search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:44
MENU CLOSE

«Επανεκκίνηση» χωρίς συνέδριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2141
3-9-2020
03.09.2020 03:00
syriza_1-3.jpg

 

Ανασχηματισμός σε τομεάρχες και αλλαγές στους κομματικούς θώκους η λύση

Νέα αναβολή παίρνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μετατίθεται για του χρόνου, μετά την πρόταση που έκανε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας – που αποτελεί τη βασική αιτία της αναβολής – θα επανεκτιμηθεί την άνοιξη του 2021, οπότε θα αξιολογηθεί πότε ακριβώς μπορεί να διεξαχθεί το συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας τα δεδομένα της πανδημίας, έκρινε ότι είναι αδύνατο σε αυτές τις συνθήκες να πραγματοποιηθεί συνέδριο με τη συμμετοχή χιλιάδων συνέδρων, ενώ είχε απορρίψει και τη λογική του ψηφιακού ή του «υβριδικού» συνεδρίου, που θα προξενούσε νέο διχασμό στο εσωτερικό του κόμματος. Επομένως, δεν μπορούσε παρά να καταλήξει στην αναβολή του συνεδρίου, επιχειρώντας ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι αυτό δεν παγώνει την πορεία μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο, η πορεία αυτή συνεχίζεται, το ίδιο και η προσπάθεια να ξεπεραστεί η διαλυτική εσωστρέφεια και να οργανωθεί η πολιτική αντεπίθεση του διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στην εισήγησή του χθες, μεταξύ άλλων ανέφερε, όσον αφορά την αιτιολόγηση της πρότασης για αναβολή: «Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανόν θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε».

Νέος γραμματέας

Ειδικότερα, χθες ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε:

– την αναβολή του συνεδρίου μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν τη διεξαγωγή του,

– τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. να αναλάβει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Η πρότασή του έγινε αποδεκτή, το κλίμα άλλωστε είχε προετοιμαστεί από τον «απογευματινό» καφέ της Τρίτης.

Όσον αφορά περαιτέρω αλλαγές στους κομματικούς θώκους, εκκρεμεί η περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου: ο Αλέξης Χαρίτσης έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει κάποιον τομέα – η ηγεσία φαίνεται να τον προορίζει για τον τομέα Οικονομίας, αλλά «παίζει» και ο τομέας Ενέργειας. Ωστόσο, το κενό προς το παρόν δεν έχει καλυφθεί. Για τη θέση του εκπροσώπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βολιδοσκοπηθεί ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος όμως «δεν είναι πρόθυμος».

Σήμερα, στις 2 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο (το συμμαχικό όργανο) για τα πολιτικά θέματα της περιόδου, ενδεχομένως και για τα οργανωτικά.

Στην Κ.Ε. οι τομεάρχες

Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό των τομεαρχών. Το ανακάτεμα της τράπουλας στους κοινοβουλευτικούς τομείς είναι «προσωπική αρμοδιότητα» του προέδρου, κοινώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν συζητήθηκε χθες ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο παρασκήνιο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να στείλει μηνύματα όχι μόνο στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και στην πτέρυγα των σκληρών προεδρικών. Κοινώς αναμένεται να απομακρύνει τον Νίκο Παππά από τον τομέα Οικονομίας μεταθέτοντάς τον σε κάποιον άλλο τομέα, πιθανότατα στον τομέα Υποδομών, ενώ είναι πιθανή και η μετακίνηση του «θορυβώδους» και «αψύ» Παύλου Πολάκη. Ο τελευταίος πάντως μόνο τύποις υπήρξε αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών υπό τον Σπίρτζη, αφού κυρίως ασχολήθηκε με τα θέματα της προηγούμενης αρμοδιότητάς του, δηλαδή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του γραμματέα, μπορεί να πει κανείς ότι η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν αναμενόμενη αλλά και εύκολη λύση, ώστε ο Τσίπρας να εκπέμψει το σήμα που επιθυμούσε, ότι δηλαδή παρά την αναβολή του συνεδρίου η ανασυγκρότηση και η ανανέωση σε πρόσωπα συνεχίζεται και μπορεί να συμβολίσει την επανεκκίνηση που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης «απαλλάχθηκε» ουσιαστικά από ένα πόστο που τον έθεσε στο στόχαστρο της κριτικής αλλά και άδικων επιθέσεων, και προκάλεσε τριβές στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, η δε μετάθεσή του στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τον διατηρεί στην πρώτη γραμμή, καθώς θα σηκώνει σημαντικό βάρος της πολιτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ εντός αλλά και εκτός Βουλής.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετεί στη θέση του γραμματέα ένα πρόσωπο που και προέρχεται από τη νέα γένια και έμπιστος του προέδρου είναι, μπορεί δε να θεωρηθεί εγγυητής της ενότητας, καθώς έχει ευρεία αποδοχή, είναι «νομιμόφρων» κομματικά και αφήνει εκτός των κομματικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων τυχόν προσωπικές έριδες και αντιπάθειες.

Η πλευρά των προεδρικών περί τον Νίκο Παππά φέρεται να είναι δυσαρεστημένη από αυτή την επιλογή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν εκφράστηκε ανοιχτά στην Π.Γ., αντιθέτως στέλεχος αυτής της πλευράς χαρακτήρισε αξιόλογη την εισήγηση Τζανακόπουλου.

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η διαφωνία Τσακαλώτου με τη διεύρυνση όπως αυτή εκφράστηκε στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή» και πως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Επέμεινε δε στη διεξαγωγή του συνεδρίου με μεικτό τρόπο, δηλαδή με ψηφιακό τρόπο αλλά και φυσική παρουσία, χωρίς όμως μετακίνηση των συνέδρων εκτός των νομών τους.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν οι αλλαγές αυτές θα καταφέρουν να οδηγήσουν σε ξεπέρασμα της εσωστρέφειας ή αν οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε παρασκήνιο και προσκήνιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:44