search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:08
MENU CLOSE

Βολιβία: Η πρόεδρος Ζανίνε Ανιές τίμησε με φιέστα τους δολοφόνους του Τσε (Video)

12.10.2020 08:09
Βολιβία: Η πρόεδρος Ζανίνε Ανιές τίμησε με φιέστα τους δολοφόνους του Τσε (Video) - Media

 

Την ίδια που η «μεταβατική» πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίνε Ανιές αποσύρθηκε από την κούρσα των προεδρικών εκλογών καθώς τα ποσοστά της ήταν τραγικά, μέχρι την τελευταία στιγμή όμως δεν παύει να κάνει προεκλογικό αγώνα ενάντια στην ουσία το κόμμα του Έβο Μοράλες, Μας.

Για να το πετύχει αυτό δε δίστασε να διοργανώσει μια πομπώδη φιέστα, με στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες και επιζώντες ως σήμερα στρατιώτες της χώρες που συμμετείχαν για λογαριασμό της CIA στη σύλληψη και τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στις 10 Οκτώβρη 1967.

Σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, μπροστά σε στρατιώτες στην Νακουαζού, η Ανιές έδωσε «συγχαρητήρια στις ένοπλες δυνάμεις για την ήττα του κομμουνιστή εισβολέα», εννοώντας τον Αργεντίνο επαναστάτη, προσθέτοντας πως «η η ήττα και ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα μας δίδαξαν πως η κομμουνιστική δικτατορία δεν έχει θέση στη Βολιβία, ούτε η κομμουνιστική, ούτε η φασιστική, ούτε η λαϊκίστικη».

Συνδέοντας την επέτειο της δολοφονίας με τις εκλογές της 20ης Οκτώβρη, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς σε ενίσχυση των συντηρητικών υποψηφίων, έναντι του Λουίς Άρσε, εκλεκτού του εξόριστου νόμιμου προέδρου Έβο Μοράλες:

«H μεγαλύτερη τιμή και αποκατάσταση στους Βολιβιανούς που έπεσαν για να σταματήσουν τον Τσε και την εγκληματική κομμουνιστική του εισβολή είναι να οικοδομήσουμε τώρα μαζί τη δημοκρατία και την ελευθερία που ζητά όλη η Βολιβία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Φερνάντο Λόπες Χούλιο, απείλησε ανοιχτά «Κουβανούς, Βενεζολάνους, Αργεντίνους ή όποιον και να ‘ναι πως θα βρουν το θάνατο στην επικράτειά μας», όπως συνέβη με τους συμπολεμιστές του Τσε που έδρασαν στη Βολιβία μεταξύ 1966 -67.

«Ήρθαν να μας επιβάλλουν με τα όπλα ένα πολιτικό και οικονομικό μοντέλο», δήλωσε ο Χούλιο, κάτι τουλάχιστον ειρωνικό από τα χείλη μιας κυβέρνησης που βασίστηκε στη στήριξη του στρατού και την απειλή ματοκυλίσματος με πραξικόπημα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι νεκροί που άφησε πίσω της στον ένα περίπου χρόνο που σφετερίζεται την εξουσία στη χώρα.

Απέναντι σε αυτό το ρεσιτάλ μίσους, ο ίδιος ο κουβανικός λαός έχει ήδη απαντήσει εδώ και χρόνια, όταν το 2007 υποβλήθηκε από Κουβανούς γιατρούς σε εγχείρηση αφαίρεσης καταρράκτης ο Μάριο Τεράν, αρχιεκτελεστής του Τσε Γκεβάρα.

Πηγή: katiousa.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:06