search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:44
MENU CLOSE

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η ποινή με εξοντώνει» είπε ο Κασιδιάρης – Επιστράτευσαν πίτσες, πεϊνιρλί και …πρόβατα για να πάρουν αναστολή (Photos)

16.10.2020 04:58
5167958

 

Γονείς, συζύγους, φιλοζωικές απόψεις, υποτιθέμενη …κοινωνική δράση αλλά ιστορίες προσωπικού δράματος επιστράτευσαν οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και οι συνήγοροί τους, σε μία προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν να λάβουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αρκετοί από τους κατηγορούμενους που δεν προσήλθαν για 5,5 χρόνια στο δικαστήριο ή εμφανίστηκαν μόνο στην απολογία τους, βρήκαν το δρόμο για το Εφετείο, μήπως αποφύγουν τον …Κορυδαλλό.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στο δικαστήριο για να ζητήσει αναστολή της ποινής, επικαλούμενος όπως είπε την αρχική αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως:

«Ήρθα ο ίδιος για να διεκδικήσω το δικαίωμα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μου», είπε και συνέχισε: «Είμαι αθώος και την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου πεποίθηση. Τη στηρίζω και στην επτάωρη αγόρευση της κυρίας εισαγγελέως που επί οκτώ ώρες αγόρευε για την αθωότητά μου».

Για την ανεπανόρθωτη βλάβη που, όπως είπε, θα υποστεί, εξήγησε: «Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή, χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό… Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο».

«Μην μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος» .

Στο Εφετείο βρέθηκε σήμερα και ο Γιώργος Γερμενής, που έχει καταδικαστεί 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης και 1 έτος συν 1.000 ευρώ, για παράνομη οπλοκατοχή.

Ζητώντας την αναστολή της ποινής του, ανέφερε πως τήρησε τους περιοριστικούς όρους της προηγούμενης ποινής του, πως έχει δύο ανήλικα παιδιά και πως κατάφερε να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Δήλωσε δε, πως αδυνατούσε να βρει δουλειά και πως είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ιωάννη Λαγού στην ευρωβουλή. Στη συνέχεια κατέθεσε και η μητέρα του.

Αναλυτικά όσα υποστήριξε:

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο πρώην βουλευτής Γ. Γερμενής προσθέτοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα: «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του Γ. Γερμενή η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας του πατέρα του. «Σαν μοναχογιός που είναι τον βοηθάει πολύ. Από εργασία ξέρω ότι βοηθάει το Λαγό σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ζητάω την κατανόησης σας. Ευχαριστώ πολύ και την επιείκεια σας».

Χθες για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος . Μάλιστα ο Μπαρμπαρούσης έφερε και τον πατέρα του για να… κλαφτεί στο δικαστήριο ότι εάν ο γιος του φυλακιστεί δεν θα μπορεί να ζήσει ούτε αυτός και η σύζυγός του, ούτε και τα ζώα που έχει ως κτηνοτρόφος. Ο ίδιος κα καταδικασθέντας δε στο τέλος κατά την αποχώρηση του πατέρα-μάρτυρα, χρειάστηκε να τον βοηθήσει, καθώς δεν περπατά καλά και έχει μπαστούνι. Ο πρώην βουλευτής τότε ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος, για να βοηθήσει τον πατέρα του με την κα.Λεπενιώτη να του απαντά: «Ε, τι να σας πω;… Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».

Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης (έξω από το Εφετείο), ενώ στο δικαστήριο τοποθετούνται οι συνήγοροι της υπεράσπισης και ζητούν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στους εντολείς τους.

Χαρακτηριστικά, ζητώντας αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβληθηκε στους εντολείς του, ο δικηγόρος των Δ.Αγριογιάννη και Κων.Παπαδόπουλου υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί  με μεγαλύτερη ποινή να παίρνουν αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά  χρόνια […] Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, η υπεράσπισή του είπε στη δίκη: «Ο Αλεξόπουλος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του».

Η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα επισήμανε ότι ήδη έχει βρεθεί 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε η συνήγορός του.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες -ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης- οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι, αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της, τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο η σημερινή διαδικασία να οδηγήσει σε απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πλειονότητα των κατηγορουμένων επέλεξε, όπως δικαιούται από το νόμο, να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους , γεγονός που απαιτεί αρκετό χρόνο.

Πιθανότερο θεωρείται να ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή την Δευτέρα, ή ενδεχομένως και την Τρίτη.

Η χθεσινή διαδικασία αναλώθηκε κυρίως στις αιτήσεις ανασταλτικού από τα μέλη της οργάνωσης που καταδικάστηκαν και για επιπλέον πράξεις και μερικούς πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Η υπεράσπιση με την εξέταση μαρτύρων και την νομική επιχειρηματολογία προσπαθεί να ισχυροποιήσει τα αιτήματα των κατηγορουμένων, θέτοντας θέματα που αφορούν τόσο την προσωπικότητα κάθε αιτούντα ώστε να αποδείξει πως δεν είναι επικίνδυνος κ.α όσο και της βλάβης που θα επέλθει από την κράτηση . Έτσι η “βεντάλια” που ανοίγεται στο δικαστήριο περιέχει την παράθεση λεπτομερών οικονομικών στοιχείων , σωρεία πληροφοριών για την οικογενειακή κατάσταση καθενός καθώς και άλλων που αφορούν ζητήματα υγείας . Στο πλαίσιο αυτό τονίζονται οι καλές σχέσεις με τα παιδιά , στις περιπτώσεις διαζευγμένων, η υγεία των γονιών, η αγαστή συνεργασία με αλλοδαπούς και άλλα . Χαρακτηριστική η περίπτωση της αστυνομικού που καταδικάσθηκε σε 7ετή κάθειρξη η οποία κάλεσε μάρτυρα, διερμηνέα Πακιστανικής υπηκοότητας με τον οποίο γνωρίστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά σε δίκη συμπατριωτών του.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα των υπολοίπων κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους και οι περισσότεροι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές. Αμέσως μετά θα δοθεί ο λόγος στην Εισαγγελέα για την πρόταση της.

Εφόσον η κ. Οικονόμου υποβάλει εισήγηση σήμερα και δεν ζητήσει χρόνο για να προετοιμαστεί , θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης .

Με την ολοκλήρωσή τους το δικαστήριο θα πρέπει να διασκεφθεί και να μελετήσει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση ώστε να κρίνει για ποιους συντρέχει σοβαρός λόγος για την χορήγηση ανασταλτικού στην εκτέλεση της ποινής .

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43