις των επιβατών.

Όπως αναφέρουν, τώρα μόλις το 7% των δρομολογίων της ΟΣΥ εκτελείται με συχνότητα κάτω από 10 λεπτά, περίπου το 40% με συχνότητες που κυμαίνονται από 10 έως 20 λεπτά, ενώ η αναμονή των επιβατών στις υπόλοιπες γραμμές λεωφορείων υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

Όταν ενσωματωθούν στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών τα 203 λεωφορεία των ΚΤΕΛ η συχνότητα σε ποσοστό περίπου 20% των δρομολογίων αναμένεται να πέσει σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Τα 203 ιδιωτικά λεωφορεία τα οποία θα ενισχύσουν τις γραμμές της ΟΣΥ θα προέλθουν από τα ΚΤΕΛ Αττικής, Κορίνθου, Ευβοίας και Θήβας. Για τη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ιδιωτών, το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ζητήσει τη σύμφωνη γνώση της ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), ενώ μετά την υπογραφή της θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις συμβάσεις του Δημοσίου.

Σε όλα τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα τοποθετηθούν ακυρωτικά μηχανήματα στο πλαίσιο λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ οι επιβάτες θα ενημερώνονται για την εκτέλεση των δρομολογίων από το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει τη διατήρηση του κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στο 1,20 ευρώ και μετά το τέλος Οκτωβρίου. Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα ζητήματα με δημοσιονομικό αποτύπωμα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:34