search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:47
MENU CLOSE

Είμαστε στ’ αλήθεια έτοιμοι; – Σοβαρά ερωτήματα από καταγγελία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του «Σωτηρία»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2143
17-9-2020
20.09.2020 03:00
kikilias_0-1.jpg

 

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αττική και κυρίως της διασποράς των θετικών στην Covid-19 ασθενών, στοιχείο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση των στενών επαφών.
Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, εφόσον τα έξι νέα μέτρα αποτροπής επέκτασης του ιού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη δεν αποδώσουν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, χρονικό όριο των επιδημιολόγων σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.
Πάντως προβληματισμό προκαλούν δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από νοσηλευτές και ιατρούς ενός εκ των μεγαλυτέρων νοσοκομείων της Αττικής, του «Σωτηρία», οι οποίες προκαλούν ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Επίσης δημιουργούν ερωτήματα και για το τι απέγινε με τις περιβόητες χιλιάδες νέες προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί από την περασμένη άνοιξη για την ενίσχυση με προσωπικό του ελλιπώς στελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα καταγγέλλονται από τους εργαζομένους στα δύο νοσοκομεία αναφοράς, εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει η κατασκευή δύο νέων μονάδων ΜΕΘ, για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση που παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση των σοβαρά νοσούντων ασθενών με Covid-19.
Κατά πόσο όμως οι υγειονομικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια ραγδαία αύξηση στην εισαγωγή ασθενών;

Η επιστολή
Η επιστολή που έλαβε το «Ποντίκι» από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» στον υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση των γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου αναφέρονται τα εξής:
«Το “Σωτηρία” έχει χαρακτηρισθεί νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19. Από τότε το νοσοκομείο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με έναν (!) ειδικευόμενο (κυρίως πνευμονολογικές) ή/και με 2-3 ειδικευμένους γιατρούς (σε αυτές περιλαμβάνεται και η μια κλινική λοιμώξεων που νοσηλεύει Covid-19 από την πρώτη μέρα της πανδημίας).
Το μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι γερασμένο, με πολλούς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις φρόντισαν για την υποστελέχωση, συρρίκνωση και τελικά απαξίωση του ΕΣΥ. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί δήθεν μαζικών διορισμών γιατρών παραμένουν μόνον εξαγγελίες.
Στο νοσοκομείο μας δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός μόνιμου προσωπικού λόγω Covid-19. Οι λίγοι γιατροί που έχουν έρθει (μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών) είναι:
● Επικουρικοί επιμελητές Β’ με ετήσια σύμβαση.
● Επικουρικοί επιμελητές Β’ με τριετή σύμβαση για ΜΕΘ.
● Αποσπασμένοι επιμελητές από άλλα νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη επιστρέψει στα νοσοκομεία προέλευσής τους.
● Πανεπιστημιακοί υπότροφοι με κονδύλια του ΕΚΠΑ (μόνον στις πανεπιστημιακές κλινικές).
Η στερεότυπη απάντηση του διοικητή (ποτέ γραπτή) είναι “βρείτε γιατρούς και φέρτε τους”. Και ερχόμαστε στο ζοφερό παρόν, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. 
● Ο υπουργός αγανακτισμένος να δηλώνει “μα πώς δεν έχετε γιατρούς, εγώ τόοοσους σας έστειλα”.
● Ο διοικητής να παίζει το κρυφτό με τους εργαζόμενους, να κάνει απαξιωτικά σχόλια του τύπου “σιγά τον αγώνα που δίνετε εσείς οι γιατροί”, “δεν σας στέλνω έγγραφα γιατί μου τα κάνετε φέιγ βολάν” και άλλα πολλά έξυπνα. 

Παράλληλα μας “καλεί” εγγράφως, λόγω αυξημένων αναγκών, να κάνουμε όσες εφημερίες χρειάζεται, ανεξαρτήτως πλαφόν, για να βγει το πρόγραμμα υποσχόμενος ότι θα μας πληρώσει! Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η υπερεφημέρευση είναι επικίνδυνη και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς – ανεξάρτητα από το αν πληρώνεται ή όχι.
Αξίζει εδώ να καταγγελθεί ότι οι υπεράριθμες εφημερίες στο νοσοκομείο μας δεν έχουν πληρωθεί από το 2019 και ότι υπάρχουν επικουρικοί γιατροί από τον Απρίλιο που δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό τους.
Στις 11.9 στις 3.00 μ.μ. ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά δύο κλινικές ότι ανοίγουν για Covid-19, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και προετοιμασία του προσωπικού και των νοσηλευόμενων και χωρίς να έχει τηρηθεί κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας.
Η διοίκηση και η Ιατρική Υπηρεσία εγκρίνουν προγράμματα εφημεριών για τις Covid-19 κλινικές με έναν γιατρό σε ενεργό και έναν σε on call εφημερία!

Οι επιμελητές της μίας κλινικής λοιμώξεων εξαναγκάζονται σε υπερεφημέρευση εδώ και έξι μήνες!
Το νοσοκομείο μας έχει δυνατότητα τέλεσης τριών μόνον Covid-19 τεστ ανά δίωρο (τα υπόλοιπα στέλνονται στο ΕΚΕΑ)! Γίνεται αγώνας για να εξασφαλίζουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας. Με το δεδομένο ότι οι στολές προστασίας δεν μπορούν να φοριούνται για περισσότερο από τέσσερις ώρες, οι ανάγκες για προσωπικό είναι πολλαπλάσιες για να αποφύγουμε την εξόντωσή μας και να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού.
Είναι προφανής η επερχόμενη κατάρρευση του νοσοκομείου μας και ολόκληρου του ΕΣΥ, που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου, την 1η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας να σοβαρευτούν επιτέλους, να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους με τις επείγουσες ανάγκες που επιτακτικά προκύπτουν».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:45