search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:58
MENU CLOSE

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες υγείας σε εργοστάσια και βιοτεχνίες

06.10.2020 06:18
Ο χάρτης των 508 κρουσμάτων: 227 στην Αττική, ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καστοριά - Media

 

Ερώτηση κατέθεσαν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Εργασίας, με πρωτοβουλία της βουλευτού του Βόρειου Τομέα Αθηνών και τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Το θέμα της ερώτησης αφορά «Ο COVID-19 αναδεικνύει την εγκληματική ολιγωρία του Κράτους στον τομέα της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας».

Η πρόσφατη αποκάλυψη δεκάδων κρουσμάτων κοροναϊού σε εργάτες γης στη Λακωνία και στο εργοστάσιο στην Πέλλα, καθώς και τα πρότερα πλείστα άλλα κρούσματα σε εργασιακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του κτιρίου όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αναδεικνύουν το μείζον θέμα της ελλιπούς εφαρμογής της νομοθεσίας για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, τονίζουν στο κείμενό τους.

Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτουν «ότι ζωτικοί εργασιακοί χώροι, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων (π.χ. εργοστάσια και βιοτεχνίες), όπου υπάρχει επίβλεψη της επαγγελματικής υγείας μέσω της θεσμοθετημένης παρουσίας ιατρού εργασίας, έχουν πληγεί με πολυάριθμα κρούσματα, με αποτέλεσμα άλλα να υπολειτουργούν και άλλα να αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσχερής στις χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αριθμό εργαζομένων μικρότερο των 50 ατόμων, όπου σύμφωνα με το νόμο δεν παρέχονται υπηρεσίες ιατρού εργασίας».

«Το άμεσο μέλλον διαγράφεται ζοφερό»

Δυστυχώς, προειδοποιούν «το άμεσο μέλλον διαγράφεται ζοφερό, εξαιτίας του συγχρωτισμού πολλών ατόμων στους χώρους εργασίας, αφού το μέτρο της τηλεργασίας κατά 40% δεν εφαρμόζεται ούτε στις ίδιες τις υπηρεσίες του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων σε αυτό, της μη λήψης αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης για τον COVID-19, της ανυπαρξίας πρωτοκόλλων διαχείρισης κρουσμάτων και του αναποτελεσματικού ελέγχου των συνθηκών εργασίας από τους αρμόδιους επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας στην εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), λόγω μεγάλης έλλειψης ανθρώπινων πόρων και υλικών μέσων.»

«Λαμβάνοντας υπόψη:

την αδιαφορία των ιθυνόντων του Υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι αμέλησαν να λάβουν έγκαιρα μια σειρά προληπτικών μέτρων ικανών να περιορίσουν σημαντικά τη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας, καθώς και στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

τις δραματικές συνέπειες της κατάργησης της αυτονομίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και την απουσία αποτελεσματικών ελέγχων και μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία του κορωνοϊού.

την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και να ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα η Επιθεώρηση Εργασίας.»

Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Πόσα περιστατικά COVID-19 έχουν δηλωθεί στον ιδιωτικό και πόσα στον δημόσιο τομέα;

2. Πόσοι έλεγχοι για COVID-19 έχουν γίνει στους χώρους εργασίας από την έναρξη της πανδημίας ως σήμερα;

3. Ποιο το ποσοστό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκε και ποια ήταν τα σχετικά αποτελέσματα καθώς και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν;

4. Προτίθεται, έστω και τώρα, να ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό ελέγχου και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας;

5. Προτίθεται να ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24