search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:34
MENU CLOSE

Επιμήκυνση της παραγραφής για τις λίστες φοροδιαφυγής – Το ΣτΕ την παρατείνει στα δέκα χρόνια και «ξεπαγώνει» διαδικασίες προστίμων

26.09.2020 03:00
money-1.jpg

 

Ανατροπή στην υπόθεση του ελέγχου των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και ειδικά των χιλιάδων Ελλήνων που βρέθηκαν στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και λιγότερο των εμβασμάτων φέρνει νέα απόφαση του ΣτΕ, η οποία επιμηκύνει την περίοδο παραγραφής των αδικημάτων που έχουν στοιχειοθετηθεί εις βάρος Ελλήνων φοροφυγάδων που έχουν μεταφέρει αστρονομικά ποσά σε «παραδείσους» του εξωτερικού.
Έτσι πλέον οι ελληνικές αρχές ετοιμάζουν την επιβολή τσουχτερών προστίμων σε χιλιάδες φοροφυγάδες, μεταξύ των οποίων και όσοι περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Με την υπ’ αριθμ. 658/2020 απόφασή του το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως τα στοιχεία κινήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού που αποκαλύφθηκαν με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς είναι «συμπληρωματικά στοιχεία» επιμηκύνοντας την περίοδο παραγραφής ως προς τους φορολογικούς ελέγχους στη δεκαετία, έναντι της πενταετίας που ισχύει για τα στοιχεία που αφορούν ελέγχους σε ελληνικές τράπεζες.
Με απλά λόγια η εφορία πλέον μπορεί να ελέγχει τις καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού για διάστημα έως και δέκα ετών.
Η απόφαση είναι σημαντική αν αναλογιστεί κάποιος ότι εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις για Έλληνες φορολογούμενους πολίτες με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, κάποιες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς. 
● Η λίστα Λαγκάρντ περιέχει στοιχεία για 2.062 Έλληνες με καταθέσεις στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007.
● Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει 10.588 Έλληνες με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008.
Οι φόροι και τα πρόστιμα που τους έχουν καταλογιστεί από τις ελεγκτικές αρχές εκκρεμούν στα δικαστήρια και, όταν οριστικοποιηθούν, θα βεβαιωθούν από την εφορία. 
Με την απόφαση του ΣτΕ οι υποθέσεις ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία μένουν ανοιχτές για μια δεκαετία και δεν παραγράφονται στην πενταετία, όπως προβλέπεται για τις κινήσεις λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες. Πλέον οριστικοποιούνται και βεβαιώνονται από την εφορία.

Τι προβλέπει η απόφαση
Η υπ. αρ. 658/2020 απόφαση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ προβλέπει πως τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες της περιόδου 2004 – 2005 αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία και συνεπώς ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί στη δεκαετία.
Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για τις καταθέσεις και γενικά για τις κινήσεις των λογαριασμών στις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες ισχύει η πενταετής παραγραφή. Βεβαίως για ένα έμβασμα που φεύγει από ελληνική τράπεζα στο εξωτερικό ο έλεγχος από την εφορία θα πρέπει να γίνει αυστηρά σε διάστημα πέντε ετών. Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Στοιχεία για την ύπαρξη και το υπόλοιπο ή/και τις κινήσεις λογαριασμών των φορολογούμενων σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελβετίας, κατά τις χρήσεις των ετών 2004 και 2005, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της ημεδαπής φορολογικής διοίκησης μετά την 1.1.2012 (και πριν από την 31.12.2016) αποτελούν “συμπληρωματικά στοιχεία”, τα οποία οδηγούν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτών, στην επιμήκυνση σε δεκαετία της (κατ’ αρχήν οριζόμενης πενταετούς) προθεσμίας παραγραφής της εξουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαπίστωση της ύπαρξης μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης, συναγόμενης από τα στοιχεία αυτά, σε σχέση με τις προαναφερόμενες χρήσεις και, συνακόλουθα, για την επιβολή των αναλογούντων φόρων και συναφών κυρώσεων».
Τι σημαίνει πρακτικά η παραπάνω δικαστική απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου; Ότι είναι νόμιμοι οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές για το επίδικο διάστημα. Έτσι χιλιάδες φοροφυγάδες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα και φόρους.

Το χρονικό των υποθέσεων
Η λίστα Λαγκάρντ περιέχει 2.062 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2007. Η λίστα παραδόθηκε σε στικάκι USB το 2011 στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, από την οποία κατόπιν διαπιστώθηκε ότι αφαιρέθηκαν τα ονόματα τριών συγγενών του!
Για την αλλοίωση της λίστας η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη και ο Παπακωνσταντίνου καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο «για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος».
Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 Έλληνες με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008. 
Το φθινόπωρο του 2012, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, που είχε αποκτήσει τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας, επιχείρησε να την παραδώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία αρνήθηκε να την παραλάβει!
Τελικά η λίστα παραδόθηκε το 2015 και άρχισε η αξιοποίησή της με τους περιορισμούς που έθεσαν οι αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με τα έτη παραγραφής, αλλά και με την απώλεια πολύτιμου χρόνου μέχρι να ληφθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές.
Η «λίστα» αποτελούνταν από 65 CD, στα οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών 1.300.000 Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού κατά την περίοδο από 1.1.2000 έως 8.6.2012. Οι κινήσεις αφορούν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, τουλάχιστον σε ένα έτος της συγκεκριμένης περιόδου.
Σε όσες από τις υποθέσεις αυτές υπήρξε εμπλοκή ελληνικής τράπεζας, η υπόθεση παραγράφτηκε στην πενταετία, καθώς τα αναφερόμενα στα CD δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:33