search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:24
MENU CLOSE

Πρώτο κουδούνι για εκατομμύρια μαθητές στην Ευρώπη

02.09.2020 18:14
Πρώτο κουδούνι για εκατομμύρια μαθητές στην Ευρώπη - Media

 

Μετά το πολύμηνο αναγκαστικό «διάλειμμα» που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού εκατομμύρια μαθητές στην Ευρώπη επιστρέφουν από χθες στα σχολεία τους. Οι ανησυχίες των μαθητών και η αγωνία των γονιών.

Για εκατομμύρια μαθητές σε Γαλλία, Βέλγιο και Αγγλία ήχησε χθες το πρώτο κουδούνι σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Εντός και εκτός των σχολικών αιθουσών ισχύουν ωστόσο νέοι κανόνες που στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Παρά ταύτα πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί ανησυχούν ότι τα εκτεταμένα μέτρα πρόληψης και υγιεινής δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν ένα δεύτερο επιδημιολογικό κύμα. 

Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους διατείνονται ότι λαμβάνουν μεν σοβαρά υπόψη τους φόβους και τις επιφυλάξεις αυτές, αντιτείνουν ωστόσο ότι για γονείς και μαθητές οι συνέπειες ενδεχόμενου νέου κλεισίματος των σχολείων θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ΄ ότι ο κίνδυνος ενός ανεξέλεγκτου νέου κύματος. Για τα παιδιά είναι σημαντικό να επιστρέψουν στα θρανία τους «όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους αλλά και για την ανάπτυξη και την ευεξία τους» εκτίμησε ο βρετανός υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον. 

Τι ισχύει στη Γαλλία

Στη Γαλλία το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε χθες για περίπου 12,4 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες. Η επιστροφή στα σχολεία συνοδεύεται από νέα αυστηρά μέτρα: για όλους τους μαθητές άνω των 11 ετών, όπως και για τους εκπαιδευτικούς ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ επιπροσθέτως η κυβέρνηση συνιστά μέσα στις σχολικές αίθουσες την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ενός μέτρου. 

«Δεν με ενοχλεί να φοράω μάσκα, παρότι τη νιώθω κάπως περίεργα» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρί, μαθήτρια από τη Μασσαλία. Λιγότερο ενθουσιώδεις, αντίθετα, πολλοί δάσκαλοι. «Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση με τους μαθητές μας, όταν κρύβουμε το μισό μας πρόσωπο πίσω από μια μάσκα;» λέει η καθηγήτρια Αγγλικών Τζουλί Σιατά. 

Πρώτο κουδούνι χθες Τρίτη και στο Βέλγιο που κατέχει την θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά θνητότητας Covid-19 στην Ευρώπη. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ επιπρόσθετα όταν δεν χρησιμοποιούνται, οι μάσκες πρέπει να φυλάσσονται σε προστατευτικές θήκες. 

Σε Αγγλία και Ουαλία τα σχολεία ανοίγουν τμηματικά προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και συγχρωτισμός σε μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στις σχολικές αυλές. Επίσης, μετά την απροσδόκητη στροφή που έγινε αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής, η κυβέρνηση συνιστά εν τέλει τη χρήση μάσκας. 

Θερμομέτρηση στη Ρωσία

Στην Ισπανία τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στην Ιταλία το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει – όπως και στην Ελλάδα- στις 14 Σεπτεμβρίου. Στην Ιταλία εντείνονται ωστόσο οι φόβοι για επικείμενο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα. Γι΄ αυτό και τρεις περιφέρειες στη νότια Ιταλία ανέβαλαν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τα τέλη Σεπτεμβρίου, 

Στα θρανία επιστρέφουν από χθες και τα 17 εκατομμύρια των μαθητών και 1,5 εκατομμύριο εκπαιδευτικών στη Ρωσία όπου το πρώτο κουδούνι χτυπά παραδοσιακά την 1η Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι στις εισόδους των σχολείων γίνεται θερμομέτρηση, οι μαθητές δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα εν ώρα μαθήματος. Στη Μόσχα αντίθετα, που είναι το επίκεντρο της πανδημίας στη Ρωσία, η μάσκα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς ενώ συνιστάται και για τους μαθητές. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21