search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:38
MENU CLOSE

Σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω απειλών του Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2140
27-08-2020
29.08.2020 03:00
trump.png
 
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ετοιμάζονται εν όψει των αμερικανικών εκλογών
 
Φοβούνται το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά για τις επερχόμενες εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να χάσει θα είναι εάν η ψηφοφορία είναι «νοθευμένη». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) είναι αναξιόπιστη, παρότι πολλά κράτη προετοιμάζονται για μια τέτοιου είδους διευρυμένη ψηφοφορία εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
 
Ως απάντηση, το Facebook, το Twitter και το YouTube της Google καταρτίζουν σχέδια για να χειριστούν τις προσπάθειες που μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα.
 
Τα σχέδια και η κόντρα
Το Facebook έχει αρχίσει να ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο Τραμπ αμφισβητήσει τη νομιμότητα των εκλογών μέσω περιεχομένου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης μελετά πώς θα ανταποκριθεί εάν ο Τραμπ χρησιμοποιήσει τον ιστότοπο για να αιτιολογήσει την απώλεια ψηφοφόρων ή αν πει ότι «άλλες ομάδες» στην ιστοσελίδα παρενέβησαν στις εκλογές.
 
Επιπλέον το Facebook, το οποίο δίνει ήδη στους χρήστες έναν τρόπο να βλέπουν λιγότερες πολιτικές διαφημίσεις, έχει συζητήσει έναν «διακόπτη – τσεκούρι» για να απενεργοποιήσει πλήρως τις πολιτικές διαφημίσεις μετά την ημέρα των εκλογών, ανέφεραν οι «New York Times».
 
Η Σαμάνθα Ζέιγκερ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, δήλωσε ότι ο κολοσσός της τεχνολογίας επιχειρεί να εμποδίσει τον Αμερικανό Πρόεδρο.
 
«Το Facebook είναι ένας ιστότοπος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όχι ο κριτής των εκλογικών αποτελεσμάτων, και προτείνοντας προληπτικά να φιμωθεί ο Πρόεδρος Τραμπ μετά τις εκλογές, ενώ θα αγνοήσει τους Δημοκρατικούς που προσπαθούν να ρίξουν το εκλογικό μας σύστημα στο χάος, απλώς επιβεβαιώνει την προκατάληψή του κατά του Προέδρου» είπε.
 
Η Google και το Twitter
Η Google και το Twitter επιβεβαίωσαν ότι προετοιμάζονται για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν τη ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ εργάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα των εκλογών.
 
Ένας εκπρόσωπος του Twitter ανέφερε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την κυβέρνηση, την κοινωνία και τους συναδέλφους του κοινωνικού δικτύου «για την καλύτερη αναγνώριση, την κατανόηση και τον μετριασμό των απειλών για τον δημόσιο διάλογο τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές».
 
Οι ανακοινώσεις
Οι εργαζόμενοι του Facebook ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, ανέφερε το BuzzFeed News στις αρχές Αυγούστου. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ επισήμανε ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξετάζει νέους κανόνες που θα αντιμετωπίζουν πρόωρους ισχυρισμούς σχετικά με τη νίκη κατά τη διάρκεια των εκλογών και άλλους ισχυρισμούς σχετικά με τα αποτελέσματα.
 
Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να εκπαιδεύσει τους χρήστες πάνω στο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν «ημέρες ή εβδομάδες» για την καταμέτρηση των ψήφων και ότι «δεν υπάρχει τίποτα λάθος ή παράνομο σ’ αυτό» δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.
 
Οι αντίπαλοι του Προέδρου
Οι συγκεκριμένες κινήσεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους επικριτές του. Από τη νίκη του το 2016, ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων ισχυριζόμενος, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ότι εκατομμύρια ψευδείς ψήφοι στήθηκαν υπέρ της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.
 
Τώρα, καθώς η περίοδος των εκλογών πλησιάζει, ο Τραμπ επιτίθεται στις ψήφους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πάλι χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, παρότι χρησιμοποιεί ο ίδιος την ψηφοφορία μέσω mail.
Οι επικριτές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του προκατόχου του, τέως Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, λένε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να σπείρει διαφωνίες και σύγχυση πριν από τις εκλογές.
 
«Αυτός ο Πρόεδρος και όσοι είναι στην εξουσία – εκείνοι που επωφελούνται από τη διατήρηση των πραγμάτων όπως είναι – βασίζονται στον κυνισμό σας» δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του την Τετάρτη στην Εθνική Συνέλευση των Δημοκρατών. «Ελπίζουν να καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για εσάς να ψηφίσετε και να σας πείσουν ότι η ψήφος σας δεν έχει σημασία».
 
Από την πλευρά του ο Τραμπ υποστήριξε, ξανά χωρίς στοιχεία, ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να σαμποτάρουν τις εκλογές.
 
Η μάχη με τα «fake news»
Οι προετοιμασίες στο Facebook, στο Twitter και στην Google γίνονται καθώς οι τρεις εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με πιέσεις προκειμένου να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους. Το Twitter και το Facebook έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον χειρισμό των ψευδών ισχυρισμών από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ.
 
Τον Μάιο το Twitter πρόσθεσε μια ετικέτα στις αναρτήσεις του Τραμπ ότι περιέχουν «δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ψηφοφορίας», αφού έκανε ψευδείς ισχυρισμούς ότι τα ψηφοδέλτια μέσω mail θα είναι «ουσιαστικά απατηλά». Δήλωσε επίσης ψευδώς ότι η Καλιφόρνια θα στείλει ψηφοδέλτια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε «όποιον ζει στην πολιτεία», όταν μόνο οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι λαμβάνουν αυτά τα ψηφοδέλτια.
 
Κάνοντας κλικ στη συγκεκριμένη ετικέτα οι χρήστες του Twitter κατευθύνονταν σε μια σελίδα που εξηγούσε ότι οι υπεύθυνοι ελέγχου λένε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ψηφοδέλτια μέσω mail συνδέονται με απάτη ψηφοφόρων.
 
Το Facebook από την άλλη πλευρά δεν στέλνει αναρτήσεις από τον Τραμπ και άλλους πολιτικούς στους υπεύθυνους ελέγχου πληροφοριών. Αντ’ αυτού, η εταιρεία έχει αρχίσει να επισημαίνει δημοσιεύσεις σχετικές με τις εκλογές και να κατευθύνει τους χρήστες σε ένα διαδικτυακό κέντρο που περιλαμβάνει πληροφορίες για την ψηφοφορία από έγκυρες πηγές.
 
Ο Τραμπ απάντησε ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων πρέπει να ρυθμιστούν αυστηρότερα για να καταπολεμήσουν τη λογοκρισία. Ο Πρόεδρος υπέγραψε προεδρική διαταγή τον Μάιο με στόχο τον περιορισμό της νομικής προστασίας του Facebook, του Twitter και άλλων διαδικτυακών εταιρειών για την ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες τους.
 
Το Κέντρο Δημοκρατίας και Τεχνολογίας υπέβαλε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ ισχυριζόμενη ότι η διαταγή παραβίαζε την προστασία της ελευθερίας του λόγου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:36