search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Λαϊκισμός, το αυτοάνοσο της δυτικής δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2146
8-10-2020
11.10.2020 03:00
laikismos.jpg

 

ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία, Ουγγαρία, Βρετανία και Βραζιλία στη δίνη του

Ο πλανήτης βάλλεται εκ των έσω. Οι νεο-λαϊκιστές, ως κομιστές μιας τάχα «άλλης πολιτικής», αλλοίωσαν και άλωσαν τις δημοκρατικές αρχές.

Ερχόμενοι ως σωτήρες από το «παλιό και το σάπιο», σχεδόν δέκα χρόνια μετά, με βασικά εργαλεία το ψέμα, την έλλειψη ανθρωπισμού και σεβασμού στην επιστήμη, με ασπίδα την έλλειψη παιδείας και εφόδιο την αναμόχλευση των κατώτερων ενστίκτων των πολιτών, έχουν δημιουργήσει μια διεθνή πανδημία που βάλλει κατά της αλήθειας.

Αλλά, όπως όλα σφραγίστηκαν με την επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ πριν από πέντε χρόνια, έτσι και τώρα η συντριβή του θα αποτελέσει την αρχή της κατάρρευσης αυτού του παγκόσμιου χάρτινου πύργου.

Ο Πρόεδρος Superman

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου μοιάζει με ακροβάτη. Δεν πατάει σε πραγματικό σχοινί, αλλά στο τεντωμένο του κόσμου του Τραμπ. Ασάφειες, σχεδόν ψέματα και σόου. Ο Πρόεδρος υπογράφει λευκά χαρτιά στο νοσοκομείο, κάνει βόλτα με τζιπ έξω από το νοσοκομείο, φεύγει και επιδεικτικά πετάει τη μάσκα στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου.

Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, ο «ασθενής» Πρόεδρος καλεί τους Αμερικανούς να μην φοβούνται τον κορωνοϊό «διότι είναι σαν τη γρίπη και πρέπει να βγούμε έξω να χαρούμε τη ζωή μας». Πολιτική αθλιότητα που καταλύει τους θεσμούς και με τα χρήματα των φορολογουμένων στήνει μια πολιτική παρωδία ποιότητας trash reality.

Όχι επειδή νοιάζεται για τον λαό. Δεν θέλει να νικήσει για τους οπαδούς του. Θέλει να νικήσει για να συνεχίζει να ταΐζει μια προσωπικότητα που δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι κανένα από τα κατορθώματά της δεν έχει ηθική, ουσιαστική και πραγματική αξία. Όλα μοιάζουν σαν ένα κακό όνειρο που πολλοί στηρίζουν ξεσκίζοντας το αμερικανικό όνειρο για χάριν ενός ενστίκτου στο όριο του ζωώδους. Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή πληγώνουν την ιστορία τους, τις αρχές τους και όσα τις έκαναν στο παρελθόν μεγάλες.

O Μπόρις… δεν μπορεί

Εκθρόνισε δύο πρωθυπουργούς μαζί με τη λογική και τη νομιμότητα. Αλλοίωσε την ιστορική αξία του Ηνωμένου Βασιλείου ευτελίζοντας ακόμα και την παραδοσιακή εμμονή της Βρετανίας στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Υποσχέθηκε Brexit, έκανε κωλοτούμπες, υποχωρήσεις και ακύρωσε τον εαυτό του.

Σχεδόν δύο μήνες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας που ο ίδιος υπέγραψε, έφερε έναν νόμο που εκθέτει για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο ως ανακόλουθο, παρανομών και υποχωρών από μια διεθνή συμφωνία και επιπλέον αποτυγχάνει στη διαχείριση του κορωνοϊού με εκατόμβη νεκρών και περαιτέρω εξαθλίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), το οποίο, παρότι ιερό και όσιο για τους πολίτες, οι Συντηρητικοί το έδωσαν βορά στους ιδιώτες.

Ο χουντικός τιμωρεί τον Αμαζόνιο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαμηλόβαθμος αξιωματικός και φίλος της δικτατορίας στη χώρα του, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Μπολσονάρου, εκτός από την απόλυτη αποτυχία του στην εσωτερική πολιτική, με τη σχεδόν εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, εκτός από το να διορίζει τον γιο του και την οικογένειά του, συνεχίζει με συνέπεια να καταστρέφει τον Αμαζόνιο.

Κόλλησε κορωνοϊό, αλλά μυαλό δεν έβαλε. Τριγυρνάει χωρίς μάσκα, επιχαίρει και τελεί υπό επιτροπεία από το στρατιωτικό κατεστημένο το οποίο τον στήριξε. Η ζωή έχει πλάκα – και ο Μπολσονάρου έχει φίλο και είδωλο τον Τραμπ.

Ο σουλτάνος θέλει να γίνει Μωάμεθ

Ο… γείτονας, ως άλλος Μωάμεθ ο Πορθητής, διεξάγει τον δικό του φαντασιακό Τζιχάντ επιχειρώντας να γίνει ο εκπρόσωπος όλων των μουσουλμάνων αντιλαμβανόμενος την πίστη περισσότερο ως όχημα παρά ως θρησκευτική ανάγκη.

Με την ανοχή και την «πλάτη» όλων κάνει εκστρατείες αποσταθεροποίησης σε Λιβύη, Συρία και τελευταία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκεί θέλει να δείξει ότι τα οικονομικά αδιέξοδα λύνονται με πολέμους και μεγαλοϊδεατισμούς. Όχι για πάντα όμως. Άλλωστε δεν έχουν όλα τα τούρκικα σίριαλ αισιόδοξο τέλος.

Ειδικά τώρα που μια δήλωση του Αρμένιου πρωθυπουργού θα πρέπει να στοιχειώνει κάθε πολίτη που πιστεύει στην ειρήνη και τις δυτικές αξίες: «Σταματήστε την Τουρκία πριν φτάσει ξανά μέχρι τη Βιέννη».

Φοβάται τους ομοφυλόφιλους

«Η Ουγγαρία έχει νόμους για την ομοφυλοφιλία που βασίζονται σε μια ιδιαίτερα ανεκτική και υπομονετική προσέγγιση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στη διάρκεια συνέντευξής του στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας. «Όμως δεν πρέπει να ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή» πρόσθεσε επικρίνοντας «μια προκλητική ενέργεια». «Για να συνοψίσω την άποψή μου: αφήστε τα παιδιά μας ήσυχα» υπογράμμισε ο συντηρητικός Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Όρμπαν έκανε τις δηλώσεις με αφορμή ένα βιβλίο που εξέδωσε μια οργάνωση ΛΟΑΤΚΙ, στο οποίο παρουσιάζονται παραδοσιακά παραμύθια και μύθοι με πρωταγωνιστές ανθρώπους από περιθωριοποιημένες μειονότητες (ΛΟΑΤΚΙ, άτομα με ειδικές ανάγκες, Ρομά κ.λπ.). Έτσι η Σταχτοπούτα είναι λεσβία και σε ένα άλλο παραμύθι ένας διεμφυλικός σκοτώνει δράκους.

Ο Όρμπαν, από το 2010 στην εξουσία, έχει επιβάλει μια υπερσυντηρητική πολιτική στην Ουγγαρία. Το 2018 άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου του για «μια νέα πολιτιστική εποχή», με στόχο κυρίως την υπεράσπιση των παραδοσιακών και χριστιανικών αξιών. Την ίδια χρονιά αφαιρέθηκε η μελέτη των δύο φύλων από τα πανεπιστημιακά μαθήματα και ακυρώθηκε και το μιούζικαλ «Μπίλι Έλιοτ».

Αν κάνουμε ταμείο για όλα τα παραπάνω, είναι σαφέστατο ότι οι νεολαϊκιστές όχι μόνο δεν «ξεμπέρδεψαν με το παλιό», αλλά εξαπάτησαν και εξαπατούν με λάφυρο την εξουσία. Προσφέρουν τη χειρότερη υπηρεσία στις κοινωνίες επενδύοντας στο ψέμα, στην άρνηση της λογικής και της επιστήμης, στη μισαλλοδοξία και στους διαχωρισμούς.

Η διαφαινόμενη ήττα του Τραμπ θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή για διόρθωση. Όπως και μία νίκη του μια τρανταχτή απόδειξη ότι όχι μόνο μας ψεκάζουν, αλλά μας αξίζει κιόλας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24