search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Εικόνες από το μέλλον

14.09.2020 05:47

 

Κάντε μια παραπομπή στο  μέλλον. Όχι στο απώτερο. Στο κοντινό. Κάπου  στα  μέσα Νοεμβρίου  όπου ο καιρός θα δείχνει τα δόντια του , ο κορονοιός θα έχει επανέλθει για τα καλά στην ζωή μας και στην Λέσβο οι πρόσφυγες και μετανάστες   θα ζουν  ακόμα στα νεκροταφεία   ανάμεσα στα μνήματα.

Ήδη ένα νεογέννητο με καταγωγή από το Αφγανιστάν διαγνώστηκε με κορονοιό , όπως και η μητέρα του , ενώ περίπου 1000 άνθρωποι βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες . Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η εξάπλωση του ιού την συγκεκριμένη στιγμή   θα διαμορφώσει σε υγειονομικό επίπεδο μια άλλη πραγματικότητα στο νησί  ενώ θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση ανάμεσα στους  ανθρώπους που είχαν βρει την οποία φιλοξενία στην δομή , καθώς κανείς δεν έσπευσε έγκαιρα και έγκυρα να τους ενημερώσει για το τι συμβαίνει  με την πανδημία.

 Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται μια χειροβομβίδα που έχει  βγει η περόνη και οι αρμόδιοι έχουν μείνει να την κοιτούν χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. Και πραγματικά την συγκεκριμένη στιγμή λίγη σημασία έχει ποιος πυροδότησε αυτή την κατάσταση. Εάν δηλαδή είναι  «δάκτυλος » των γειτόνων μας ή η  ένα τυχαίο γεγονός. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Ότι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες  είναι έτοιμοι να εκραγούν  την στιγμή που οι κάτοικοι της Λέσβου βρίσκονται στα όρια τους.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν χάσει το χιούμορ τους και την ειρωνεία τους αφού οι εξυπνακισμοί  για το « λιάζονται  οι άνθρωποι» της Τασίας  Χρστοδουλοπούλου μοιάζουν  να προέρχονται  από μία άλλη εποχή από μια άλλη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην Μόρια 5600 ψυχές και σήμερα βρίσκονται εκεί 13.000 άνθρωποι .

Επί χάρτου τα στελέχη της ΝΔ ήξεραν να κάνουν σχεδιασμούς και να ψέγουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί κωλυσιεργούν και δεν έχουν πρόγραμμα. Ακόμα και όταν ανέλαβαν την εξουσία και οι άνθρωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους πρότειναν να τους βοηθήσουν , οι φωστήρες της κυβέρνησης  αρνήθηκαν γιατί και σε αυτό το θέμα τα ξέρουν όλα.

Εντάξει λοιπόν αφού τα ξέρουν όλα ας μας πουν  τώρα πως θα διαχειριστούν τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης – αφού 13.000 άνθρωποι ζουν σήμερα σε μια μεσαία πόλη της ελληνικής επικρατείας.

Πιστεύουν πραγματικά ότι οι 3000 ευπαθείς ομάδες που στεγάστηκαν στις σκηνές μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα εκεί  με τον θαλασσινό αέρα να λυσσομανά και το κρύο να γδέρνει τα ανθρώπινα κορμιά;

Τι θα κάνουν με τους υπόλοιπους 10.000 ανθρώπους αφού δεν θέλουν να τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα για να μην ενοχληθούν οι κομματάρχες –δήμαρχους   της ΝΔ;

Πως θα διαχειριστούν  τους πολίτες της Λέσβου που βλέπουν την καθημερινότητα τους να γίνεται  όλο και πιο δύσκολη ενώ η ΝΔ τους είχε διαβεβαιώσει ότι η Μόρια θα έκλεινε. Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό αφήγημα του Κυριάκου  Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό –προσφυγικό.

Πως θα μπορέσει να αναχαιτίσει τις κοινωνικές αντιδράσει στο νησί όταν άλλες θα είναι δικαιολογημένες και άλλες υποκινούμενες από ακροδεξιά στοιχεία;

Πως θα μπορέσει να ελέγξει  υγειονομικά την κατάσταση προκειμένου το νησί να μην βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη χωρίς νοσοκομεία και χώρους περίθαλψης εξ αιτίας του κορονοιού;

Πως θα πιέσει την Ευρώπη να συμπαρασταθεί πρακτικά στο θέμα αφού μέχρι στιγμή μόνο λόγια είναι ;.

 Η κυβέρνηση βλέπει την πυρκαγιά στην Μόρια σαν ευκαιρία για να φτιάξει κλειστές δομές όπου θα στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες την στιγμή που οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί  εμφανίζεται επιφυλακτικοί  σε τέτοιου είδους λύσεις. Στην πραγματικότητα δηλαδή  θα ανοίξει ένα ακόμα θέμα μόνο και μόνο για να ενοχληθεί η κομματική πελατεία της ΝΔ.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και σίγουρα ευθύνες δεν έχει μόνο αυτή η κυβέρνηση αλλά και όλες οι παλαιότερες συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες τις έχει αυτή η κυβέρνηση γιατί πίστεψε ότι με τα μεγάλα λόγια , τα ευφυολογήματα  , τις ειρωνείες και την επικοινωνία θα μπορούσε να το κουκουλώσει. Ξεχνώντας φυσικά ότι έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:07