search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:22
MENU CLOSE

Αίγυπτος: Στο φως σαρκοφάγοι ηλικίας 2500 ετών (Photos/Video)

21.10.2020 08:38
Αίγυπτος: Στο φως σαρκοφάγοι ηλικίας 2500 ετών (Photos/Video) - Media

 

Εναν ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικό θησαυρό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο. Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε νεκρικά φρεάτια, με βάθος άνω των δέκα μέτρων, 80 περίτεχνες και ασύλητες σαρκοφάγους στη νεκρόπολη της Σακάρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια και ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε ιερείς, αξιωματούχους και μέλη της ελίτ της 26ης δυναστείας, η οποία βασίλεψε στην Αίγυπτο μεταξύ του 664 π.Χ. και 525 π.Χ.

Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, εκτός από τις σαρκοφάγους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και πολύχρωμα, επιχρυσωμένα ξύλινα αγάλματα. Ηδη στην περιοχή της νεκρόπολης και των ανασκαφών περιόδευσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι υπό τη συνοδεία του υπουργού Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Χαλίντ ελ Ανανί.

Η Αίγυπτος προσπάθησε να δημοσιοποιήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του βασικού τουρισμού, ο οποίος επλήγη σοβαρά από την αναταραχή μετά την εξέγερση του 2011, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Ο τομέας δέχτηκε επίσης ένα επιπλέον χτύπημα φέτος από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια τύχη θα έχουν τα νεότερα ευρήματα, αλλά κάποιες από τις προηγούμενες σαρκοφάγους πρόκειται να εκτεθούν στο νέο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο της Γκίζας, το οποίο έχει έκταση 480.000 τετραγωνικών μέτρων και αναμένεται να ανοίξει τις θύρες του την ερχόμενη χρονιά, αφού τα εγκαίνιά του μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας.

Το νέο μουσείο, αξίζει να σημειωθεί, είναι το μεγαλύτερο του κόσμου που θα είναι αφιερωμένο σε έναν μεμονωμένο πολιτισμό. Ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνεται όλη η έκθεση για τον Τουταγχαμών, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα να εκτίθενται για πρώτη φορά. Για την αρχαιολογική σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης αναμένεται να γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η νεκρόπολη της Σακάρα, όπου εντοπίστηκαν όλα τα ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων, είναι ένα γιγαντιαίο ταφικό σύμπλεγμα το οποίο βρίσκεται νοτίως του Καΐρου και αποτελεί μαγνήτη για εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σακάρα είναι η κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ, που είναι και πάλι επισκέψιμη, όπως και άλλες μικρότερες. Συνολικά στην κοιλάδα ορθώνονται έντεκα πυραμίδες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και εκατοντάδες, λιγότερο μνημειώδεις τάφοι εξεχουσών προσωπικοτήτων που χρονολογούνται από την 1η δυναστεία (2920-2770 π.Χ.) μέχρι την κοπτική περίοδο (396-642 μ.Χ.).

«Οι συνάδελφοί μου στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ανακάλυψαν ταφικά σκεύη γεμάτα με ξύλινα, σφραγισμένα και άθικτα φέρετρα», δήλωσε ο El-Enany.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος που ο Covid-19 δεν τους εμπόδισε να σκάψουν για να αποκαλύψουν περισσότερα μυστήρια και μυστικά για τον μεγάλο πολιτισμό μας».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:21