search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας – Πορεία από πλ. Βικτώριας προς Βουλή

11.09.2020 07:45
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μόριας - Πορεία από πλ. Βικτώριας προς Βουλή - Media

 

Διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στις 7 μ.μ. και πορεία στη Βουλή καλούν αντιρατσιστικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει για τη Μόρια της χώρας μας ως τη ντροπή της Ευρώπης, όπως γράφτηκε για το Άουσβιτς του ναζισμού. Δεν μας αντιπροσωπεύει· δεν νομιμοποιούμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που έστησαν οι κυβερνήσεις. Θέλουμε τους πρόσφυγες των πολέμων και της φτώχειας να ζήσουν ανάμεσά μας, στις πόλεις και τα χωριά μας, με ίσα δικαιώματα.

Το κίνημα και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, δεν βλέπει τους πρόσφυγες ως εχθρό και δηλώνει «Έχουμε χώρο» για να ζούμε μαζί. Αυτό θα διαδηλώσουμε και την Παρασκευή, όπως και κάθε μέρα. Ευθύνη όλων μας να απομονώσουμε όλες τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές, φασιστικές φωνές. Να αποκρουστούν οι ακροδεξιές, ναζιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, καλεί στην κινητοποίηση της Παρασκευής ο Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ). Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αντιρατσιστικών αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, κοινοτήτων μεταναστών και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, καθώς και εκπροσώπων οργανώσεων της μαχόμενης Αριστεράς.

«Αυτό που επείγει τώρα είναι να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγης και φροντίδα υγείας, για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Όχι με μία άλλη Μόρια αλλά μέσα στον αστικό ιστό – σε ξενοδοχεία, άδεια κτίρια, σπίτια.

Αυτό που επείγει είναι να κατανοήσουμε ότι και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης είναι φυλακές, καταστροφές εν αναμονή.

Αυτό που επείγει είναι η κοινωνία να βγει μπροστά και να βγάλει από πάνω της την ντροπή για διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και παντού.

Θα συνεχίσουμε να το λέμε πάντα:

Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης – Δικαιώματα στο ταξίδι, δικαίωμα στην παραμονή!

Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες.

Παραμένουμε ενάντια στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στον εγκλωβισμό των ανθρώπων – Να ανοίξουν τα σύνορα!

Η αλληλεγγύη και αντίσταση θα είναι η απάντησή μας!», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα για την αυριανή πορεία.

Στη διαδήλωση καλούν ήδη το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, καθώς και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό τονίζει πως πρέπει «να μπει τέρμα στο δράμα των προσφύγων της Μόριας, να σταματήσει η εμπρηστική πολιτική κατά των προσφύγων, να καταργηθεί η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να υπάρξει στέγαση σε κατοικίες»

Στην ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΜΕ κατηγορούνται «ο υπουργός Μηταράκης και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης γιατί με τις δηλώσεις τους συναγωνίζονται σε ακροδεξιά ρητορική και σε ρατσιστική χρέωση συλλογικής ευθύνης των προσφύγων για όλα τα κακά, καθώς και σε επίδειξη αποφασιστικότητας για αντιμετώπισή των προσφύγων με μεγαλύτερο εγκλεισμό, καταστολή και απαγορεύσεις, υποκινώντας και φασιστικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες». «Αυτό που είναι φανερό είναι ότι αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων, που στήνει Μόριες και ΒΙΑΛ, εγκλωβίζει, φυλακίζει, ταλαιπωρεί, τελικά όχι μόνο βασανίζει τους πρόσφυγες, αλλά στηρίζει τις ανισότητες, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, σπέρνει το μίσος, φέρνει ανθρωποφαγία, φασισμό, εθνικισμό, και πόλεμο», τονίζεται.

Ο ΣΥΠΡΟΜΕ απαιτεί:

– Άμεση επίταξη ξενοδοχείων για να μείνουν όλοι οι πρόσφυγες της Μόριας. Ίση αντιμετώπιση προσφύγων και ντόπιων. Αποζημίωση όλων των προσφύγων και των ντόπιων που πλήγηκαν από την πυρκαγιά.

– Να καταργηθούν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να μη γίνει κανένα νέο κλειστό στρατόπεδο, ούτε στη Μόρια, ούτε πουθενά. Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα νησιά. Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

– Προγράμματα για στέγαση όλων των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Αξιοπρεπείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, όχι στον υπερσυνωστισμό, τον εγκλωβισμό και τη γκετοποίηση.

– Μέτρα προφύλαξης των προσφύγων από τον κορονοϊό με συνθήκες υγιεινής και παροχή μέσων προστασίας, χωρίς συνωστισμό στους χώρους διαμονής, με τροφή και αξιοπρεπή στέγαση. Τεστ και μέτρα για την περίθαλψη και νοσηλεία των νοσούντων όπως και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

– Τώρα όλα τα προσφυγόπουλα να ενταχτούν στα σχολεία. Δικαιώματα στη μόρφωση, την υγεία, την εργασία για όλους.
Και καταλήγει: Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα για κοινή συγκέντρωση αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών οργανώσεων στην πλ. Βικτωρίας και πορεία στη Βουλή την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:30