search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Μ. Τσαβούσογλου: Το «Oruc Reis» θα παραμείνει στην Αν. Μεσόγειο για 90 μέρες

29.08.2020 19:51
Μ. Τσαβούσογλου: Μην τολμήσει η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία - Media

 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «Α Χαμπέρ», το «Oruc Reis» θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι Navtex θα συνεχιστούν και θα εκδίδονται «τμηματικά» για την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο και οι οποίες θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές και στο τέλος του τριμήνου το Orus Reis θα πλησιάσει την τουρκική ηπειρωτική χώρα.

Τσαβούσογλου: «Αιτία πολέμου να επεκτείνει τα σύνορά της η Ελλάδα στα 12 μίλια»

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Σε εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, ο ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου για την Τουρκία, ενώ για την πρόσκληση της Μέρκελ προς τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα είπε ότι ισοδυναμεί με κάλεσμα για Σταυροφορία και ζήτησε να επανεξεταστεί το σημερινό καθεστώς των Δωδεκανήσων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους», είπε ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης στο Αιγαίο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:17