search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:41
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Τουρισμός: Πάνω από 700 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ξανακατεβάζουν ρολά εντός 2020

13.10.2020 07:23
Κορωνοϊός-Τουρισμός: Πάνω από 700 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ξανακατεβάζουν ρολά εντός 2020 - Media

 

Σε αδιέξοδο βρίσκονται όπως όλα δε/ιχνουν πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες συνεχούς -12μηνης- λειτουργίας καθώς τελικά το άνοιγμα στη φετινή δύσκολη και χρονικά πολύ περιορισμένη τουριστική σεζόν δεν απέφερε καρπούς παρά προβλήματα και νέες ζημίες. 

Πώς ξεκίνησε όμως και πώς προχώρησε η φετινή σεζόν για τα ξενοδοχεία; Στα μέσα του Ιουλίου, όταν διαφαίνονταν κάποιες προσδοκίες για τον περιορισμό των μεγάλων απωλειών που επέφερε η πανδημία στην τουριστική αγορά τον χειμώνα και την άνοιξη, και καθώς η Ελλάδα διατηρούσε ένα καλό επιδημιολογικό προφίλ, οι ξενοδόχοι, όπως είχε δείξει ο τέταρτος κύκλος της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων “Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχία” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έκαναν λόγο για πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο γύρω στο 67%, δηλαδή για απώλειες περίπου στα 5,6 δισ. ευρώ (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς). Τρεις μήνες μετά, οι εκτιμήσεις χαμηλώνουν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα το capital.gr και τη νέα καταγραφή του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown, τα πλήγμα για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας είναι τεράστιο. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 62% ήτοι 2.478 μονάδες προχώρησαν σε υγειονομικό πρωτόκολλο και τελικά μόλις 2.328 επαναλειτούργησαν μετά τον Ιούνιο, οπότε επιτράπηκε το άνοιγμα των μονάδων 12μηνης λειτουργίας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020, αφού δεν υπάρχει ζήτηση. 503 μονάδες ετοιμάζονται μάλιστα να κλείσουν μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Όσον αφορά τις μονάδες εποχικής λειτουργίας, μετά το lockdown, από τις 15 Ιουνίου δηλαδή που πήραν το πράσινο φως για να λειτουργήσουν, το 61% άνοιξε. Σε απόλυτα νούμερα, από τα 6.098 εποχικές μονάδες, λειτούργησαν οι 3.699 σύμφωνα με τα δεδομένα στου ΞΕΕ. Το 50% εξ αυτών έκλεισε πρόωρα μέσα στο Σεπτέμβριο και το 40% μέσα στον Οκτώβριο. Υπήρχε δε και ένα ποσοστό κοντά στο 5% που έκλεισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, εκτός του ότι το 31% των ανοιχτών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, θα ξανακλείσει μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνονται τα εξής: φέτος άνοιξε το 60% των ελληνικών ξενοδοχείων, το τρίμηνο Ιουλίου‐ Σεπτεμβρίου 2020 η πληρότητα, με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, διαμορφώθηκε στο 23%. Ενώ το ίδιο διάστημα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ, χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:40