search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:31
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πώς γλίτωσαν τρεις ψαράδες – Πολύτιμες πληροφορίες από ανοσολογική έρευνα στα ψαροκάικα

23.08.2020 08:58
Κορωνοϊός: Πώς γλίτωσαν τρεις ψαράδες - Πολύτιμες πληροφορίες από ανοσολογική έρευνα στα ψαροκάικα - Media

 

Τρεις ψαράδες από το Σιάτλ, τους οποίους δεν κατόρθωσε να μολύνει ο κορωνοϊός, αποτελούν ζωντανή απόδειξη πως οργανισμός μπορεί να αποκτήσει ανοσία απέναντι στον Covid-19. 

Οι τρεις άνδρες, οι οποίοι απέπλευσαν για ψάρεμα τον περασμένο Μάιο μαζί ακόμη 120 ανθρώπους, υποβλήθηκαν πριν φύγει η τράτα σε εξετάσεις αίματος για τον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως είχαν αναπτύξει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους – είχαν δηλαδή μολυνθεί κάποια στιγμή και ανάρρωσαν.

Κανένας από τους επιβαίνοντες στην τράτα δεν βρέθηκε πριν τον απόπλου θετικός στον κορωνοϊό, ωστόσο 18 ημέρες αργότερα, η τράτα αναγκάστηκε να επιστρέψει, επειδή ένα μέλος του πληρώματος είχε αρρωστήσει και χρειαζόταν νοσηλεία.

Αρκούσε ένας για την επιδημία

Οι γιατροί έθεσαν υπό παρακολούθηση όλους τους επιβαίνοντες. Ενάμιση μήνα αργότερα, ο κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί σε συνολικά 104 από αυτούς. Επιπλέον, γενετικές αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία προκλήθηκε από ένα άτομο.

Παρότι το 85,2% των επιβαινόντων στο σκάφος μολύνθηκαν σε εκείνο το ταξίδι, δεν μολύνθηκε ούτε αρρώστησε κανένας από τους τρεις που είχαν τα αντισώματα.

Το γεγονός αυτό «γεννά ελπίδες», δήλωσε

Ο επιβλέπων ερευνητής Dr Alex Greninger, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέφερε πως το γεγονός αυτό γεννά ελπίδες. «Αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σχετίζεται με προστασία από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε. 

«Αν και η μελέτη είναι μικρή, συνιστά ένα εκπληκτικό ανθρώπινο πείραμα της αληθινής ζωής», σχολίασε ο Dr Danny Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College London. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ανοσολογική έρευνα στα ψαροκάικα θα μπορούσε να παράσχει τόσο πολύτιμες πληροφορίες;».

Η περίπτωση των τριών ψαράδων αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medrxiv.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24